Amendă de sute de lei pentru românii care nu vor face asta. În alte ţări, se practică deja

S-ar putea da o amendă de sute de lei pentru românii care vor refuza să facă un lucru ce în acest moment nu este impus în România. Politicienii care își doresc posibilitatea de a fi aplicată o asemenea sancțiune spun că în alte țări aceasta se practică deja.

Pentru ce s-ar putea da o amendă de sute de lei, în România

Senatorul PSD Felix Stroe de la Constanța este de părere că cetățenii au fost manipulați la alegerile din 2020. De aceea, acum nu se produc schimbările la care aceștia sperau. Astfel, politicianul a găsit soluția: votul în țară să devină obligatoriu, iar absența de la urne să fie sancționată cu o amendă în valoare de 300 de euro.

“Mi se pare foarte corect ca cetățeanul să vină la vot. Sunt țări care sancționează absenteismul la vot. Vă dau exemplu – Grecia – 100 de euro dacă nu merg oamenii la vot. Vrem să determinăm cetățenii să își recapete încrederea în democrație. Democrația nu se poate fără pluripartidism. Alegerile ca să fie legitime trebuie să fie un număr cât mai mare cel mai mare la vot. Vom propune, noi parlamentarii constănțeni vom avea mai multe inițiative – în domeniul sănătății, cu politicienii care nu își onorează promisiunile și, personal, lucrez la această propunere ca cei care nu se prezintă la vot, fără motive întemeiate, să fie sancționați. Se tipăresc voturi, se mobilizează personal. Vom propune amendă pentru cei care nu merg la vot. Dacă lumea e aptă, trebuie să meargă la vot. 300 de euro amendă, de exemplu”, a spus Felix Stroe.

Amenda de sute de lei pentru romanii care nu vor face asta. In alte tari, se practica deja
Bancnote de 100 de lei

Amendă pentru parlamentari, în România

Totuși, aceasta nu este singura amendă de care Felix Stroe consideră că este nevoie în România. Politicianul este de părere că în țară ar trebui să poată fi sancționați și aleșii locali și parlamentarii care nu se țin de promisiunile pe care le-au făcut în timpul campaniilor electorale pe care le-au organizat.

“Lucrăm la o inițiativă legislativă care sperăm să aibă acceptul unei cât mai mari majorități din Parlament, după modelul unor democrații europene. Aleșii locali, respectiv comunali, județeni, sau parlamentarii, să poată fi trași la răspundere, în cazul în care promit ceva în campanie electorală și nu își onorează promisiunile. Cred că este normal ca respectul față de electorat, respectul elementar este să îți onorezi promisiunile electorale. Așa cum și în alte țări, puține, dar de ce să nu fim cu un pas înainte, cei care promit și ajunge omul primar sau parlamentar și nu își onorează promisiunile, să fie trași la răspundere, măcar contravențional. Se practică în Islanda, de exemplu”, a spus Felix Stroe.

Scandal pe scena politică

Între timp, a izbucnit un scandal între Marcel Ciolacu și prim-ministrul Florin Cîțu, pe tema bugetului pe acest an și a majorării pensiilor. Cei doi au avut un schimb de replici în care liderul PSD l-a numit ”mincinos” pe premier, care i-a răspuns cu apelativul ”tovarășe”. În timp ce Ciolacu îi cere demisia șefului Guvernului, acesta îl invită pe politicianul social-democrat să îi dea un telefon, ca să îi explice ”cum e cu bugetul”, de fapt.

”Prin acest buget reparăm dezmățul făcut de PSD. Așteptam ca Ciolacu să mă sune. Pierdeam o zi-două din viața mea și îi explicam cum e cu bugetul. Știu, e mai greu, dar îi explicam. Deci, tovarășe Ciolacu, când ai timp, dă-mi un telefon!”, a spus premierul, după care Marcel Ciolacu nu a întârziat cu o reacție prin care i-a cerut demisia prim-ministrului. Mai multe detalii, AICI!

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.