Câinii sunt mai inteligenți decât credeai. Ce capacități le-au descoperit oamenii de știință. S-a văzut la RMN

Câinii sunt mai inteligenți decât credeai. O echipă de cercetători din Europa a descoperit că cel mai bun prieten al omului are două capacități uluitoare, despre care se știa că aparțin doar oamenilor. Patrupezii i-au uimit pe oamenii de știință care i-au testat cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN) funcțională.

Ce capacități le-au fost descoperite câinilor

Mai exact, cercetătorii au demonstrat că cel mai bun prieten al omului este capabil să recunoască diferența dintre vorbire și bolboroseală, precum și că poate face diferența între limbi cunoscute și unele necunoscute.

Oamenii de știință au demonstrat în premieră că un creier ce nu aparține unui om este capabil să deosebească două limbi una de cealaltă. Studiul a fost condus de etologul Laura Cuaya, care a explicat de unde a pornit totul.

„În urmă cu câțiva ani, m-am mutat din Mexic în Ungaria pentru cercetarea mea postdoctorală. Câinele mei, Kun-kun, m-a însoțit. Înainte, i-am vorbit doar în spaniolă. Așa că m-am întrebat dacă el a observat că oamenii din Budapesta vorbesc o altă limbă – maghiara.

Știm că oamenii, chiar și copiii care încă nu vorbesc, își dau seama de diferență. Așa că am gândit un studiu în cadrul căruia ne-am folosit de imagistică pentru a afla dacă se întâmplă așa și în cazul câinilor”, a spus cercetătoarea, potrivit Daily Mail.

Cainii sunt mai inteligenti decat credeai. Ce capacitati le-au descoperit oamenii de stiinta

Cum au fost făcute noile descoperiri despre câini

O echipă de savanți de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, Ungaria, a analizat alături de Laura Cuaya, cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN) funcțională creierele a 18 câini, în timp ce i-au pus să asculte vorbire în maghiară, spaniolă sau sunete lipsite de sens. Vezi și ce rase de câini au vedetele din România!

În cadrul studiului, printre cei 18 câini s-a numărat și Kun-kun. Patrupezilor li s-a dat să asculte fragmente din cartea „Micul prinț” în maghiară, cât și în spaniolă. În plus, li s-a pus să asculte versiuni alterate și neinteligibile ale acelor fragmente, ca să afle dacă animalele de companie sesizează diferența între vorbire și sunete lipsite de sens.

„La fel ca oamenii, câinii pot face diferența între vorbire și sunete lipsite de sens. Însă, mecanismul este diferit. Creierul unui câine detectează doar naturalețea sunetelor”, a explicat cercetătoarea.

„Este foarte interesant, pentru că acest studiu demonstrează că abilitatea de a învăța cum sună o limbă nu aparține exclusiv oamenilor. Încă nu știu dacă această capacitate se întâlnește doar la câini sau și la alte specii de animale. Studii viitoare vor lămuri acest aspect”, a spus și doctorul Raúl Hernández-Pérez, de la aceeași universitate.

În plus, conform cercetătorilor de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, câinii mai în vârstă disting cu mai multă ușurință limba în care li s-au adresat stăpânii de-a lungul timpului de o limbă străină. Vezi și care sunt cele mai inteligente rase de câini!

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.