Avertismentul Ministerului Apărării al Rusiei: Atacurile asupra Centralei nucleare de la Zaporojie pot provoca o catastrofă

Din cauza atacurilor lansate constant asupra Centralei nucleare de la Zaporojie de către Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) aceasta este în pericol, iar dacă tirurile ucrainene vor continua, s-ar putea ajunge la o catastrofă tehnogenă globală, a avertizat Ministerul Apărării al Rusiei, scrie RIA Novosti.

Artileria Forțelor Armate ale Ucrainei au deschis, din nou, la 7 august, focul asupra centralei electrice, avariind o rețea de înaltă tensiune, în timp ce la Centrala nucleară s-a înregistrat un salt de energie, personalul fiind nevoit, în aceste condiții, să reducă din capacitatea a două unități energetice până la 500 megawați, a anunțat reprezentantul oficial al ministerului rus al Apărării, general-colonelul Igor Konașenkov.

”La Centrala nucleară de la Zaporojie s-a produs un salt de tensiune, după ce dispozitivul de distribuire a început să scoată fum. S-a declanșat, totodată, sistemul de protecție, întrerupând furnizarea de energie electrică. Pompierii sosiți la fața locului au reuși să elimine focarul de fum”, a spus el.

Reprezentantul Ministerului Apărării a caracaterizat atacul ucrainean drept act de terorism nuclear menit să genereze o catastrofă umanitară în regiunile Herson și Zaporojie. aflate sub controlul Forțelor Armate Ruse.

În aceeași zi, șeful Administrației regiunii Zaporojie, Evgheni Balițki, a declarat, de asemenea, că, după atacul Forțelor Armate ale Ucrainei două unității energetice ale CNE funcționează nu la capacitate maximă. El a îndemnat delegațiile AIEA și ONU să vină la Centrală pentru a inspecta și constata faptul și direcția tirurilor.

Anterior, șeful Centrului Național de Gestionare a Apărării Rusiei, general-colonelul Mihail Mizințev a avertizat că o potențială avarie la Centrala nucleară de la Zaporojie amenință cu urmări imprevizibile și fără precedent pentru întreaga lume.

”În cazul unei avarii la Centrala nucleară de la Zaporojie, se va produce o catastrofă tehnogenă globală, care, prin amploarea contaminării radioactive, va depăși consecințele accidentelor de la Cernobîl și Fukushima”, a subliniat Mizințev.

General-colonelul a precizat că, într-un asemenea scenariu, zona de contaminare radioactivă va depăși 5300 de kilometri pătrați. Ea va include regiunile Kiev, Zaporojie, Harkov, Poltava, Herson, Odessa, Nikolaev, Kirovograd și Vinnița, DNR și LNR, zonele de graniță ale Rusiei, Republica Belarus, România și Bulgaria.

Mizințev nu a exclus o agravare a situației în cazul unor condiții meteorologice nefavorabile, dar și în cazul în care în zona de posibilă contaminare ar intra Centrala nucleară a Ucrainei de Sud, depozitele de combustibil nuclear de la Centrala de la Cernobîl și arterele navigabile.

”Pentru o perioadă lungă de timp, Marea Neagră și Strâmtoarea Bosfor vor deveni improprii pentru navigație. Zonele de coastă ale Turciei, Georgiei, Bulgariei și României vor fi contaminate la un nivel ridicat de radiații”, a atras atenția generalul.

Act de terorism nuclear

Ministerul Apărării al Rusiei a catalogat atacul Kievului asupra Centralei nucleare de la Zaporojie drept act de terorism nuclear, a spus Mizințev, amintind că AFU au lansat un atac de artilerie asupra teritoriului CNE de la Zaporojie, avariind două linii de înaltă tensiune și o conductă de apă. Au rămas fără lumină și apă peste 10.000 de locuitori din regiunea Zaporojie. Infrastructura de însemnătate critică pentru Centrală nu a avut de suferit grație acțiunilor corecte și eficiente ale unităților armati ruse de protecție a instalației nucleare.

”În conformitate cu prevederile Convenției internaționale adopatate prin Rezoluția Adunării Generale a ONU din 13 aprilie 2005, respectivele acțiuni criminale ale autorităților ucrainene sunt consideratae ca terorism nuclear”, a subliniat Mizințev.

General-colonelul a îndemnat ONU, AIEA și alte organizații internaționale să condamne acțiunile criminale ale autorităților ucrainene și să adopte măsuri imediate pentru a nu permite provocări la obiectivele din Ucraina ce reprezintă un pericol de radiații.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.