Vaporașul ”Valahia”, al primăriei Giurgiu, doar 4 curse pe Dunăre, în acest an

Vaporașul ”Valahia”, al primăriei Giurgiu, doar 4 curse pe Dunăre, în acest an

Când Giurgiu nu avea vaporaș pentru plimbări pe Dunăre, ne întrebam cum de e posibil, acum că avem, nu se plimbă nimeni.

”Valahia” vaporașul achiziționat de de primărie, cu fonduri europene, pentru a efectua curse de pasageri pe Dunăre, a avut doar patru curse în acest an, iar ghinionul se ține scai de ambarcațiunea care a costat o căciulă de bani.

Nava de pasageri a fost recepționată în aprilie 2021 , însă a ieșit pe Dunăre abia în aprilie 2024, pentru o cursă cu presa locală, și pe 1 mai, pentru public. A mai ieși în cursă la finele lunii iunie și…gata. 

Ghinion peste ghinion

”Valahia” a fost văzută ca o tichie de mărgăritar, mai ales că proiectul aparține fostului primar Nicolae Barbu, iar actualul primar, Adrian Anghelescu nu a fost prea încântat de implementare. Ba că a fost prea scumpă, ba că nu va aduce bani primăriei, ba că e mică, ba că e urâtă, etc. Oricum, parcă a fost blestemată.

În primă fază, nu s-a găsit comandant și echipaj, așa că a stat ”pe dreapta” o groază de timp. Când s-a găsit comandant, a stat ce a stat și a plecat peste mări și țări, la peste 2.000 de euro salariul pe aceeași meserie.

Anul ăsta, în mai, s-a găsit un alt comandant care, în ciuda experienței nu a avut norocul să plimbe prea mulți doritori.

Potrivit celui care coordonează această activitate, George Mălureanu, există solicitări din partea celor care vor să se plimbe pe Dunăre, dar nu se îndeplinește condiția de bază: 20 de pasageri pe ambarcațiune pentru a putea pleca în cursă. Altfel, nu se justifică cheltuielile. 

”Acum și dacă vrem, nu putem”

La Giurgiu, proverbul „La omul sărac, nici boii nu trag” se aplică perfect în cazul navei de pasageri ”Valahia”.

Este căpitan, este echipaj, este bunăvoință… nu e apă pe Dunăre. Vaporașul este blocat pe canal și nu poate ajunge în port din cauza cotei scăzute a Dunării. Plus că, și dacă ar fi, nu prea ar avea unde să acosteze. În Portul Giurgiu totul este privat, la care se adaugă taxele APDF-ului: de pasager, de intrare în port, de folosire a infrastructurii și de respirat, dacă se poate. Deci…barca nu produce, cât cheltuie.

Există sau nu există vaporașul „Valahia”?

La toate aceste ghinioane și piedici birocratice am mai adăuga și slaba mediatizare. Mulți giurgiuveni nu știu de existența acestor curse pe Dunăre, condițiile, costurile, etc.

În Port, sâmbăta și duminica, când nu ai loc să dai cu pasul de bucureșteni, nu există nicio modalitate de promovare a acestui gen de turism, o pancartă, un anunț, un nene cu o portavoce care să îmbie lumea la o cursă printre valuri.

De asemenea, în cadrul programelor școlare ”Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”, derulate la Giurgiu, primăvara, mii de copii s-ar putea bucura de plimbări pe Dunăre, cu puțin efort de promovare în cadrul școlilor și liceelor.

Deci, șanse ca ”Valahia” să alunece din nou pe bătrânul fluviu sunt cât se poate de reale. Trebuie doar să se vrea. 

O cursă de o oră costă 30 de lei, iar traseul este FLAFG Giurgiu de la km.flv.490,5 Canalul Plantelor/493 Portul Giurgiu în amonte și retur, în aval și retur.

De asemenea se efectuează curse de agrement personalizate pe bază de contract de minim de 2 ore pe teritoriul FLAG Giurgiu de la km flv.526 și aval km/flv/452 și retur pentru turiști.

Prețul de închiriere pentru cursele de agrement personalizate de minim 2 ore este de 1120 lei și 40 de lei staționarea.

 

 

Când Giurgiu nu avea vaporaș pentru plimbări pe Dunăre, ne întrebam cum de e posibil, acum că avem, nu se plimbă nimeni. ”Valahia” vaporașul achiziționat de de primărie, cu fonduri…


Autorul articolului Redacție Giurgiu-Tribune
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/vaporasul-valahia-al-primariei-giurgiu-doar-4-curse-pe-dunare-in-acest-an/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 13 august 2024 12:26

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.