Un inamic pe care Putin nu și-ar fi dorit să-l întâlnească – Legiunea Străină

În „operațiunile speciale” pe care armata sovrusă le desfășoară cu un sadism feroce pe teritoriul Ucrainei, Vladimir Putin a vrut să atragă voluntari de pe oriunde.

La un moment dat, se găsiseră pe listă aproximativ 200 de sirieni drept mulțumire pentru intervenția militară a Kremlinului din 2015 în această țară.

La rândul ei condusă de către un dictator. Răspunsul a sosit imediat din partea unuia dintre cele mai respectate corpuri militare din întreaga lume, călit în aspre bătălii de-a lungul istoriei sale de aproape două secole.

Oamenii săi au luptat în teatrele de conflicte din America, Africa, Europa, în cele două Războaie Mondiale etc. Sub titulatura sa oficială: Legiunea Străină Franceză sau French Foreign Legion (FFL). Un număr apreciabil din această comunitate militară și-a oferit serviciile de apărare a Ucrainei.

Aidoma celor descrise de către soldatul danez Sven Hassel, ca autor al unor romane best seller bazate pe experiența sa (Legiunea blestemată, Blindatele morții, Camarazi de front, Imperiul iadului)

Un inamic pe care Putin nu și-ar fi dorit să-l întâlnească- Legiunea Străină

Ce înseamnă Legiunea Străină

Compusă dintr-un număr de 8.000 de oameni, Legiunea Străină Franceză are reputația de a fi unul dintre cele mai provocatoare medii ce se poate alătura oricărei armate din întreaga lume.

Formată în 1831, Legiunea se află în mod oficial ca o ramură a armatei franceze, cu războinici profesioniști de o deosebită pregătire militară.

Totuși, este gândită ca o entitate proprie cu o identitate și un etos unic.Ceea ce este străin în Legiunea Franceză nu este locul în care luptă, ci din partea cui sosește oferta de luptă.

De peste două secole au existat mituri care vizează tenacitatea Legiunii în luptă, o necruțătoare abordare a sacrificiului până la moarte și o atitudine relaxată a candidaților pe care îi admite în misterioasa sa fraternitate.

Criminalii, escrocii, oamenii de afaceri urmăriți și dezertorii, aparent, sunt bineveniți. Dar este asta adevărat astăzi? Categoric nu! Condițiile de recrutare sunt draconice.

Din 100 de candidați, maximum 15 ajung să fie admiși. După criterii stricte și foarte diverse. Printre ele, în afara unor aptitudini fizice și psihice fără cusur, vârsta (18-39), să nu fii urmărit de Interpol, să nu ai cazier, să ai disponibilitatea de a fi prezent oriunde și oricând în lume pentru următorii cinci ani.

Organizație strict interzisă femeilor, Legiunea Străină a acționat în ultimii 20 de ani în Afganistan , Bosnia, Cambodgia, Ciad, Congo, Djibouti, Guyana Franceză, Gabon, Irak, Coasta de Fildeș, Kosovo, Kuweit, Rwanda și Somalia.

Legiunea Straina Franceza

Care sunt criteriile de admitere în Legiune

Deși conceptul de bază de a se prezenta doar la porțile Legiunii în Franța continentală pare la început destul de simplu, organizația operează conform unui set de cerințe pe care un recrut trebuie să le îndeplinească:

Să fie bărbat cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 ani.

Să dețină un pașaport (sau dacă din interiorul UE- o carte de identitate).

Să aibă certificat de naștere.

Să fie suficient de apți din punct de vedere fizic pentru a servi în orice moment și în toate locurile din întreaga lume timp de cel puțin cinci ani.

Să poată citi și scrie în propria limbă.

Inițial, a existat un regiment de infanterie al armatei franceze format din voluntari străini care a servit ca predecesor al actualei legiuni străine.

A fost constituit printr-un decret regal din 1815, după înfrângerea lui Napoleon I la Waterloo, pentru a înlocui cele opt regimente străine din armata împăratului. După dizolvarea sa la începutul anului 1831, unitatea a fost înlocuită de Legiunea Străină.

Recrutarea in Legiunea Franceza

O armată într-o armată

Este o forță militară de elită formată inițial din voluntari străini plătiți de Franța, ce cuprinde acum soldați voluntari din orice națiune, inclusiv Franța, pentru serviciul din Hexagon și în străinătate.

Creată ca un expedient temporar într-o armată franceză care, altfel, interzicea străinilor să servească în rândurile ei, Legiunea străină și-a câștigat în cele din urmă reputația ca principalul corp de mercenari din lume.

În cea mai mare parte a istoriei sale, și-a menținut și statutul excepțional de a fi o unitate voluntară într-o armată militară.

A pierdut această distincție atunci când Franța a abandonat recrutarea la începutul secolului 21, dar și-a păstrat statutul de înalt prestigiu. A luptat în războiul din Golf (1990-1991), Africa, precum și în Asia de Sud-Est, Balcani și Afganistan .

Barbatii care se pot alatura legiunii

Legiunea de azi

Bărbații cu vârste cuprinse între 17 și 40 de ani, de orice naționalitate, se pot alătura legiunii. Recruții se înrolează sub un nume presupus- o cerință cunoscută sub numele de anonimat- dar un legionar poate solicita să servească sub numele său adevărat după un an de serviciu.

Deși legiunea protejează intimitatea fiecărui legionar, orice recrut potențial este interogat în detaliu pentru a-i descoperi motivația de a se alătura legiunii. Legiunea Străină de azi are aceleași particularități ca acelea de acum 50 sau 100 de ani. Oamenii săi sunt extrem de puternici, războinici desăvârșiți, sub o disciplină de fier.

Cei selectați semnează un contract de înrolare pe cinci ani și sunt trimiși pentru pregătire de bază (inclusiv instruire în limba franceză, dacă este necesar) cu Regimentul 4 străin, cu sediul la Castelnaudary, Franța.

În timpul antrenamentului de bază, noilor legionari li se acordă tradiționala șapcă albă, într-o ceremonie impresionantă la lumina torțelor, deși bereta verde rămâne veșmântul de luptă al legiunii.

Atunci când se înrolează, un legionar își pune soarta în mâinile comandantului său, fără întrebări. Media actuală a salariului unui nou înrolat este de 1.300 de euro (1575 de dolari). Cu timpul, se poate ajunge la 7.000 de euro (8478 de dolari).

Motto-ul este „Legio Patrio Nostra”. În Legiune se trăiește după un cod al onoarei întemeiat pe disciplină, solidaritate și respect. Fiecare militar, oficial, luptă pentru Franța, dar își jură credință unul altuia. Operează în cele mai fierbinți locuri din lume, în condiții extreme.

Deși legionarii pot fi de orice naționalitate, toți ofițerii legiunii sunt cetățeni născuți în Franța sau naturalizați, mulți dintre ei din elita din Saint-Cyr, Academia Militară Franceză de la Coetquidan. Aproximativ o zecime sunt ofițeri. Dacă supraviețuiește și își încheie contractul, poate să plece, întorcându-se la vechea identitate.

Legiunea Straina

Rapid, tăcut și letal

În ultimul secol, peste 30.000 de legionari au pierit în luptă, ceea ce constituie o rată de deces de 1 la 10. Este sprijinul temeinic al unei moșteniri nemiloase. Legionarul știe că într-o zi sau alta este posibil să nu se mai întoarcă din misiune. Cheia de a trăi este să fii rapid, tăcut și letal.

Cartierul general al Legiunii este la Aubagne , o suburbie a Marsiliei , unde este staționat în principal regimentul 1 străin. Recruții potențiali sunt trimiși de la depozitele de recrutare din marile orașe ale Franței (este imposibil să se înroleze în străinătate) la Aubagne, unde sunt supuși procesului de selecție. Aubagne găzduiește, de asemenea, arhivele și muzeul legiunii și este locul unde este publicată revista legiunii „Kepi blanc”, care a apărut pentru prima dată în 1947.

Monumentul morților al legiunii de la Aubagne- construit inițial în Sidi Bel Abbes, Algeria , pentru centenarul legiunii din 1931-rămâne în centrul sărbătorilor în fiecare 30 aprilie, aniversarea bătăliei de la Camerone (Camaron, Mexic) din 1863, în care aproximativ două treimi dintr-o companie de 65 de legionari au pierit în timp ce se apăra de un contingent mult mai mare al armatei mexicane.

În timpul sărbătorilor, mâna protetică din lemn a căpitanului companiei, Jean Danjou, este scoasă din cripta muzeului și purtată pe „calea sacră” în fața unei coloane de militari, cu arme la umăr, care marșează încet, iar o descriere a bătăliei este recitată de un subofițer senior. (sursa: legion-etrangere.com)

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.