Ce înseamnă, de fapt, bogdaproste și de ce se spune asta când primește pomană

Din cele mai vechi timpuri, atunci când primim de pomană, spunem bogdaproste. Puțini sunt însă, cei care știu ce semnificație are, de fapt, acest cuvânt. Fie că vorbim despre o sărbătoare, fie că pur și simplu se dau lucruri de pomană, după moartea unei persoane, acest cuvânt este des folosit de români. Ce înseamnă, de fapt, bogdaproste și de ce se spune asta când primește pomană

Ce înseamnă, de fapt, bogdaproste

Din cele mai vechi timpuri, se spune că atunci când primești ceva de pomană, trebuie să spui bogdaproste. Puțini sunt însă, cei care cunosc semnificația acestui cuvânt.

Originea lui este ruso-slavă și este format din substantivul bog și din verbul do prosti. Aceasta este o formulă de mulţumire utilizată în Biserică, mai ales când se primeşte ceva pentru sufletele celor adormiţi. Bogdaproste înseamnă „Dumnezeu să ierte!”.

Atunci când se primește ceva de pomană pentru sufletele celor trecuți în neființă, la parastas este bine să pronunți bogdaproste. Acest lucru înseamnă mulțumire și rugăciune.

Motivul pentru care dăm de pomană

Oamenii dau de pomană încă din cele mai vechi timpuri.  Conform credinței ortodoxe, obiceiul de a da de pomană pentru sufletul celui mort îi păstrează vie memoria.

De asemenea, este un fel de ajutor din lumea vie pentru ca decedatului să-i fie iertate păcatele, pe care le-a făcut în timpul vieții. Pomenirea morților este unul dintre cele mai răspândite obiceiuri, la creștini ortodocși.

Atunci când dai de mâncare, nu trebuie să te rezumi doar la mâncare. Poți oferi și haine sau diverse obiecte ce i-au aparținut persoanei decedate. Înainte de a fi date, acestea trebuie să fie binecuvântate de un preot. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faceți, înainte de a oferi de pomană.

Lucrurile date de pomană sunt prezente în riturile legate de „marea trecere” ale multor religii, în Europa şi Asia, vechimea lor ajungând pe firul istoriei până chiar în era neoliticului.

Rugăciune pe care trebuie să o rostești de Sâmbăta Morților

În Sâmbăta Morților, înainte de a da de pomană, trebuie să rostești o rugăciune, înainte de a pomeni pe cei care nu mai sunt printre noi.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit.

Și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.