Ziua Mondială pentru Securitate și Sănătate la locul de…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

Ziua Mondială pentru Securitate și Sănătate la locul de muncă

Munca este o acțiune care nu este determinată de supraviețuirea speciei, fiind un serviciu prestat în schimbul unei remunerații sau a unei alte forme de răsplată.
Rolul muncii în societatea contemporană se apreciază în funcție de afirmarea tot mai puternică a creativității, a efortului intelectual, comparativ cu cel manual, ca și prin prisma promovării formelor atipice de ocupare a forței de muncă și a reducerii ti…mpului de muncă.
Dreptul muncii, ca ramură a sistemului național de drept, este strâns legat de muncă, noțiune inseparabilă de existența omului.
Ziua de 28 aprilie este numită „Ziua mondială a Securității și Sănătății la locul de Muncă”. Acest eveniment e organizat în fiecare an de Organizația Internațională a Muncii (OIM) încă din anul 1919 și aduce în prim-planul opiniei publice importanța deosebită a activității de prevenire a accidentelor si bolilor profesionale. Această campanie de conștientizare este menită să atragă atenția, la nivel internațional, asupra tendințelor din domeniul securității și sănătății în muncă și asupra amplorii accidentelor legate de muncă, a bolilor profesionale și a accidentelor mortale.
Conform Organizaţiei Internaţionale a Muncii, 2,34 milioane de oameni mor anual din cauze generate de locul de muncă, dintre aceștia 2,02 milioane pierzându-și viața în urma bolilor profesionale. Conceptul de mediu de lucru sigur și sănătos trebuie să fie respectat și aplicat generalizat, la toate nivelurile unde guvernele, angajatorii și lucrătorii participă în mod activ la crearea acestuia, prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilități și obligații prestabilite, principiul prevenției fiind prioritar.
În multe locuri din lume, autorităţile naţionale, sindicatele, organizaţiile lucrătorilor şi organizaţii ale serviciilor de prevenire şi protecţie în domeniul securităţii şi sănătăţii organizează diverse activităţi pentru a sărbători ziua de 28 aprilie.
Se știe că prevenția este mai puțin costisitoare decât costurile determinate de gestionarea consecințelor condițiilor necorespunzătoare de muncă. Pentru a realiza condiții de siguranță a locurilor de muncă e nevoie ca lucrătorii să fie instruiți, informați și să li se permită să participe la discuții cu privire la toate aspectele legate de sănătatea și securitatea la locul lor de muncă.
Lumea muncii în Europa este dinamică. Nu numai că apar noi pericole şi riscuri dar, de asemenea, relaţia dintre angajator şi muncitor, forţa de muncă demografică europeană, structura şi modelele muncii sunt într-o continuă schimbare.
Bibliografie:
– ”Securitatea și sănătatea în muncă”, București, Monitorul Oficial, 2007
– Manu, Petru. ”Medicina muncii”, București, Editura Medicală, 1983;
– ”Prevenirea și stingerea incendiilor”(P.S.I), București, Monitorul Oficial, 2007;

http://www.sant.ro › educatie-pentru-sanatate

https://www.consultia.ro

Tălpeanu Teodora, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni şi interiorAr putea fi o imagine cu text care spune „SECURITATE SĂNĂTATE SECURITATE ÎN MUNCĂ ȘI SĂNĂTATE MUNcTи”Ar putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameniAr putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni şi cer

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.