Acuzații  de fraudă la programul ajutor de minimis pentru cultura de usturoi, în județul Giurgiu

Acuzații  de fraudă la programul ajutor de minimis pentru cultura de usturoi, în județul Giurgiu

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a dispus Corpului de Control să efectueze verificări amănunțite cu privire la procedura de accesare și atribuire a fondurilor pentru schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”. Măsura vine  în urma acuzațiilor  de fraudă la acest program   și verifică  acordarea fondurilor în anul 2023, în judeţul Giurgiu.

 

Procedura de accesare și atribuire a fondurilor pentru schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi este verificată amanunțit de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, în urma acuzațiilor  de fraudă la programul  pentru  aceasta cultură.

Sunt verificate de asemenea  posibile abateri disciplinare ale funcţionarilor publici din cadrul Directiei  Agricole din județul  Giurgiu , care au atribuţii în verificarea suprafeţelor cultivate şi evaluarea culturii de usturoi.

Sprijinul în valoare de 3.000 de euro la hectar ar fi fost acordat, în unele cazuri, în mod ilegal, iar ca urmare a semnalelor din spațiul public, ministrul agriculturii, Florin -Ionuț Barbu a dispus aceste controale.

În mai multe articole de presă  fermierii din județul Giurgiu au declarat sub protecția anonimatului că mulți legumicultori încasează subvenții fără a planta măcar un fir de usturoi.

Oamenii spun ca prin  programele  Tomata și Usturoiul se fură cel puțin 70% în frunte cu cei de la Direcția Agricolă. Comisiile  nu ar măsura corect suprafațele de cultura . Mulți fermieri nici nu plantează usturoi, ci, doar încasează acea sumă de 3.000 euro.

Unul dintre fermieri a declarat presei ca  nu are usturoi ”nici pentru mâncare”, deși acesta era înscris în program drept beneficiar .

La verificările pentru anul 2023 au fost două comisii de la Directia Agricolă Giurgiu.  Prima  nu a găsit culturile la fața locului, iar  a doua ar fi  trecut în documente ”tone de usturoi”.

Bugetul pe 2023 pentru această schemă de ajutor de stat este puțin peste șase milioane de lei.

Până la publicarea acestor informații de către redacția noastra , directorul Direcției Agricole Giurgiu, Petra Ochișor, nu a putut fi contactată.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a dispus Corpului de Control să efectueze verificări amănunțite cu privire la procedura de accesare și atribuire a fondurilor pentru schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea…


Autorul articolului Administrator
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/acuzatii-de-frauda-la-programul-ajutor-de-minimis-pentru-cultura-de-usturoi-in-judetul-giurgiu/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 26 octombrie 2023 18:27

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.