2 aprilie 2004, ziua aderării României la NATO

2 aprilie 2004, ziua aderării României la NATO

În urmă cu 19 ani, în 1994, România era primul stat din Europa Centrală şi de Est care a aderat la Parteneriatul pentru Pace. Zece ani mai târziu, în data de 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.
Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO.
Din 2005, „Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie – anul acesta, pe 2 aprilie.
În prezent, NATO cuprinde 30 de state membre din Europa şi America de Nord, iar prin semnarea Tratatului, membrii Alianței îşi arată determinarea să protejeze libertatea, patrimoniul comun şi civilizaţia popoarelor lor, întemeiate pe principiile democraţiei, libertăţii individuale şi statului de drept. Apărarea colectivă rămâne elementul central al Alianţei Nord-Atlantice.
În România sunt peste 4.000 de militari aliaţi, în bazele de la Kogălniceanu (grupul american de luptă şi detaşamentul de aeronave pentru poliţia aeriană), Cincu (Grupul de luptă NATO condus de Franţa), Deveselu (unitatea antirachetă Aegis Ashore) şi Câmpia Turzii (detaşamentul american de drone MQ-9 Reaper)
România are mai multe structuri aliate de comandă pe teritoriul ţării: Corpul Muntinaţional Sud Est (Sibiu), Divizia multinaţională şi Forţa de Integrare NATO (Bucureşti) şi Brigada Multinaţională (Craiova). La acestea se adaugă Centrul de excelenţă Humint de la Oradea.
sursa: Alexandru Andrei (facebook)

În urmă cu 19 ani, în 1994, România era primul stat din Europa Centrală şi de Est care a aderat


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: http://reflectoruldesud.ro/2-aprilie-2004-ziua-aderarii-romaniei-la-nato/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 2 aprilie 2023 17:32

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.