Barna: PNRR înseamnă de fapt şansa concretă de dezvoltare şi de reformă în România

Vicepremierul Dan Barna a afirmat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă înseamnă „şansa concretă” de dezvoltare şi de reformă în România, cele 30 de miliarde de euro de care urmează să beneficieze ţara noastră fiind alocate în PNRR pe 30 de componente din domenii importante, precum educaţie, sănătate, infrastructură şi administraţie locală.

Dan Barna

„Este o zi foarte importantă astăzi pentru România, pentru că avem în sfârşit cel mai important program pentru următorii ani, pentru următorii şase ani, cu siguranţă, dar eu îndrăznesc să spun pentru următoarele decade din dezvoltarea României, pentru că acest program, acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă înseamnă de fapt şansa concretă de dezvoltare şi de reformă în România. Practic, acest program are, după cum ştiţi, şase piloni, sunt şase axe principale pe care sunt alocate aceste aproape 30 de miliarde disponibile pentru România de la nivel european. Vorbim de tranziţia verde, de transformarea digitală, de partea aceea de competitivitate şi dezvoltare inteligentă. Mai este un pilon legat de coeziunea socială, foarte important, partea de sănătate – tema cea mai acută în dezbaterea publică în această perioadă şi bineînţeles, şi un pilon dedicat politicilor pentru generaţiile următoare, partea cea mai vizibilă şi explicită de viitor”, a declarat Dan Barna, vineri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Vicepremierul a detaliat pe fiecare pilon în parte sumele ce ar urma să fie alocate.

„Programul e descompus în 30 de componente, iar alocările sunt, spuneam, pe domenii printre cele mai importante de fapt de care a beneficiat România: vorbim la educaţie de peste 4,4 miliarde de euro pentru ‘România educată’, pentru reducerea abandonului şcolar. La partea de sănătate vorbim de 3,4 miliarde de euro, care cuprind şi componenta de infrastructură, de spitale noi, dar şi componenta de dezvoltare a accesului la servicii de sănătate corecte şi de bună calitate. La transport, drama României de peste 30 de ani, vorbim, în acest moment, de o propunere, care va fi transmisă Comisiei, de 9,5 miliarde de euro, 4,5 miliarde sunt pe ceea ce înseamnă infrastructura rutieră şi alte 5 miliarde pe ceea ce înseamnă calea ferată şi dezvoltarea infrastructurii feroviare. Partea de mediu, o altă temă importantă şi din ce în ce mai importantă pentru noile generaţii, avem 6,8 miliarde de euro de la managementul apei la componenta de păduri”, a precizat Barna.

El a adăugat că mai există şi o alocare foarte importantă rezultată în urma negocierilor pentru autorităţile locale.

„Sunt 4 miliarde de euro pentru nevoile specifice ale comunelor, ale oraşelor sau ale municipiilor din România, tocmai pentru că există şi înţelegem lucrul acesta şi nişte proiecte particulare care nu încap neapărat sub o umbrelă sau alta, dar care sunt importante pentru oamenii din oraşele şi comunele din România”, a afirmat Barna, scrie Agerpres.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.