Umbra mafiei în incendiile din sudul Italiei

Seceta amplificată de încălzirea globală nu este singura cauză a înmulţirii şi extinderii rapide a incendiilor în Italia. Conform Comisiei antimafia din Sicilia, majoritatea incendiilor care au izbucnit în această vară pe insula din sudul ţării au fost provocate intenţionat. Principalul suspect este mafia, iar motivul ţine de afaceri. Mai exact, mafia vrea să se infiltreze într-un plan al statului de a investi în panouri fotovoltaice şi a dat foc unor terenuri pentru a-i „convinge” mai repede pe fermieri să le cedeze şi implicit să grăbească procesul.

Dornică să se elibereze de sub tutela gazelor ruseşti şi să se plieze pe normele de mediu, Italia intenţionează să se doteze cu o capacitate energetică de 44.000 megawaţi în celule fotovoltaice până în 2030. Proiectul, finanţat parţial din cele 191 miliarde de euro alocate de UE Italiei pentru redresare, implică mai mulţi actori privaţi, cel mai mare fiind compania energetică Enel. Însă statul italian trebuie să găsească locuri potrivite pentru a realiza acest plan faraonic. Iar aceste locuri sunt căutate pe Coasta Adriatică, în Sardinia, Campania, Apulia, Calabria şi Sicilia, cele mai însorite regiuni ale Italiei. Ori mafia este bine implantată în aceste regiuni. În Sicilia, proiectul ar necesita 40.000 de hectare, adică 1% din suprafaţa insulei. Este o suprafaţă mică în teorie, dar a cărei valoare poate creşte atunci când vânzătorii sunt puţini.

Mafia şi businessul eco

Şi presiunile cresc în regiune pentru a-i determina pe fermieri să renunţe la terenuri. „Trebuie să fim conştienţi de faptul că nu grătarele sau tufişurile sunt cele care declanşează focurile”, atrage atenţia preşedintele Comisiei antimafia din Sicilia, Claudio Fava.

Potrivit acestuia, 98% din incendiile izbucnite în acest an în Sicilia au fost provocate intenţionat.

„În Sicilia, incendiile sunt mai utilizate decât gloanţele atunci când trebuie să contracarezi adversari periculoşi”, subliniază el.

„Crima organizată nu mai ucide, dar dă foc”, afirmă la rândul său Anthony Barbagallo, secretarul general al filialei siciliene a Partidului Democrat.

Dacă multe incendii sunt declanşate de ciobani sau vânători pentru reglări de conturi, cele de anul acesta se înscriu în planul de reconversie ecologică accelerată în care s-a angajat ţara, semnalează Claudio Fava. „Incendiile înlesnesc debarasarea terenurilor agricole şi vânzarea lor către oricine doreşte să construiască centrale fotovoltaice”, explică el. „Mafia a intrat în businessul eco”, conchide Fava.

Comisia antimafia din Sicilia se declară îngrijorată de fenomen. Acuzaţiile provin din plângerile depuse în instanţe şi din mărturiile adunate de Comisie.

Luând act de constatările Comisiei antimafia din Sicilia, Direcţia de Investigaţii Anti-Mafie (DIA) s-a angajat să parcurgă toate proiectele care urmează să primească ajutor european.

La rândul său, premierul Mario Draghi a refuzat să stabilească vreo legătură între incendii şi organizaţiile criminale. Activiştii de mediu din Sicilia, foarte combativi atunci când vine vorba de denunţarea urbanizării haotice şi distrugerea litoralului, se abţin, de asemenea, să emită acuzaţii la adresa mafiei, fără îndoială pentru a nu afecta proiectul de energie solară.

Cu ochii pe fondurile de redresare

Mafia italiană este suspectată de mai mult timp că încearcă să profite de fondurile UE. În martie anul trecut, la începutul pandemiei de COVID-19, generalul Giuseppe Governale, şeful DIA, avertiza că organizaţiile mafiote din Italia caută oportunităţi de afaceri după criză, când se va pune accentul pe relansarea economică. „Miliarde de euro vor fi pompate în vederea ieşirii din recesiune, iar mafioţii ştiu cum să îşi ia partea din fondurile publice. Pentru ei va fi o ocazie unic”, spunea Governale.

„În Italia, mafia aşteaptă doar o nouă ploaie de bani de la Bruxelles”, scria „Die Welt” într-o analiză despre cum organizaţiile criminale pot profita de fondurile de redresare.

Grupările mafiote încearcă să acapareze afaceri aflate în dificultate cu intenţia de a le folosi pentru obţinerea de fonduri europene alocate în vederea revenirii din criza economică provocată de pandemie, preciza ziarul.

„Mafia asta şi aşteaptă, o criză”, pentru ca societăţile private care îi cad victime să revină apoi cu noi parteneri ce au legături cu aceste organizaţii criminale, a explicat mecanismul scriitorul Roberto Saviano, aflat sub protecţia poliţiei în urma publicării cărţii „Gomorra”, în care descrie activitatea obscură a mafiei napolitane.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.