Skip to content

Câți ”funcționari publici” avem astăzi în județul Giurgiu sau … visul oricărui român care ”se respectă”!

Câți ”funcționari publici” avem astăzi în județul Giurgiu sau … visul oricărui român care ”se respectă”!

Deși se vorbește tot mai frecvent despre debirocratizare și digitalizare, despre accesul într-o nouă eră, aceea a inteligenței artificiale, toate acestea menite să simplifice lucrurile și să diminueze numărul celor angajați  să ne ajute, cifrele arată faptul că de la an la an, pătura de funcționari publici  a crescut tot mai mult în România, respectiv în județul Giurgiu.

Ca să ne dăm seama trebuie să aflăm însă mai întâi câți funcționari de stat sunt la mia de locuitori…

O parte dintre aceștia își dovedesc competența cu adevărat  și eficiența, însă, din păcate, nu întotdeauna cantitatea înseamnă și calitate, mai ales în acest context.

De ani buni, clasa politică se întrece în politici populiste, un amestec toxic de pomeni, corupție și de fidelizare a unei funcționărimi obtuze, ce sufocă mediul privat, blocând dezvoltarea economică.

Salariile mari de la stat nu numai că n-au ridicat competența funcționarilor, ci dimpotrivă, au crescut și mai mult birocrația, corupția ( șpaga dată la angajări ), nepotismul și evident clientelismul politic. Pe scurt, cetățeanul este în continuare umilit de niște amploiați tot mai obraznici și mai incompetenți.

Dincolo de asta salariile bugetarilor au făcut să crească  frustrarea angajaților din privat, care la rândul lor și-ar dori și ei vaucere de vacanță, zile libere de sărbători, prime și celelalte privilegii de care se bucură bugetarul…

Am fost curioși să aflăm câți funcționari publici sunt în Giurgiu, raportați la mia de locuitori, cifra fiindu-ne  furnizată de Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

Am aflat astfel că,  în județul nostru, sunt 3,6 funcționari publici, la mia de locuitori! E mult? E puțin? De precizat că este vorba doar despre funcționarii publici, în această cifră  nefiind  incluși bugetarii, instituțiile finanțate integral sau parțial din  veniturile instituțiilor locale, personalul contractual și nici bugetarii cu contracte temporare.

Numărul acestora, în realitate este cu mult mai consistent, iar anul electoral 2024 ar putea veni cu surprize și mai mari în ceea ce privește numărul angajărilor la stat,  căci este nevoie de un număr important  de votanți  și respectiv de o masă de manevră dispusă a efectua cele mai umilitoare munci, slujind în acest mod partidul care le-a oferit un post călduț de funcționar public.

Un articol din adevarul.ro  semnat de profesorul Ștefan Vlaston și apărut cu circa doi ani în urmă arăta care este anvelopa de salariați, mai ales în ”Companiile de stat cu pierderi imense şi fără contribuţii esenţiale la bunul mers al societăţii…”

Anul trecut, de exemplu,  Poșta Română avea 21.000 de angajați deși în ultimii 10-15 ani comunicaţiile ca și  transferurile de bani  se efectuează  on line (banii şi salariile vin direct în cont, la majoritatea cetăţenilor), iar transportul coletelor spre diferite destinații a fost preluat și el, în mare parte, de firmele de curierat rapid… Deci ce-a mai rămas de făcut Poștei?  Conducerea Companiei  vorbea acum ceva timp  de concedierea a 300 de salariaţi din cei 21.000.  Adică o frecție la un picior de lemn!

Secretariatul General al Guvernului, funcționa la rândul lui cu nici mai mult , nici mai puțin decât 5.000 de salariaţi!! Este  – așa cum nota cineva – vârful aisbergului pentru birocraţia românească.

De menţionat că instituţii similare din alte ţări nu au mai mult de câteva sute de angajaţi. Oare unde încap 5.000 de suflete în Palatul Victoria, este greu de înţeles!  Plătiți din banii noştri, evident. Din taxele şi impozitele culese de la contribuabili.

Vă redăm  câteva din serviciile ce funcționează (?) în subordinea Guvernului, finanțate de acesta, și cu ce se ocupă ele: Direcţia generală guvernare deschisă, relaţii publice şi cooperare; Direcţia generală politici publice, strategii şi control intern managerial;  Direcţia coordonare politici şi priorităţi; Serviciul politici de cooperare cu mediul asociativ; Serviciul pentru guvernare deschisă; Serviciul dezvoltare comunitară; Direcţia tehnologia informaţiei şi digitalizare… Ba chiar avem și un Serviciu de control şi analiză a  oportunităţii (?!)

Altfel spus: „Țara arde şi baba se piaptănă”!

Ministerul Agriculturii şi instituţiile subordonate, numărau și ele nu mai puțin decât 14.600 de salariaţi. Cu toate astea, cu ocazia bugetului pe 2021, (un buget considerat atunci, ”de austeritate”), n-am auzit de vreo măsură  de  reducere a acestui personal stufos, ce este plătit tot din banii noştri.

Academia Română numără, incredibil, 3.300 de salariaţi! Toată stima pentru domnii academicieni care, se presupune că nu din resurse proprii îi plătește pe toți  cei 3.300 de salariaţi.  Sunt mulți care se întreabă: Care este contribuţia Academiei Române la bunul mers al societăţii? N-avem nici măcar un raport anual  cu activitatea şi realizările Academiei Române…Pentru 150 de academicieni (în Franţa sunt doar 80!), să plăteşti salariile a 3.300 angajați, nu credem că merită. Dvs. ce credeți?  Adică fiecare academician este slujit  de alte 22 de persoane. Bine, bine, dar  ce fac ceilalți 22 de salariaţi?

Administraţia Publică Locală, înregistra și ea 448.000 de salariaţi. O jumătate de milion de persoane, fraților!!  Între timp, în ultimii doi ani, dânșii și-au dublat şi triplat salariile (  cu niște mici excepţii).  Și iată cum o primărie a ajuns să numere  zeci, și chiar sute de persoane salariate. Ne referim, evident, la localitățile mari din țară.

Zilele trecute o știre ne-a dat fiori reci. Conform datelor din teren, doar câteva primării din această țară reușește să acopere, din ceea ce încasează (taxe și impozite), nevoile administrației locale. Altfel spus, primăriile cheltuiesc, an de an,  mai mult decât încasează. Cine plătește diferența? Evident, noi, contribuabilii. Atunci când li se termină banii primarii fug  cu căciula în mână la Guvern, care le alocă așa zisele… „fonduri de echilibrare”!  Şi uite aşa multe miliarde de lei iau drumul primăriilor pentru a-i îndestula pe cei 448.000 de salariaţi!

Și în sfârșit am ajuns și la instituţiile finanţate de Guvern pentru a acorda cetățenilor ajutoare sociale şi ajutoare de şomaj, instituții care numără și ele cam 50.000 de salariaţi!

Adică după ce că plătim ajutoare sociale şi şomaj ( în marea  lor majoritate  către cine nu merită), mai cheltuim bani şi pe salariile a 50.000 de persoane, ca să  distribuie aceşti bani. Curat economic, Coane Fănică! N-am ce zice, domnilor guvernanți!

Că despre digitalizare, deocamdată doar se vorbește, adică există în teorie, dar în realitate, lipsește cu desăvârșire…!

La toate acestea se mai adaugă alte și alte companii care, la rândul lor trăiesc din ajutoare de la stat, adică din banii noștri, ai celor din mediul privat, fără să ne arate însă că își doresc să fie  capabile să funcţioneze eficient.

Iată de ce, astăzi,  ”visul american” al oricărui român adevărat este acela de a fi  angajat la stat!

 

 (Sursă:  adevarul.ro – 2021)

Deși se vorbește tot mai frecvent despre debirocratizare și digitalizare, despre accesul într-o nouă eră, aceea a inteligenței artificiale, toate acestea menite să simplifice lucrurile și să diminueze numărul celor angajați  să ne ajute, cifrele arată faptul că de la an la an, pătura de funcționari publici  a crescut tot mai mult în România, respectiv […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/cati-functionari-publici-avem-astazi-in-judetul-giurgiu-sau-visul-oricarui-roman-care-se-respecta/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=cati-functionari-publici-avem-astazi-in-judetul-giurgiu-sau-visul-oricarui-roman-care-se-respecta
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 7 martie 2023 12:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Designed using Unos. Powered by WordPress.

×

Apreciaza pagina sa afli ultimele stiri!!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com