Când începe Postul Paştelui în 2022. Cele mai simple reţete fără carne, ouă sau lactate

Postul Paștelui 2022 începe în curând, ceea ce înseamnă, pentru creștinii practicanți, renunțarea la carne, ouă și produse lactate pentru mai bine de șase săptămâni. Anul acesta, Paștele ortodox pică pe 24 aprilie, ceea ce înseamnă că ultima zi de post va fi sâmbătă, pe 23 aprilie. Postul presupune, printre altele, renunțarea la alimentele de origine animală, iar postul Paștelui este cel mai aspru din an, cu puține zile de dezlegare.

Când începe Postul Paştelui în 2022

Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru de peste an, cu o durată de aproape șapte săptămâni. Anul acesta, Paștele ortodox pică pe 28 aprilie, iar cel catolic cu o săptămână înainte, pe 21 aprilie. Postul Paștelui 2022 pentru creștinii practicanți va începe luni, 7 martie.

Acest lucru înseamnă că, până în ziua de Paște, credincioșii trebuie să se abțină de la alimente de origine animală, dar și de la anumite gânduri considerate păcătoase, patimi sau fapte rele. Postul alimentar trebuie însoțit de cel sufletesc, după cum afirmă fețele bisericești.

Postul Paștelui se mai numește și Postul Mare, datorită duratei – 40 de zile. De-a lungul acestei perioade, sunt două zile de dezlegare: pe 25 martie, când se sărbătorește Buna Vestire și de Florii, pe 17 aprilie. Sunt singurele zile din post când se consumă pește și produse din pește.

Cele mai simple reţete fără carne, ouă sau lactate

Fiind un post atât de lung și de restrictiv, credincioșii practicanți trebuie să își ajusteze alimentația astfel încât, timp de șapte săptămâni, să consume doar produse de origine vegetală, dar să aibă în continuare o alimentație echilibrată.

Legumele, salatele, semințele, nucile vor fi, așadar, principalele surse de hrană pentru cei care hotărăsc să țină postul. Iată câteva rețete de post extrem de simple, dar foarte gustoase și sățioase!

Supă cremă de legume

Ingrediente:

1 ceapă
1 morcov
1/2 țelină
1 cartof
1 ardei kapia
1 cartof dulce
1/2 dovlecel
2 linguri roșii din conservă
2-3 linguri ulei
condimente

Curățați și tăiați legumele cubulețe potrivite. Puneți câteva linguri de ulei într-o oală pe foc și adăugați legumele. Puneți puțină sare și căliți legumele la foc mare, timp de câteva minute. Adăugați apă cât să acopere legumele și lăsați să fiarbă timp de 30 de minute. Mai completați cu apă, dacă mai este nevoie.

După ce legumele au fiert, puneți roșiile din conservă, condimentați cu piper, sare (dacă mai este nevoie), cimbru și orice alte mirodenii vă plac. Mai lăsați să fiarbă timp de 10 minute, după care opriți focul. Când s-a răcit, pasați supa cu un blender vertical. Serviți alături de crutoane sau pâine prăjită.

Supă cremă de legume, servită alături de crutoane

Iahnie de fasole

Ingrediente:

1/2 kg fasole
1 morcov
1 ceapă
1 ardei kapia
2-3 linguri pastă de roșii
usturoi
2-3 linguri ulei
tarhon
pătrunjel
foi de dafin
sare, piper, boia

Pune fasolea la fiert, timp de o oră și jumătate, într-o oală pe care ai umplut-o în prealabil cu trei litri de apă cu sare. După ce fasolea se fierbe, rade morcovii și ceapa și călește-le în puțin ulei și boia. Adaugă deasupra bulion, alături de puțină apă fiartă.

Cât timp legumele se înmoaie, toacă usturoi, tarhon și pătrunjel și adaugă-le deasupra lor. Condimentează cu foaie de dafin, sare și piper și adaugă fasolea scursă de apă. Lasă totul la foc mediu până când fasolea devine aromată. Servește-o la final cu pătrunjel deasupra. O poți servi alături de murături sau ceapă roși, în funcție de preferințe.

Negresă de post

Ingrediente:

o cană și jumătate de apă
o cană și jumătate de zahăr
5 linguri de ulei
3 căni de făină
1 plic praf de copt
5 linguri de cacao
un praf de sare
3-4 linguri de gem de vișine
miez de nucă tăiat

Înainte de a trece la prepararea propriu-zisă a prăjiturii, preîncălziți cuptorul la 180 de grade, astfel încât să fie încins când veți pune negresa la copt.

Amestecați apa cu zahărul până când acesta se dizolvă. Adăugați uleiul și amestecați. Cerneți făina și cacaoa și adăugați peste ele un praf de sare și praful de copt. Încorporați amestecul în apa cu zahăr și ulei, folosind un tel și amestecând cu grijă, de jos în sus.

Când totul s-a omogenizat, este timpul să adăugați gemul și sâmburii de nucă tăiați mărunt. Pentru o aromă mai puternică, puteți trage la tigaie puțin nuca sau o puteți pune 10 minute în cuptor. Amestecați totul și turnați compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Dați negresa la cuptor, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea (introduceți o scobitoare în prăjitură și dacă iese curată, fără urme de aluat, înseamnă că este gata).

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.