Adolescentul care a înjunghiat o femeie în magazin, inspirat de un documentar de pe Netflix. Tatăl lui spune că e o victimă

Internetul şi crimele sadice au fost inspiraţie pentru adolescentul clujean David D. (17 ani), internat actualmente în Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia“ din Bucureşti, deoarece la începutul lunii noiembrie, într-o seară de vineri, a înjunghiat, din senin, o femeie de 33 de ani, care-şi făcea cumpărăturile într-un magazin Profi de cartier. 

Femeia a supravieţuit, iar băiatul a fost identificat rapid de către poliţişti. Acesta este fiul unui psiholog cunoscut în România, Cristian Delcea, cadru didactic universitar la Medicină în Cluj, angajat la Institutul de Medicină Legală din Cluj şi preşedinte al mai multor asociaţii de profil. 

Tânărul David nu se află la prima internare într-un spital de psihiatrie. La începutul anului, el s-a filmat în timp ce a chinuit şi a omorât un pui de pisică pe care îl primise. Gesturile au fost de o cruzime ieşită din comun, acesta inclusiv a scos ochii pisicii şi apoi a trimis filmarea persoanei care i-a dăruit patrupedul. Atunci, chiar tatăl lui l-a dus la poliţie, care a început o anchetă pentru uciderea de animale. 
Tot în acea perioadă, tânărul a lovit cu o cărămidă în cap o femeie care mergea pe stradă. Victima nu a depus plângere, aşa că incidentul nu a fot investigat de organele legii. În schimb, în dosarul privind omorârea de animale, instanţa a decis ca David să fie internat într-un spital psihiatric. După două luni, în aprilie 2021, Tribunalul Cluj a decis să nu prelungească internarea băiatului şi l-au lăsat acasă la cererea familiei şi având în vedere că tatăl său şi-a asumat că va avea grijă de el. 

Tatăl susţine că băiatul este o victimă a sistemului de Sănătate

Băiatul a continuat terapia acasă şi, în plus, s-au luat şi măsuri pentru evitarea unor episoade violente: un angajat al unei firme de pază şi protecţie îl însoţea pe băiat de dimineaţa, când pleca la facultate, până seara, când ajungea acasă. 
Incidentul în urma căruia o tânără a fost înjunghiată într-un magazin alimentar s-a petrecut în timp ce David trebuia să participe la o şedinţă de terapie religioasă. Tatăl lui a povestit că tânărul a cerut să meargă la toaletă şi nu s-a mai întors. Magazinul în care s-a petrecut evenimentul violent se afla la câteva minute de centrul unde David făcea tratament. 
Tatăl a declarat pentru Clujust.ro că atât David, cât şi familia, sunt victime ale sistemului de sănătate din România, care nu este capabil să vindece astfel de cazuri. El a mai precizat că acum nu există niciunde în ţară un spital care să poată îngriji minori cu tulburări psihice care pot avea drept manifestare şi violenţa. 

Postarea făcută de David D. pe canalul său de YouTUbe cu circa o lună de zile înainte de a înjunghia o femeie în magazin.

[embedded content]

Se inspira de pe internet
 

Din studierea activităţii lui David pe internet, se poate observa că actele lui de violenţă seamănă cu scene din filme sau documentare de la Hollywood. El urmărea, pe Facebook, contul „Baudi Moovan”, care aparţine unei femei din Los Angeles, Deanna Thompson, devenită celebră după apariţia în documentarul de pe Netflix  – „Nu te pune cu pisicile” („Don t f**k with the cats”), conform Ştiri de Cluj.
Pelicula povesteşte cum a fost prins şi condamnat un tânăr din Canada, Luka Magnotta, care şi-a început activitatea infracţională omorând doi pisoiaşi cu o cruzime ieşită din comun, postând apoi filmul pe internet. Thompson, analist de date din Los Angeles, a pus bazele unui grup pe reţeaua de socializare care a avut ca scop prinderea „ucigaşului de pe internet“, aşa cum fusese numit Luka Magnotta. Incitat de atenţia pe care o primea, Luka a continuat să posteze clipuri cu pisici pe care le omora până când a trecut la faza următoare: a omorât un bărbat. Totul a fost de asemenea filmat şi postat pe internet. Magnotta a tranşat corpul victimei şi a trimis părţi din el pe adresele unor şcoli şi la sedii de partide din Canada. 

Autorităţile au reuşit să-l prindă pe Luka Magnotta şi cu ajutorul sutelor de internauţi care s-au înscris în grupul iniţiat de Deanna Thompson. Ucigaşul canadian a fost condamnat, în 2013, la închisoare pe viaţă, chiar dacă avocaţii lui au invocat probleme psihice. David D. postase, cu câteva zile, înainte de violentul incident din magazin, în care a înjunghiat o femeie, o scenă din filmul Joker, în care protagonistul omoară un alt bărbat folosind un cuţit.  

Opinia specialistului: „Marii criminali au fost, iniţial, ucigaşi de animale“
 

Unul dintre cei mai cunoscuţi psihologi criminalişti din România, care a dorit să rămână anonim, a declarat pentru „Adevărul”, „agresivitatea se poate manifesta de timpuriu şi în mod gradual întâi prin lipsa de empatie faţă de suferinţa animalelor şi trecând spre acte mai grave. 
„Marii criminali pe care i-am avut în faţa mea de-a lungul timpului şi criminalii în serie au fost, iniţial, ucigaşi de animale, au fost incendiatori, au fost distrugători, vandalizând anumite lucruri şi, uşor, gradul de violenţă a crescut treptat, ajungând la cu totul şi cu totul alte forme şi culminând cu uciderea unor oameni”. 
Despre asemănarea cu faptele lui Luka Magnotta şi scena din „Joker”, psihologul susţine că „există un mimetism acesta al transmiterii comportamentelor violente. Se inspiră criminalii unii de la alţii. Mass media ajută la treaba asta, făcând vizibilă întâmplarea. Psihopaţii se alimentează din asta, iar presa se alimentează pentru rating”, spune acesta. 
El precizează însă că, într-adevăr, David este o victimă a sistemului: „La noi, după ce e scos din criză bolnavul psihic care distruge, atacă, dă foc, doreşte să se sinucidă etc. e trimis la tratament ambulatoriu acasă, în sânul familiei, în societate, unde comportamentul lui anti-social este din nou stimulat şi se ajunge la astfel de situaţii”. 
Psihologul mai spune că, pe de altă parte, având în vedere condiţiile extrem de precare ale stabilimentelor pentru bolnavi psihici violenţi, unde pacienţii pot cădea victime diferitelor forme de abuz, familiile solicită tratamentul acasă. „Soluţia este construirea unor campusuri de prevenţie-protecţie a bolnavului psihic, un loc civilizat unde bolnavul psihic să fie spălat, hrănit, protejat şi tratat de personal specializat. Acum, nu avem aşa ceva în România”
Vă mai recomandăm:

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.