Ce mai rămâne din spațiul Schengen? 11 țări europene au anulat temporar, acest Tratat…

Ce mai rămâne din spațiul Schengen? 11 țări europene au anulat temporar, acest Tratat…

În timp ce înalții oficiali români încearcă de ani buni să reușească accesul României în spațiul Schengen, mare parte din statele europene par să dorească, în actualul context mondial, desființarea acestui privilegiu.

Ce este de fapt  Spațiul Schengen? El este un spațiu de liberă trecere pentru membrii săi, fără controale la frontieră, unde nu sunt efectuate verificări la frontierele interne (cu excepția cazurilor în care apar  amenințări de tot felul) și unde sunt efectuate controale la frontierele  externe ale acestora, pe baza unor criterii clar definite.

Spațiul Schengen permite anual unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră, conform informațiilor furnizate de Consiliul European.

Din Spațiul Schengen fac parte 23 dintre cele 27 de statele UE, cu excepția României, Bulgariei, Ciprului (cărora nu le-au fost eliminate controalele la graniță) , dar și a Irlandei, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția (membrele Asociației Europene a Liberului Schimb);

Aș aum am constatat cu toții în ultima lună, mai multe state din Europa au reintrodus  controale la graniță, chiar dacă ele fac parte din Spațiul Schengen.

Reintroducerea unor astfel de controale în spaţiul Schengen este autorizată numai în circumstanţe excepţionale şi este condiționată de notificarea Comisiei Europene înainte de intra în vigoare.

Pe lângă instabilitatea din Orientul Mijlociu, amenințările și actele violente au avut un impact semnificativ în numeroase orașe din Europa. Statele membre ale Uniunii Europene s-au confruntat cu atacuri violente, alarme false și amenințări cu bombă.

Toate acestea au determinat 11 țări europene (Slovenia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Danemarca și Norvegia), să ia măsuri drastice pentru a-și proteja cetățenii, inclusiv decizia de a anula temporar prevederile Tratatului Schengen, care permite libera circulație.

 Italia a restabilit controalele la frontiera cu Slovenia ca parte a strategiei sale de îmbunătăţire a securităţii interne în faţa ameninţării unor atacuri teroriste în Europa.

Austria a introdus controale la granița cu Italia, la punctul de frontieră Brenner, în 22 septembrie și controale la frontiera cu Cehia și Slovacia în 18 octombrie.

Motivul: Blocarea migrației ilegale. Italia a transmis că dă în judecată Austria pentru că încalcă prevederile Schengen.

Polonia și Cehia au introdus controale temporare la frontiera cu Slovacia în 3 octombrie.

Motivul: Limitarea migrației și traficului de migranți ilegale.

Germania pregătește controale la frontiera cu Polonia și Cehia, anunța presa germană în 16 octombrie.

Motivul: Descurajarea traficanţilor de migranţi care vor să schimbe itinerariul după ce Germania a decis să-şi consolideze supravegherea.

Reintroducerea acestor controale la graniță, în interiorul Spațiului Schengen, care presupune tocmai existența unui spațiu fără frontiere, are loc în contextul crizei din Orientul Mijlociu.

Și atunci ne întrebăm: Ce mai rămâne din Spațiul Schengen după ce mai multe state membre din Europa Centrală au reintrodus controale la frontieră în contextul crizei din Orientul Mijlociu?

Ironia sorții ar fi ca atunci când vom fi și noi primiți în Schengen, să constatăm că nu prea a mai rămas nimeni în acest spațiu.

Și probabil, tot mai multe state, din dorința de a se proteja de pericolele din afară (atentate, rețele de droguri, răpiri de persoane, agresiuni statale…), din  nevoia de stabilitate, de liniște între granițele țării, vor renunța la acest tip de ”încredere”, reactivând controalele la frontieră.

sursa: Capital ; G4Media

Articolul Ce mai rămâne din spațiul Schengen? 11 țări europene au anulat temporar, acest Tratat… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

În timp ce înalții oficiali români încearcă de ani buni să reușească accesul României în spațiul Schengen, mare parte din statele europene par să dorească, în actualul context mondial, desființarea acestui privilegiu. Ce este de fapt  Spațiul Schengen? El este un spațiu de liberă trecere pentru membrii săi, fără controale la frontieră, unde nu sunt […]

Articolul Ce mai rămâne din spațiul Schengen? 11 țări europene au anulat temporar, acest Tratat… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/ce-mai-ramane-din-spatiul-schengen-11-tari-europene-au-anulat-temporar-acest-tratat/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 25 octombrie 2023 12:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.