Bucureștiul are o rată de vaccinare de 66,5%. Doar șase județe au peste 50%

În contextul creșterii accelerate a numărului de infectări noi cu SARS-CoV-2 din ultimele zile, Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-Covid-19, a transmis că, în prezent, Bucureștiul are o rată de vaccinare de 66,5%. În fruntea clasamentului mai sunt alte șase județe, singurele cu o rată de peste 50%.

Valeriu Gheorghiță anunță că Bucureștiul are o rată de vaccinare de 66,5%

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a susținut, joi, o conferință de presă în timpul căreia a prezentat o ierarhie a județelor cu cele mai mari rate de imunizare prin vaccin. Potrivit acestuia, Capitala este la 66,5%.

„Toate judeţele în momentul de faţă au o rată vaccinare de peste 30% din populaţie rezidentă de peste 12 ani. Municipiul Bucureşti este la 66,5% rată de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Doar alte șase județe din țară mai au o rată de vaccinare mai mare de 50%, a mai spus medicul militar. Este vorba despre: Cluj, Constanţa, Sibiu, Ilfov, Tulcea şi Braşov.

„Sunt 25 de judeţe care au rată de vaccinare între 40 şi 50% şi restul sunt judeţe care au rată de vaccinare între 30-40%”, a mai spus reprezentantul CNCAV.

Potrivit medicului, în acest moment, 41,5% din populația generală a României a fost vaccinată anti-Covid-19. În jur de 2,1 milioane de români au primit doza booster, reprezentând aproximativ 45% dintre cei eligibili.

Doza booster, la patru luni de la rapel

Valeriu Gheorghiţă a mai spus că varianta Omicron este „extrem de transmisibilă” şi „eludează parţial răspunsul imun”. El a menţionat că prin vaccinare se poate reduce „considerabil” riscul unei forme grave de Covid-19.

„Încă nu ştim cum se comportă evoluţia naturală a bolii la persoane cu comorbidităţi, la o persoană vârstnică, de peste 80 de ani, care nu este vaccinată.

Tocmai din acest punct de vedere, în România, în momentul de faţă, rata de vaccinare la persoanele vulnerabile, de peste 80 de ani, este insuficientă. Este de circa 26%, iar din acest punct de vedere, recomandarea noastră foarte clară este ca aceste persoane să fie în mod prioritar vaccinate în această perioadă, iar cei din familie, aparţinătorii, medicul de familie, asistenţii medicali comunitari – să încercăm să transmitem toate informaţiile necesare, încât aceste persoane să poată decide în cunoştinţă de cauză”, a mai spus el.

Tot joi a fost anunțată și devansarea dozei de booster, de la şase luni la patru luni: „Sunt câteva modificări pe care le-am decis în această săptămână şi anume prima, care considerăm că este importantă, este legată de devansarea termenului de administrarea dozei de booster de la şase luni la patru luni pentru toate tipurile de vaccinuri efectuate în momentul de faţă în România”.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.