Vești bune pentru bolnavi în privința medicamentelor generice

Vești bune pentru bolnavi în privința medicamentelor generice

Cu puțină vreme în urmă Ministerul Sănătății anunța faptul că circa 3.000 de medicamente generice au dispărut de pe piață și că taxa ”clawback” (Taxă ce  impune producătorilor de medicamente  să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări) este aplicată greșit la aceste medicamente.

Recent Ministerul Sănătății a decis, în urma unor consultări cu APMGR, să ia trei măsuri foarte binevenite în sprijinul pacienților.

Ministerul Sănătății a decis în urma unor consultări cu producătorii de medicamente generice, luarea a trei măsuri importante care vin în sprijinul pacienților:

  1. Alinierea taxei clawback pentru medicamentele generice, atât la cele produse local, cât și la cele importate, la 15%;

  2. Indexarea cu inflația a medicamentelor cu prețuri mici, lucru care va asigura disponibilitatea pe piață a acestei categorii de medicamente;

  3. Modificarea contractului cadru în vederea creșterii accesului pacienților români la medicamente biosimilare de ultimă generație – inițiativă comună a Ministerului Sănătății și CNAS.

APMGR salută aceste inițiative aflate în stadiul de proiect legislativ, consideră că toate vin în sprijinul pacienților și așteaptă cu interes adoptarea și publicarea acestora în Monitorul Oficial.

„Salutăm deschiderea către dialog a domnului Ministru, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, participarea activă la consultări și concentrarea pe identificarea celor mai bune soluții pentru ca pacienții români să aibă acces la medicamente. O percepem ca pe un suflu nou în Ministerul Sănătății, cu o abordare centrată pe soluții pentru pacienți și pentru această industrie care are peste 20 de unități de producție în România. Considerăm că aceste inițiative reprezintă un pas semnificativ în crearea unui sistem de sănătate sustenabil.” declara Simona Cocoș, președinta Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Taxa clawback, împreună cu politica celui mai mic preț,  au reprezentat de-a lungul anilor o povară pentru medicamentele generice, fapt ce a condus la dispariția de pe piață a aproximativ 3.000 de medicamente generice în ultimii 6 ani.

(Jurnal)

Cu puțină vreme în urmă Ministerul Sănătății anunța faptul că circa 3.000 de medicamente generice au dispărut de pe piață și că taxa ”clawback” (Taxă ce  impune producătorilor de medicamente  să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări) […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/vesti-bune-pentru-bolnavi-in-privinta-medicamentelor-generice/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=vesti-bune-pentru-bolnavi-in-privinta-medicamentelor-generice
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 11 martie 2023 12:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.