Amenda pe care o poate primi orice șofer din România. Un gest banal te costă 435 de lei

Șoferii din România pot primi amenzi usturătoare din cauza unui gest banal. Un lucru pe care mulți oameni îl fac atunci când se află la volan, deși nu este recomandat, poate atrage o amendă în valoare de 435 de lei, în cazul în care sunt opriți în trafic. Ce nu trebuie să faceți atunci când vă aflați la volan și care este soluția pentru a evita amenda.

Gestul care te poate costa 435 de lei la volan

Dacă până de curând, folosirea în orice fel a telefonului mobil era interzisă la volan și șoferii puteau primi o amendă de până la 1.160 de lei numai dacă țineau în mână un telefon mobil, lucrurile s-au schimbat anul trecut. Camera Deputaților a adoptat în 2020 un proiect de lege prin care șoferii nu mai sunt amendați dacă folosesc funcția hands-free a telefonului în timpul mersului.

În prezent, șoferii sunt sancționați cu 2-3 puncte amendă, adică 290 sau 435 de lei dacă folosesc telefoanele mobile în timpul deplasării cu mașina, fără să apeleze la funcția hands-free. Altfel spus, dacă sunteți surprins de polițiștii de la Rutieră cu telefonul la ureche sau scriind mesaje în timp ce conduceți, aceste gesturi vă pot costa până la 435 de lei.

În cazul în care mai încălcați și altă regulă de circulație concomitent cu folosirea telefonului mobil, cum ar fi nepurtarea centurii de siguranță, puteți rămâne fără permisul de conducere pentru o perioadă de 30 de zile. Cele două sancțiuni cumulate înseamnă între 9 și 20 puncte amendă, iar la depășirea a 15 puncte de penalizare, se suspendă dreptul de a conduce autohevicule.

Amenda pe care o poate primi orice șofer din România. Un gest banal te costă 435 de lei

Cum poți folosi telefonul la volan, fără să primești amendă

Vestea bună este că există modalități de a folosi funcțiile telefonului mobil în timpul condusului, fără să încălcați legea. Pentru apeluri, puteți folosi o cască bluetooth și funcția hands-free a telefonului. Și vorbitul pe speaker poate fi o opțiune, atunci când sunteți singur în mașină.

Apoi, mașinile mai noi permit conexiunea cu smartphone-urile, prin programe precum Android Auto, Apple Car Play sau prin Bluetooth. În acest fel, puteți conecta telefonul la mașină și puteți umbla în meniu de pe consola automobilului, având acces la aplicații care să vă indice traseul, la muzică sau agendă.

O altă soluție este să folosiți asistentul vocal al telefonului atunci când sunteți la volan și doriți să efectuați o operațiune. Comanda vocală vă permite să inițiați apeluri, să căutați anumite informații pe Google sau să trimiteți mesaje, fără să fie nevoie să puneți mâna pe telefon și, deci, să riscați o amendă contravențională.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.