Avertismentul Iranului după atacul din Marea Arabiei soldat cu moartea unui marinar român

„Republica Islamică Iran nu ezită să-şi protejeze interesele naţionale şi de securitate şi va răspunde prompt şi puternic oricărei posibile aventuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Saeed Khatibzadeh, citat de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al MAE iranian susţine că ţara sa se confruntă cu „acuzaţii contradictorii, false şi provocatoare” lansate de ministrul britanic de Externe Dominic Raab şi repetate de şeful diplomaţiei americane.

Tensiunile au sporit între Iran şi ţările rivale în urma atacului produs joia trecută asupra petrolierului Mercer Street. SUA spun că deţin probe că petrolierul respectiv, care aparţine companiei unui om de afaceri israelian, a fost luat la ţintă cu o drona. Atacul, imputat Iranului, ca răspuns la un raid al Israelului împotriva aeroportului Al-Dabaah din Siria, s-a soldat cu doi morţi: un român şi un britanic.

SUA pregătesc un răspuns „coordonat” faţă de acest atac.

„Credem că atacul a fost deliberat, ţintit şi constituie o încălcare clară a legii internaţionale de către Iran”, a declarat Dominic Raab.

MAE român a condamnat cu tărie atacul şi l-a convocat pe ambasadorul Iranului la Bucureşti.

„Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaţionali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat şi, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat”, a transmis diplomaţia română.

„În aceste clipe dificile, MAE este alături de familiile şi apropiaţii victimelor de pe vasul Mercer Street şi oferă tot sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetăţeanului român decedat”, a subliniat MAE.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.