Alexandru Rafila, despre certificatul electronic Covid-19: „Cu cât întârzie adoptarea, eficacitatea lui devine mai puţin relevantă”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus luni seară că eficacitatea certificatului electronic Covid-19 în România devine tot mai puțin relevantă cu cât întârzie adoptarea lui. Oficialul a precizat că această problemă se află în mâinile parlamentarilor care trebuie să ia o decizie în acest sens. Proiectul de lege se află în prezent la Camera Deputaților, după ce a fost respins de Senat.

Alexandru Rafila, despre motivul pentru care întârzie adoptarea certificatului electronic Covid-19

Ministrul Sănătății a spus că ar fi fost necesar să existe un instrument ce să îşi poată face efectul la creșterea numărului de cazuri de infectare cu coronavirus. Alexandru Rafila a amintit că Parlamentul este cel care trebuie să ia o decizie în privința certificatului electronic Covid-19 și a precizat care este motivul pentru care adoptarea acestui document întârzie.

„În legătură cu certificatul verde, ştiţi bine că este atributul Parlamentului să ia o decizie. Există un proiect de lege depus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar în momentul de faţă se găseşte în Camera Deputaţilor. (…) Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur că şi eficacitatea lui devine tot mai puţin relevantă

Probabil există un blocaj la nivel legislativ şi sigur atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăţi, a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrăţişată, încât să îşi poată face efectul atunci când se înregistrează o creştere care ar putea să sugereze un val pandemic important.”, a spus Alexandru Rafila, luni seară, la Antena 3.

Alexandru Rafila. Inquam Photos/ George Calin

Alexandru Rafila, despre certificatul verde profesional și valul 5

De asemenea, ministrul Sănătății a spus că nu știe dacă se va renunța la impunerea certificatului verde profesional în România și că probabil că săptămânile următoare vor fi hotărâtoare cu privire la acest subiect.

Mai mult, Alexandru Rafila a spus despre valul 5 al pandemiei de coronavirus în România că ar putea veni cu o dublare a numărului de cazuri de infectare față de cel ce a fost înregistrat în cel de-al patrulea val.

„În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate, prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut – noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val”, a spus ministrul, adăugând că în jurul datei de 15 ianuarie probabil va începe să crească rapid numărul de noi cazuri de Covid-19.

Ministrul Sănătății a precizat că certificatul verde ar fi putut avea un efect pozitiv în contextul așteptatei creșteri a numărului de cazuri noi de Covid-19. Documentul ar fi putut oferi o relaxare a sistemului de sănătate ce altfel ar putea fi pus în pericol dacă se înregistrează foarte multe noi infectări în câteva zile. Vezi și ce i-a transmis Gigi Becali lui Alexandru Rafila!

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.