Viziunile grandomane ale lui Stalin: crearea în laborator a unor supersoldaţi om-maimuţă

Savantul Ilia Ivanov a devenit faimos după ce a pus bazele inseminării artificiale la cai şi apoi a început să facă experimente cu încrucişări între cai şi zebre pentru ajunge la superhibrizi.
În 1924, Ivanov a depus o propunere de experimentare cu hibrizi şi a primit finanţare de la guvernarea sovietică să aducă exemplare din Africa în acest scop.
În ciuda ideii controversate, savantul a primit sprijin de la Institutul Pasteur din Paris să folosească o unitate de cercetare din Guinea pentru a studia încrucişări de specii de maimuţe.
Ajuns la acel laborator, a constatat că cimpanzeii nu erau destul de maturi pentru a fi folosiţi la împerechere aşa că s-a gândit la metode de a prinde exemplare sălbatice.
„Problema principală e capturarea femelelor”, scria el către Politburo (biroul politic al Partidului Comunist).
A reuşit să insemineze femele de cimpanzeu cu spermă umană, dar acestea nu au rămas gestante. A încercat şi invers – să insemineze femei africane cu spermă de maimuţă – fără rezultat.
Urma să procedeze la fel cu gorilele când experimentele i-au fost oprite.
Întors în URSS, a înfiinţat o crescătorie de cimpanzei în Republica Abhazia în apropiere de Georgia. Proiectul a eşuat, astfel că a fost arestat în 1930, murind într-o colonie de muncă doi ani mai târziu. 
El a fost doar una din victimele paranoiei lui Stalin care s-a răzbunat pe el când nu i-a dat ce a vrut.
Alexandr Etkind, istoric rus la Universitatea din  Cambridge, a explicat că savantul voia să demonstreze că maimuţele au evoluat din oameni.
„Dacă împerechea o maimuţă şi un om şi ieşeau progenituri viabile, asta era o dovadă că Darwin avusese dreptate despre înrudirea dintre noi şi ele”, a explicat el pentru New Scientist.
Savantul şi-a prezentat cercetarea ca o încercare de confirmare a teoriei evoluţiei a lui Darwin de natură să dea o lovitură decisivă religiei contra căreia luptau sovieticii.
În 2005, au fost găsite schelete de maimuţe în oraşul de la Marea Neagră Suchumi (Georgia) şi se presupune că exemplarele au fost folosite în cadrul experimentelor din anii 1920 care l-au costat pe Stalin circa 10.000 de euro ceea ce în banii de azi înseamnă peste 220 de milioane de euro.
În anii 1970, apariţia unei creaturi cunoscută ca Oliver, un cimpanzeu chel care mergea drept  a stat la baza ipotezei unei „legături-lipsă” între oameni şi cimpanzei.
Teste genetice efectuate în 1996 au demontat teoria – pentru că animalul avea 48 de cromozomi, deci nu era un hibrid.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.