Autorităţile au întors foaia. Care sunt noile măsuri pentru valul 5 al pandemiei

România va avea între 800.000 şi 1 milion de cazuri de COVID-19 în valul 5 al pandemiei, estimează autorităţile, care au anunţat noi măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Astfel, masca de protecţie va redeveni obligatorie şi în aer liber şi nu vor mai fi permise măştile textile, ci doar cele tip medical sau FFP2. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că masca trebuie purtată şi pe stradă, dacă sunt alte persoane în jur, sau în staţiile de autobuz, „în toate locurile în care cineva nu este singur“. 
Acesta a explicat că până la incidenţa de 1 la mia de locuitori se vor menţine măsurile care sunt valabile în acest moment. După felul în care evoluează situaţia însă, acest lucru nu va ţine decât câteva zile, a punctat Arafat. „La cum evoluează situaţia, ajungem în câteva zile la peste 1 la mie. Aplicarea măştii va fi una obligatorie de când se publică ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne. E vorba de mască medicală simplă sau masca FFP 2, care se va purta în spaţiile deschise şi închise. În ordinul comun al MAI şi MS sunt prevăzute excepţii. În rest, se va purta mască”, a explicat Arafat. El a adăugat că va fi obligatorie la metrou sau în staţiile de autobuz, dar nu şi când o persoană face sport, singură, în parc. 
Portul măştii va deveni obligatoriu din momentul în care se va publica ordinul de ministru comun al Sănătăţii şi Afacerilor Interne. „Hotărârea abilitează ministrul Sănătăţii şi ministrul Afacerilor Interne să emită ordinul comun. Din momentul în care se emite ordinul comun cu prevederile aprobate, adică nu măşti textile, ci vorbim doar de măşti medicale chirurgicale sau FFP 2 sau echivalent, atunci începe să fie aplicabilă şi, din păcate, se poate şi amenda pentru nerespectarea acestor reguli”, a declarat Arafat. Ordinul comun ar urma să fie dat în această săptămână. 
În acelaşi ordin comun vor fi prevăzute şi excepţiile pentru persoanele care vor desfăşura activităţi individuale, sportive, a mai spus Arafat. „Problema cu această variantă Omicron este că ea este foarte contagioasă şi e nevoie de contactul scurt cu o persoană infectată pentru ca boala să se transmită”, a justificat Arafat necesitatea purtării măştilor chirurgicale şi nu a celor textile. Masca va fi obligatorie atât în interior, cât şi în exterior. 

Limitări în activităţi, în funcţie de incidenţă 

Hotărârea CNSU mai prevede limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole sau evenimente sportive, în funcţie de rata de infectare din fiecare localitate. La incidenţă COVID sub 1 la mia de locuitori, majoritatea activităţilor vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidenţă peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%, a mai spus Arafat. 
De asemenea, Hotărârea CNSU recomandă ca „pentru preîntâmpinarea afectării activităţii autorităţilor/operatorilor economici deţinători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaţilor, desfăşurarea activităţii în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măşti cu un grad mai ridicat de protecţie (FFP2) în zonele aglomerate“. Testarea săptămânală a angajaţilor va fi obligatorie doar în instituţiile care gestionează infrastructura critică, nefiind vorba despre şcoli, poliţie sau IGSU. 
Alte prevederi se referă la distanţare. Astfel, trebuie asiguraţi 4 metri pătraţi şi minimum 2 metri pătraţi, pe lângă limita la numărul persoanelor. „Asta se aplică şi competiţiilor sportive. Toate aceste măsuri vor fi reanalizate săptămâna viitoare şi unele dintre ele ar putea fi ajustate”, a mai spus Arafat. 
Hotărârea CNSU care conţine măsurile anunţate trebuie adoptată până cel târziu vineri, 7 ianuarie. 

Categorii de persoane exceptate de la purtarea măştii: 

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
d) reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare dintre celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive.

 

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.