A murit Sidney Poitier, primul actor de culoare care a luat Oscarul. Ce limbă vorbea fluent, a fost și ambasador

Sidney Poitier, primul actor de culoare care a obținut un premiu Oscar, a murit vineri, la vârsta de 94 de ani. Actor, activist și ambasador, Poitier a reușit să dărâme barierele de la Hollywood și s-a luptat cu stereotipurile rasiale specifice vremii. Era cel mai în vârstă actor în viață deținător al unui premiu Oscar, iar în 2009 fusese decorat de președintele Obama cu cea mai înaltă distincție civilă.

A murit Sidney Poitier, primul actor de culoare care a luat Oscarul

În anul 1964, Sidney Poitier marca o premieră la Hollywood și devenea primul actor de culoare recompensat cu un premiu Oscar. Rolul din „Crinii de câmpie” i-a adus o statuetă aurie pentru cea mai bună interpretare, într-o perioadă în care societatea americană se confrunta cu un rasism accentuat și cu stereotipuri multiple. Vineri, 7 ianuarie, actorul a încetat din viață, informația fiind confirmată de către ministrul de Externe din Bahamas, Fred Mitchell.

Actorul s-a născut la 20 februarie 1927, în Florida, și a crescut la o fermă de pe Insula Cat, din Bahamas, care pe atunci era colonie britanică. Poitier a avut și cetățenia statului Bahamas, pe care ulterior l-a reprezentat în calitate de ambasador. A avut o copilărie marcată de sărăcie și cu acces limitat la educație, însă aceste neajunsuri nu l-au împiedicat să devină unul dintre cei mai apreciați actori din generația sa.

Perioada de glorie în calitate de actor a cunoscut-o în special în anii ’50 și ’60, iar după 1970 a început să regizeze chiar el filme, făcându-se remarcat și în calitate de regizor.

A murit Sidney Poitier, primul actor de culoare care a luat Oscarul. Ce limbă vorbea fluent, a fost și ambasador

A avut o carieră diplomatică și vorbea fluent limba rusă

Dincolo de succesul din industria cinematografică, Sidney Poitier s-a făcut remarcat și în calitate de diplomat. Vorbea fluent limba rusă, iar din 1997 până în 2007 a fost ambasador al Uniunii Bahamas în Japonia. Între ani 2002 și 2007 a reprezentat statul Bahamas și în cadrul UNESCO. În 2009, președintele Obama l-a decorat cu Medalia Prezidențială a Libertății, cea mai înaltă distincție civilă acordată în SUA.

Experiența lui de la Hollywood l-a făcut extrem de respectat în industrie și a inspirat o mulțime de actori tineri, rămânând un nume de referință pentru industria americană a filmului. Pe Broadway urmează să se joace o piesă dedicată carierei sale care a fost deschizătoare de drumuri.

De-a lungul carierei, a avut în total 10 nominalizări la Globurile de Aur, 2 la premiile Emmy, 6 la premiile Bafta, 8 la premiile Laurel, 1 la „Screen Actors Guild Awards” și 2 la Oscar, unde a și câștigat trofeul, în 1964. Poitier rămăsese una dintre ultimele vedete ale epocii de aur a Hollywood-ului. De asemenea, era și cel mai în vârstă actor premiat cu un trofeu Oscar.

Pe plan personal, a fost căsătorit cu Juanita Hardy, între anii 1950 și 1965. După divorț, s-a recăsătorit cu Joanna Shimkus, o actriță canadiană de origine lituaniană. Sidney Poitier are patru copii din prima căsătorie și doi din cea de-a doua.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.