Cazurile de Covid-19 cresc într-un ritm alarmant, în România! Celebrul epidemiolog Octavian Jurma face predicții pentru valul 5: ”Boala atacă în special categoria de vârstă cuprinsă între 0 și 29 de ani”

Vestitul epidemiolog Octavian Jurma trage un semnal de alarmă, în interviul pentru impact.ro. Acesta susține că autoritățile continuă să inhibe testările, ceea ce reprezintă un adevărat pericol pentru populație.

Medicul specialist ne dezvăluie și care categorie de vârstă va fi cea mai afectată, în noul val al pandemiei.România va atinge, cel mai probabil în jurul datei de 20 ianuarie, vârful celui de-al patrulea val al pandemiei actuale de COVID-19. Mai mult, este foarte posibil ca acesta să fie foarte repede depășit.

Medicul timișorean Octavian Jurma crede că cel de-al cincilea val în țara noastră va atinge valori de circa 30.000 de noi infectări pe zi, adică mult peste valoarea cea mai ridicată înregistrată oficial în precedenta perioadă.

Țara noastră a avut un vârf de noi infectări la data de19 octombrie 2021, când au fost raportate 18.863 de noi cazuri.

”Putem avea și un val cinci care să se ridice la un prag de 50.000 de noi cazuri de îmbolnăviri”

„Potrivit calculelor mele, în câteva zile, cel mai probabil în a doua parte a săptămânii viitoare, deci în jur de 20 ianuarie, valul cinci va egala valoarea cea mai ridicată din toamna anului trecut, situată undeva la peste 18.000 de cazuri noi. Poate o va și depăși, cine știe?

Cred că în imaginea de ansamblu va conta și dorința politicului, care poate sau nu să încurajeze testarea. Dacă o va face, lucru greu de crezut, putem avea și un val cinci care să se ridice la un prag de 50.000 de noi cazuri, în perioada maximă a pandemiei. Însă nu cred că vom depăși pragul de 30.000 de noi cazuri, fiindcă la noi s-a mers mai degrabă pe descurajarea testării, decât pe încurajarea ei.

Vă pot oferi și un exemplu concret și recent. Marți, 11 ianuarie 2022, am avut 8.861 de noi cazuri dintr-un total de puțin peste 73.500 de teste, PCR sau rapide. 24 de ore mai târziu au fost anunțate alte 8.600 de noi cazuri, din puțin peste 61.600 de teste, amestecate, PCR și rapide. Deci, testarea a fost frânată, inhibată, iar nu încurajată, în condițiile în care valorile constant ridicate de transmitere a virsului îți spun că trebuie să faci cât mai multe testări”, a declarat Octavian Jurma pentru impact.ro.

”În această fază, boala atacă în special categoria de vârstă cuprinsă între 0 și 29 de ani”.

Specialistul timișorean, care a urmărit cu foarte multă atenție evoluția pandemiei, încă din primele luni, susține că valul cinci ar fi debutat în România încă din ultima săptămână a anului trecut, dar autoritățile au încercat să țină sub control cifrele până după Revelion.

„Practic, în această săptămână avem o creștere a graficului infectărilor cu circa 100%. De acum e evident că începem să urcăm pe coama valului cinci. Iată de ce îndrăznesc să afirm că vârful acestei etape va fi atins în ultima săptămână a lunii ianuarie sau în prima din februarie.

Vom vedea și cu ce efecte asupra sistemului sanitar, mai ales în ceea ce privește presiunea care va exista pe secțiile de terapie intensivă. Din ceea ce am constatat la raportările din alte state, mai avansate față de noi și cu acest val, putem spune că în această fază boala atacă în special categoria de vârstă cuprinsă între 0 și 29 de ani. Cel puțin în Africa de Sud cam așa au stat lucrurile. Europa, un continent îmbătrânit, a avut până astăzi raportări mai degrabă plate”, ne-a mai menționat Octavian Jurma.

Azi, 13 ianuarie 2002, s-au înregistrat 9.785 de noi cazuri de COVID-19

România a înregistrat joi, 13 ianuarie 2022, 9.785 de noi cazuri de infectare cu COVID-19 la un interval de 24 de ore, cea mai mare valoare din ultimele 70 de zile. La 2 noiembrie 2021, în plină perioadă a celui de-al patrulea val de pandemie, țara noastră raporta 11.073 de noi cazuri pe zi.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.