Ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin: România urmează politica NATO și UE care sunt ostile Rusiei

România aderă cu atenție, în problemele cheie, la poziția NATO și a UE, care sunt foarte ostile Rusiei, a declarat, miercuri, la o conferință de presă online, ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, răspunzând la o întrebare a agenției TASS despre specificul poziției României față de Rusia, pe fondul altor țări occidentale.

„România este în mod constant solidară cu mainstreamul Uniunii Europene, iar mainstreamul Uniunii Europene, ca să nu mai vorbim de NATO, este acum foarte belicos față de Rusiei”, a spus el.

„Într-adevăr, există anumite nuanțe în pozițiile diferitelor țări, dar, în cele din urmă, România urmează clar mainstream-ul Bruxelles-ului, a adăugat diplomatul. Astfel, încearcă să alunge afacerile rusești din spațiul economic românesc, a spus el. De exemplu, Companiei Melurgice de Țevi, care avea o unitate de producție aici și a investit masiv, i-a fost, pur și simplu, întrerupt oxigenul”.

„Totodată, apreciem foarte mult poziția României în problema acordării asistenței umanitare refugiaților din Ucraina, a continuat ambasadorul rus. Acest lucru, desigur, distinge în mod pozitiv România, deși aceasta nu este cu siguranță o poziție unică în Uniunea Europeana. În același timp, solidaritatea și simpatia față de refugiații ucraineni din țară nu se limitează la nivelul autorităților oficiale, ci caracterizează și organizațiile publice, instituțiile religioase și persoanele fizice. Acest lucru distinge favorabil România”.

„Poziția României se remarcă pozitiv prin disponibilitatea de a lua în considerare plângerile noastre cu privire la discriminarea afacerilor ruse sau a cetățenilor ruși care locuiesc în țară, deși nu am observat încă acțiuni concrete, a menționat Kuzmin. Dar, poate, singurul domeniu în care se poate afirma cu adevărat diferența dintre poziția României cu semnul plusul, în situația actuală în raport cu Rusia, sunt  relațiile consulare și protocolare între ministerele de externe ale celor două țări, relațiile dintre ambasada României la Moscova și ambasada Rusiei la București cu ministerele de externe din țările gazdă”.

„Cu toate acestea, pe probleme precum criza ucraineană sau relațiile dintre NATO și Rusia, este imposibil să se constate diferențe de poziția României față de poziția colectivă a NATO și a Uniunii Europene, a subliniat diplomatul. Mai mult, guvernul României caută în mod activ creșterea cheltuielilor militare și desfășoară tot mai multe forțe ale statelor terțe, care, rămânând în România, nu vor contribui în niciun fel la stabilitatea și securitatea în regiune, ci doar vor crește tensiunea.”

„Prin urmare, legăm perspectivele de normalizare și îmbunătățire a relațiilor [cu România] de perspectivele unui proces general de relaxare a tensiunilor și de a se ajunge la soluții politice diplomatice reale, a conchis diplomatul. Relațiile ruso-române au rezerve de dezvoltare, pentru că noi rămânem vecini apropiați și avem multe interese și posibilități economice, nu neapărat voluminoase, dar având un caracter destul de complementar”.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.