Urmările ciclonului care a lovit Turcia. Cinci morți și două orașe care arată ca după bombardament

Blocuri prăbușite, cinci morți, zeci de răniți și sute de persoane evacuate din calea apelor. Urmările ciclonului care a lovit Turcia sunt devastatoare. Meteorologii au vești proaste pentru următoarele zile.

Ciclonul format în Marea Neagră a lovit Turcia

Două orașe arată ca după bombardament în urma inundațiilor provocate de ciclonul care a lovit Turcia. Potrivit datelor publicate de presa locală, cinci persoane și-au pierdut viața, sunt zeci de răniți și sute de oameni au fost evacuați de urgență din calea apelor.

Viiturile puternice au lăsat dezastru în urma lor. Au fost distruse drumuri, case, blocuri de locuințe. Disperați, cei prinși în mijlocul puhoaielor s-au urcat pe acoperișurile caselor și au fost salvați cu ajutorul elicopterelor.

Ciclonul s-a format în Marea Neagră, potrivit meteorologilor, în unele zone au căzut până la 300 de litri de apă pe metrul pătrat, iar nivelul apei a ajuns până la patru metri. Specialiștii anunță că pericolul încă nu a trecut, furtunile puternice continuând și în zilele ce urmează.

Turcii se confruntă cu o serie de fenomene meteo extreme. În timp ce regiunile din nord sunt măturate de inundații, în vestul țării s-au format tornade, iar în sud pompierii se luptă cu incendiile de vegetație provocate de temperaturile ridicate. Specialiştii pun totul pe seama încălzirii globale.

[embedded content]

Experții ONU anunță „evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”

Grupul interguvernamental de experți ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din pricina efectelor activității umane (IPCC) a publicat prima parte a celui mai amplu raport din istorie ce vizează schimbările climatice, de la înființare sa în 1988.

Cercetătorii trag un important semnal de alarmă, explicând că incendiile, inundațiile și vremea extremă din ultimele luni sunt doar începutul unui șir de evenimente meteo extreme cu care ne vom confrunta în viitorul apropiat. Printre cele mai importante concluzii ale primei părți din raportul IPCC se numără:

Temperatura globală a fost cu 1,09 grade Celsius mai mare în deceniul dintre 2011-2020 decât între 1850-1900
Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850
Rata recentă de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat comparativ cu 1901-1971
Influența umană este „foarte probabil”, în proporție de 90%, principalul motor al retragerii globale a ghețarilor din anii 1990 și a scăderii gheții marine arctice
Extremele fierbinți, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente și mai intense începând cu anii 1950, în timp ce evenimentele reci au devenit mai puțin frecvente și mai puțin severe.

Considerat cel mai puternic avertisment dat până acum legat de rolul comportamentului uman în raport cu încălzirea globală, autorii au făcut previziuni sumbre penru omenire, precizând că va exista o creștere a apariției unor evenimente extreme „fără precedent în evidența istorică”. Mai multe detalii, AICI.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.