Un opozant al lui Aleksandr Lukaşenko a fost arestat pe aeroportul din Minsk după interceptarea unui avion Ryanair

Potrivit presei internaţionale, avionul a fost interceptat de un aparat militar de zbor de tip MiG-29 cu puţin timp înainte de a părăsi spaţiul aerian al Belarusului.

Motivul acestei operaţiuni ar fi prezenţa la bord a fondatorului canalului Telegram NEXTA, Roman Protasevici. Acesta a fost arestat după aterizare pe motivul că se află pe lista „indivizilor implicaţi în activităţi teroriste” în Belarus.

Telegram Nexta a intrat în colimatorul autorităţilor din Belarus după ce s-a impus drept cea mai importantă sursă de ştiri în timpul manifestaţiilor anti-Lukaşenko. În prezent, Telegram Nexta, care numără circa două milioane de abonaţi, este considerată entitate „teroristă” în Belarus.

Contestat în stradă după alegerile prezidenţiale din 9 august, Aleksandr Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator al Europei”, a răspuns în forţă, ordonând arestarea protestatarilor, închiderea surselor independente de informare, eliminarea disidenţei etc.

Lukaşenko, aflat la putere de mai bine de un sfert de secol, este acuzat că a câştigat alegerile prin fraude masive. Liderul belarus respinge această acuzaţie şi nu acceptă nicio voce critică.

Numeroşi protestari închişi, inclusiv jurnalişti, s-au plâns că au fost supuşi unor practici de tortură de către oamenii lui Lukaşenko.

Activistul politic Vitold Aşurak, condamnat în ianuarie la cinci ani de închisoare pentru participarea la protestele anti-guvernamentale, a decedat în penitenciar, la vârsta de 50 de ani.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.