Zece ani de la accidentul nuclear de la Fukushima. Ce dezvăluie un raport ONU despre urmările dezastrului

Au trecut 10 ani de la cutremurul devastator din Japonia în urma căruia au murit 18.000 de oameni. Centrala nucleară de la Fukushima a fost și ea grav afectată atunci, iar un ultim raport arată, de fapt, dacă locuitorii din localitatea respectivă au fost sau nu afectați de radiații.

Au trecut zece ani de la accidentul nuclear de la Fukushima

Cercetătorii ONU au întocmit un raport detaliat legat de efectele radiațiilor care s-au ridicat în aer în timpul cutremurului devastator, care a avut 9 pe scara Richter. Concluzia oamenilor de știință este că emisiile radioactive  nu au produs efecte negative asupra sănătăţii populației, relatează AFP.

De la un precedent raport, publicat în 2013, ”nu s-a documentat niciun efect nefast asupra sănătăţii locuitorilor Fukushima care să poată fi atribuit în mod direct expunerii la radiaţii”, afirmă preşedinta Comitetului Ştiinţific ONU cu privire la  consecinţe ale emisiilor radioactive (UNSCEAR) Gillian Hirth.

Raport ONU facut public la 10 ani de la cutremurul devastator din Japonia
Raport ONU facut public la 10 ani de la cutremurul devastator din Japonia

Populația este în siguranță

Cu toate acestea, s-a constatat o creștere puternică a numărului cancerelor de tiroidă la copiii expuşi, însă cercetătorii spun că acestea au fost depistate prin îmbunătățirea tehnicilor de depistare.

Cutremurul s-a produs pe data de 11 martie 2011. Acesta a avut epicentrul în regiunea Tohoku din oceanul Pacific, în apropierea orașului japonez Sendai, aflat pe coasta de est a Japoniei, a avut 9 pe Richter și a făcut prăpăd! Seismul a antrenat un tsunami de proporții, care a măturat pur și simplu nord-estul Japoniei, cu valuri de peste 10 metri înălțime.

Aproximativ 100.000 de persoane au fost nevoite să-şi abandoneze domiciliul, iar aproximativ 18.000 au fost ucise în urma cutremurului și tsunami-ului care l-a urmat. Cutremurul este considerat ca fiind cel mai mare din istoria Japoniei.

Seimul a durat 6 minute și a avut 9 pe Richter

Ca urmare a cutremurului, NASA a calculat că ziua s-a scurtat cu 1,8 microsecunde, din cauza rotației accelerate a Pământului. Tot din cauza cutremurului s-a calculat că Japonia s-a deplasat cu 2,4 m față de poziția anterioară cutremurului.

Compania germană de asigurări Munich Re a calculat că pierderile economice ca urmare a cutremurului care a durat nu mai puțin de 6 minute au fost de cca 210 miliarde de dolari americani în prima jumătate a anului 2011, fiind astfel cel mai costisitor cutremur de când firma adună statistici de acest gen.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.