Angajații Google se opun unui proiect gigant cu armata israeliană

Proiectul Nimbus, care implică Google, Amazon și statul israelian, este estimat la aproximativ 1,2 miliarde de dolari.

În același timp, câțiva angajați de la Google exprimă critici dure la adresa proiectului și cred că miliarde sunt câștigate din strânsă cooperare cu aparatul militar și de supraveghere israelian.

Google declară că este „mândru” că Google Cloud a fost selectat de guvernul israelian pentru a oferi servicii publice de cloud și a „transforma digital țara”. Se mai susține că platforma a fost selectată pentru a facilita munca în domenii precum finanțele, sănătatea, transportul și educația – dar că nu vizează zone extrem de sensibile sau clasificate de securitate.

Cu toate acestea, potrivit mai multor denunțători de la gigantul tehnologic cu origini evreiești și arabe, acest lucru nu este adevărat. Ca parte a colaborării, Google oferă, de asemenea, inteligență artificială avansată și învățare automată guvernului Israelului – ceva care, printre altele, ar putea intensifica supravegherea în masă în teritoriile palestiniene ocupate. Google a semnat, de asemenea, un contract prin care s-a angajat să nu refuze să-și ofere serviciile unor anumite unități ale guvernului israelian, cum ar fi armata israeliană (IDF).

Ariel Koren, care este el însuși angajat la Google și are origini evreiești, își exprimă critici puternice față de relația Google cu armata israeliană. Koren a problematizat anterior acțiunile companiei în grupurile de chat interne – după care a fost rapid suspendată de moderatori.

A fost susținută de 700 de angajați

Timp de mai bine de un an, ea a continuat să protesteze împotriva Proiectului Nimbus și să încerce să determine Google să se retragă din colaborare. Koren mai crede că gigantul tehnologic a refuzat să împărtășească informații despre contract și a consolidat o cultură corporativă complet fără transparență.

– La ce se folosește această tehnologie? Care sunt parametrii reali ai proiectului? Ce vei face cu această tehnologie? întreabă ea mai departe.

https://youtube.com/watch?v=3WTI07f-Isw%3Ffeature%3Doembed

Koren a primit apoi un ultimatum – fie se mută la biroul companiei din Brazilia, fie își pierde postul. Ea însăși crede că este un pur act de răzbunare din partea Google, ca urmare a activismului ei. Peste 700 de angajați ai companiei și 25.000 de persoane din afara Google au semnat o petiție pentru ca Koren să rămână. În cele din urmă, ea a ales în continuare să plece – după ce a experimentat mediul de lucru ca fiind de-a dreptul ostil.

Koren și alți angajați ai companiei au ales apoi să înființeze grupul Jewish Diaspora in Tech , unde, printre altele, enumerează o serie lungă de mărturii cu privire la pozițiile anti-palestiniene din cadrul Google și unde susțin că gigantul tehnologic are un relație nesănătoasă cu guvernul israelian.

„ Milioane de evrei se opun opresiunii palestinienilor de către Israel. Google știe acest lucru și a redus în mod deliberat la tăcere sute de voci și a apreciat profitul asupra oamenilor prin contracte precum Project Nimbus ”, scrie Koren în scrisoarea în care își cere demisia.

Un angajat palestinian Google este pe aceeași cale și spune că i-a devenit imposibil să-și exprime părerile cu privire la situația din Israel din cauza unor represalii probabile. Un altul spune că expresii precum „sprijină Palestina” sunt considerate ofensatoare în forumurile interne, iar un al treilea spune că simte că își câștigă banii din asuprirea propriului popor.

Angajamente puternice pentru giganții tehnologiei față de Israel

Potrivit Google, inteligența lor nu trebuie utilizată pentru a provoca vătămări, a dezvolta arme sau a efectua supraveghere care încalcă normele internaționale. Mulți angajați și foști angajați ai companiei cred că Project Nimbus face oricum exact acest lucru.

” Vrem să dăm tehnologia noastră armatelor naționaliste ale lumii sau stăm în spatele poziției inițiale a Google: că putem face bani fără să comităm fapte rele? ” întreabă angajatul Google Gabriel Schubiner într-o mărturie.

Google este hotărât să-și continue munca profitabilă de construire a tehnologiei pentru a sprijini guvernul și armata israeliană, în ciuda faptului că Israelul continuă să încalce legea internațională, strămutând cu forța tot mai multe familii palestiniene de pe pământul și casele lor, întemnițând copii și chiar ucigând un jurnalist ”, scrie Mushtaq. Syed, angajat și la Google.

Un alt angajat evreu anonim de la Google spune că a fost numit „non-evreu” după ce a criticat acțiunile Israelului. Câțiva alții depun mărturie că oricine își exprimă simpatia față de palestinieni riscă ură și hărțuire.

Este de remarcat faptul că atât Google, cât și Amazon s-au angajat să nu se retragă din cooperarea cu guvernul israelian din cauza campaniilor de influență sau a cererilor de boicotare a Israelului.

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.