6 ani de la Colectiv. Marș comemorativ in București, gesturile prin care s-a protestat față de tergiversarea dosarului

Astăzi s-au împlinit 6 ani de la Colectiv, o tragedie care a uimit întreaga țară și care a demonstrat, printr-o modalitate tragică, cât de slab pregătit este sistemul sanitar din România, precum și multe alte nereguli care au făcut numeroase alte victime în țara noastră. În amintirea celor care și-au pierdut viața în incendiul de la Colectiv, un marș comemorativ a fost organizat în București. Manifestanții s-au arătat nemulțumiți pentru faptul că se tergiversează rezolvarea dosarului, iar gesturile acestora le-au dat fiori trecătorilor din centrul Capitalei.

6 ani de la Colectiv, comemorați printr-un marș în București

S-au scurs 6 ani de la incendiul de la Colectiv, care a răpit brutal și brusc dintre noi viețile a 65 de oameni care se aflau în club în momentul tragediei. Deși există un dosar deschis pentru a se afla cine sunt, de fapt, vinovații pierderii atâtor suflete, nici după șase ani nu a fost rezolvat cazul. În amintirea victimelor de la Colectiv, mai multe organizații civice au inițiat un flashmob sâmbătă, pe treptele Curții de Apel din București. Ca protest pentru tergiversarea dosarului, mai multe persoane s-au întins pe scările instituției și s-au acoperit cu pânză albă, amintind de cei care au murit în urma tragediei.

De asemenea, mai multe lumânări au fost aprinse și au fost expuse fotografiile victimelor, alături de cele ale politicienilor considerați vinovați pentru incendiul de la Colectiv. Drama familiilor îndoliate, care și-au pierdut oameni dragi ca urmare a tragediei din club, dar și apoi în spitale, uciși de infecțiile nosocomiale, sunt atribuite fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Pedone şi fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu.

foto – Inquam / Octav Ganea

Mesajul organizatorilor evenimentului

Pe 30 octombrie 2015 pierdeam copii şi părinţi, fraţi şi surori, prieteni şi iubiţi, ne indignam de arbitrariul pierderii lor şi ne revoltam împotriva responsabililor fără responsabilitate. Constant, de 6 ani aceiaşi oameni ne repetă că ”avem de toate” în timp ce, la fel de fără apărare ca atunci, uitaţi aşezaţi pe paleţi şi abia acoperiţi cu cearşafuri albe, suntem prinşi în deriva unui sistem de sănătate fără griji şi fără vinovaţi şi a unei justiţii a amânării şi omisiunilor. Şi anul acesta, ca în fiecare din ultimii 6, ieşim în stradă să cerem dreptate pentru Colectiv şi pentru noi, au afirmat organizatorii evenimentului.

De pe treptele Curții de Apel București, reprezentanții organizațiilor Corpuția ucide și Asociația Colectiv GTG 3010 au purtat portretele victimelor până la clubul Colectiv, acolo unde au fost aprinse mai multe lumânări și au fost depuse coroane de flori, în amintirea celor care s-au stins din viață. De asemenea, un mesaj a fost și el tipărit pe o pancartă imensă, cu textul “Suntem din nou aici, cu ochii triști și goi!  Amintirea voastră-i vie, voi trăiți prin noi!”

foto – impact.ro / Cristian Botez

Condamnările din dosarul Colectiv, încă nesoluționate

65 de tineri și-au pierdut viața în incendiul care a izbucnit în seara de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv, acolo unde formația Goodbye to Gravity susţinea un concert. La patru ani de la tragedia care a zguduit țara, Tribunalul Bucureşti pronunța, în luna decembrie, primele condamnări în dosarul Colectiv. Printre acestea se afla fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, în prezent, primar al Sectorului 5.

Edilul era condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru club. De asemenea, alte 12 persoane, printre care se regăsesc și patronii clubului și ai firmei care a asigurat artificiile din club, au fost condamnate. Cu toate acestea, până în prezent nu există o decizie definitivă.

“În 2021, în România, suntem tot în 2015”

Alexandra Furnea, una dintre victimele care au supraviețuit după incendiul de la Colectiv, susținea în urmă cu zece zile, că la șase ani de la dezastru suntem încă la același nivel ca cel din 2015. Într-o postare făcută publică pe rețelele de socializare, Alexandra menționa că procesul Colectiv “s-a transformat într-un simulacru de justiţie al cărui scop este acela de a trage, în fel şi chip, de timp pentru a amâna pronunţarea unei sentinţe, spre a menaja sensibilităţi politice şi de stat.”

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.