ULTIMA SÂMBĂTĂ DIN OCTOMBRIE ADUCE – DIN NOU – SCHIMBAREA OREI

ULTIMA SÂMBĂTĂ DIN OCTOMBRIE ADUCE – DIN NOU – SCHIMBAREA OREI

Trecerea la ora de iarnă în anul 2023 va avea loc în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie.

Ceasurile se vor da înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00. Astfel, ultima zi de duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă din acest an, având 25 de ore și vom dormi mai mult cu o oră.

Când va renunța România la schimbarea orei

Comisia UE a încercat să elimine schimbarea oră până la sfârșitul anului 2021. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Abolirea este dificilă, deoarece nu există o opinie majoritară între cele 27 de state membre cu privire la care sistemul de măsurare a timpului care ar trebui să se aplice în viitor. O dată cu sfârșitul schimbării orei, statele membre ar putea decide singure dacă doresc ora permanentă de iarnă sau de vară.

Autoritățile lucrează în prezent la coordonare. Scopul este de a avea reglementări cât mai uniforme pentru a preveni apariția în Europa a unui „petic” temporal cu fusuri orare diferite, care ar aduce dezavantaje economice. Datele pentru schimbarea orei au fost deja stabilite până la sfârșitul anului 2026 – așa că nu se va schimba nimic în reglementările actuale cel puțin până atunci. Ce se întâmplă în continuare este încă neclar în acest moment.

De ce se schimbă ora?

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Aceasta a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Țările europene au adoptat acest sistem în secolul trecut, pentru a economisi energie. Acest sistem a fost folosit mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00). La ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Cum ne afectează schimbarea orei

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, din cauza faptului că oamenii trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit în timpul sezonului cald. În plus, pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, de obicei cele cronice, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mult mai serioase.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare. Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

www.gandul.ro

Trecerea la ora de iarnă în anul 2023 va avea loc în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. Ceasurile se vor da înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00. Astfel, ultima zi de duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă din acest an, având 25 de ore …


Autorul articolului C.E.
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-news.ro/news/index.php/2023/10/08/ultima-sambata-din-octombrie-aduce-din-nou-schimbarea-orei/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://giurgiu-news.ro/news/index.php/feed/
Titlu original Giurgiu News
Data originala articol 8 octombrie 2023 14:03

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.