Accident aviatic Constanţa. Vasile Dîncu, despre cauza prăbuşirii celor două aeronave: „A fost o conjuncție nefericită” UPDATE

Autoritățile au deschis o anchetă în cazul tragediei aviatice de miercuri seară din județul Constanța. Opt oameni au murit după ce un avion MiG 21 LanceR și un elicopter IAR 330-Puma s-au prăbușit la mică distanță unul de celălalt. Pentru a afla în ce circumstanțe s-a produs tragedia care a îndoliat Armata Română, anchetatorii au nevoie de cutia neagră a avionului, însă nici până acum nu au reușit să o găsească.

Motivul pentru care cele două aparate de zbor s-au prăbușit

Update 17 martie, 21:55. Ministrul Apărării Vasile Dîncu a făcut recent declarații cu privire la cele două aeronave prăbușite în urmă cu câteva săptămâni la Constanța. Oficialul român a dezvăluit că a văzut un raport preliminar cu privire la accidentele aviatice, în urma cărora opt militari și-au pierdut viața. Pentru că toată lumea aștepta să afle cauzele acestor tragedii, ministrul Dîncu a făcut precizări.

„Am văzut astăzi un raport preliminar, în câteva zile vom avea un raport public, un raport tehnic care arăta că, date prealabile, sigur că se va mai lucra pe probe, dar în faza asta preliminară s-au luat toţi parametri de meteo, parametri umani şi cei care ţin de interacţiunea între om şi aparatul de zbor.

A fost conjuncţie nefericită de factori în care vremea a fost într-adevăr defavorabilă, s-au creat nişte curenţi descendenţi în care a intrat aparatul. Dacă vorbim despre elicopterul Puma este un aparat foarte bun, foarte flexibil în operaţiune, dar nu este pentru furtună, nu este pentru vreme grea”, a declarat ministrul în cadrul unei intervenții la Antena 3.

Pe data de 2 martie, o aeronavă MiG 21 LanceR aflată în dotarea Bazei 86 Aeriene, executa o misiune de patrulare în regiunea Dobrogei atunci când a pierdut legătura radio cu turnul de control. La ora 20:03 aparatul de zbor a dispărut de pe radar, în zona dintre localitățile Cogealac şi Gura Dobrogei. Avionul decolase de la Baza 57 Mihail Kogălniceanu în jurul orei 19:50.

De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma decolase în jurul orei 20:21 pentru misiunea de salvare a aeronavei dispărute de pe radar. Din nefericire, și elicopterul a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jur de ora 20:44. Pilotul apucase să raporteze condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să revină la bază, conform Ministerului Apărării. Vasile Dîncu a explicat condițiile în care s-au produs cele două accidente.

„I-a trimis cine trebuie să îi trimită, adică oamenii aceia s-au dus pentru că îşi căutau colegul, era o echipă de cercetare- salvare. (…) Parametrii erau buni când au plecat, erau funcţionali din perspectiva vitezei vântului, am văzut starea meteo. Au intrat într-o zonă de curenţi, era furtună, era ninsoare în care dintr-o dată pilotul care a plecat a anunţat baza că a intrat într-o zonă şi i s-a ordonat rapid să se întoarcă. Din păcate, în câteva minute probabil nu a mai avut comunicare radio şi….”, a mai spus ministrul Dîncu.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Accident aviatic Constanţa. Cutia neagră a MiG-ului nu a fost găsită nici până acum

Au trecut 24 de ore de când avionul MiG 21 LanceR și elicoterul IAR 330-Puma, trimis în misiune de căutare-salvare, s-au prăbușit în județul Constanța. Opt militari au murit, fiind vorba despre pilotul avionului și șapte persoane aflate la bordul elicopterului.

Anchetatorii caută explicații pentru împrejurările în care s-au produs dubla tragedie aviatică, iar pentru a stabili cauzele prăbușirii celor două aparate de zbor, au nevoie de cutia neagră a acestora. Potrivit Antena 3, cutia neagră a aeronavei MiG 21 LanceR nu a fost găsită până în prezent, iar căutările vor continua și mâine.

În momentul de faţă există muniţie neexplodată la faţa locului. Şi, ca o informaţie în exclusivitate şi de ultim moment, trebuie să ştiţi că până în clipa de faţă, cutia neagră a MiG-ului nu a fost găsită. Cutia neagră este un element extrem de important care măsoară parametrii de zbor şi poate răspunde la foarte multe întrebări. Vom vedea cu exactitate dacă va fi sau nu găsită această cutie neagră”, au declarat surse din anchetă, potrivit Antena 3.

Care ar putea fi cauzele tragediei de la Constanța

Până în prezent, motivele invocate pentru producerea accidentului ar fi condițiile meteo nefavorabile și vizibilitatea redusă. În seara zilei de miercuri, un avion MiG 21 LanceR care efectua un zbor de recunoaștere a dispărut de pe radar și a pierdut contactul cu turnul de control. La scurt timp, a fost trimis un elicopter IAR 330-Puma într-o misiune de căutare-salvare a avionului.

În jurul orei 20:30, și elicopterul a pierdut contactul cu turnul de control, după ce pilotul a raportat condiții meteo nefavorabile. Localnicii și participanții la trafic din zona localității Gura Dobrogei au auzit o explozie și au alertat serviciul de urgență 112. Salvatorii sosiți la fața locului au găsit epava elicopterului prăbușit. La mică distanță a fost găsit și avionul MiG-21 prăbușit.

Pilotul avionului și cei 7 membri ai echipajului din elicopter au decedat pe loc. Ministerul Apărării Naționale și președintele Klaus Iohannis au transmis mesaje de condoleanțe familiilor militarilor care au pierit în tragedie.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.