Cea mai controversată casă eco din România. Cum arată locuința făcută din cauciucuri umplute cu balast, lemn și piatră naturală

Cea mai controversată casă eco din România. În ultimul timp, “apetitul” pentru case ecologice a început să crească și în România, astfel că unele persoane își construiesc singure astfel de locuințe, în timp ce alții apelează la ajutorul specialiștilor în imobiliare pentru a obține casa mult visată.

Cea mai controversată casă eco din România

Astfel că unul dintre oamenii care și-au construit singuri casa ecologică este un tânăr inginer constructor Ioan Cosmin Scurtu, din comuna Tomești, Iași. Bărbatul a început construcția unei case ecologice în anul 2013, iar ideea de a construi o astfel de casă a plecat de la o banală glumă cu prietenii. Însă în urmă cu 2 ani a reușit să finalizeze casa, iar tânărul inginer s-a mutat cu soția în locuința ecologică, de care este tare mândru.

În anul 2019 ne-am mutat în casă. Față de o locuință obișnuită, costurile unei astfel de case sunt mai mici. Dacă proiectul inițial a presupus ca încălzirea să se facă cu o sobă, am modificat proiectul și în cele din urmă am pus o centrală. A durat mai mult construcția casei pentru că proiectul inițial a suferit niște modificări pe parcurs. Casa însă este făcută cu o fundație din cauciucuri umplute cu balast, am folosit numai materiale reciclabile cum sunt lemnul, balast, piatra naturală, a declarat Ioan Cosmin Scurtu.

Se pare că această investiție a avut costuri mult mai mici față de o construcție clasică, din cărămidă sau BCA. În acest sens, tânărul a investit aproximativ 25.000 de euro în locuința ecologică, iar casa sa din Tomești poate să facă față unui cutremur puternic.

Cea mai controversata casa eco din Romania
Casa eco din Romania

“Lumea a început să caute astfel de case ecologice”

Cauciucurile umplute cu balast asigură o amortizare în cazul unei mișcări seismice, dar și o izolare termică a zonei de subsol. Fațada este din lemn, iar în interspațiul care a rămas am pus rumeguș. Toți localnicii din Tomești mă știu ca ieșeanul cu casa care are fundația din cauciucuri, a mai spus Ioan Cosmin Scurtu, potrivit BZI.

Mai mult, specialiștii din domeniul imobiliar din Iași susțin că a crescut cererea pentru achiziția locuințelor ecologice.

Lumea a început să caute astfel de case ecologice. Noi le spunem că avem certificare eco habitat. Clienții nu întreabă neapărat de această certificare, dar vor să vadă apartamentele care respectă cele mai dure cerințe ecologice. Sunt montate centrale care au consum redus de gaze naturale, s-au montat senzori de prezență și surse de iluminat cu led pentru spațiile comune. Pentru reducerea consumului de apă, sunt grupuri sanitare cu dublă comandă, a declarat Andrei, agent imobiliar din Iași.

Se pare că prețurile pentru o astfel de locuință pornesc de la 42.000 de euro, pentru apartamentele cu o cameră, și ajung la 90.000 de euro, pentru cele cu 3 camere. Ieșenii care vor case ecologice apelează și la ajutorul specialiștilor din cadrul companiei EcoKit, pentru construcția de case din lemn.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.