Cine nu susține introducerea pașaportului de vaccinare. E surpriză mare. ”Poate agrava inegalitățile”

În timp ce țările din UE se pregătesc pentru lansarea certificatului verde, ce ar putea înlesni călătoriile în interiorul Uniunii Europene, proiectul s-a lovit de un opozant important. Cine nu susține introducerea pașaportului de vaccinare.

Cine nu susține introducerea pașaportului de vaccinare

Comitetul de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății s-a reunit, joi, într-o ședință cu privire la evoluția pandemiei de Covid-19, săptămâna trecută, însă concluziile experților au fost făcute publice abia recent. Una dintre temele dezbătute în timpul discuțiilor a fost chiar certificatul verde european, propus și așteptat de mai multe state membre ale Uniunii Europene. În mod surprinzător, OMS a anunțat că nu susține introducerea pașaportului de vaccinare.

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății care l-au consiliat pe directorul OMS au dezvăluit, într-un comunicat de presă, că au recomandat „să nu se ceară o dovadă a vaccinării ca o condiţie de intrare” în țări, ținând cont că există „probe limitate (deşi tot mai numeroase) cu privire la performanţa vaccinurilor în privinţa reducerii transmiterii şi dată fiind inegalitatea persistentă în distribuirea mondială a vaccinurilor”.

„Statele părţi sunt puternic încurajate să recunoască faptul că cererea unei probe a vaccinării poate agrava inegalităţile şi favoriza o libertate a circulaţiei diferenţiată”, au explicat experții OMS.

Semnalul de alarmă tras de OMS vine în contextul în care tot mai multe state își doresc și se pregătesc pentru implementarea pașaportului de vaccinare, ce ar putea facilita calătoriile libere precum și participarea la unele activități, în special cele sportive, posesorilor, în ciuda faptului că propunerea provoacă critici aprige şi îngrijorări cu privire la posibile discriminări şi protecţia datelor private.

„Ar trebui să existe un paşaport electronic sau un paşaport verde pentru toţi cetăţenii europeni care au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 sau care s-au vindecat de această boală. Am coordonat propunerea cu Sebastian Kurz, precum şi cu premierul grec şi cu alţi colegi din Consiliu”, a spus şeful guvernului bulgar în timpul consultărilor prin videoconferinţă cu liderii celorlalte ţări din UE, în luna februarie.

Boala care va afecta un sfert din populația lumii până în 2050. Avertismentul clar al OMS
Organizația Mondială a Sănătății

Comitetul de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății cere urgentarea evaluării noilor seruri împotriva Covid-19

Uniunea Europeană a prezentat deja un proiect pentru lansarea certificatului verde, China și-a construit propria versiune, iar companiile aeriene îl văd ca pe un colac de salvare din criza în care au fost aruncate în ultimul an. În Statele Unite ale Americii, reprezentanții de la Casa Albă au anunțat, la începutul acestei luni, că nu se va impune niciun pașaport sanitar, dar au subliniat că sectorul privat este liber să avanseze în această idee.

Un alt subiect discutat în ședința de săptămâna trecută a Comitetului de Urgență OMS a fost cel al vaccinurilor anti-Covid-19. Experții din comisie au cerut OMS „să accelereze evaluarea vaccinurilor-candidate împotriva Covid-19”. Până în prezent, Organizația Mondială a Sănătății a omologat serurile produse de Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-Oxford- fabricat în India şi Coreea de Sud – şi Johnson & Johnson. Comitetul de Urgenţă OMS îndeamnă Organizaţia să continue rapid cercetările cu privire la originea noului coronavirus şi cere ca reglementarea pieţelor care vând animale să fie consolidată. El cere totodată ca vânzarea şi importul de animale sălbatice care prezintă un risc mare de transmitere – la om – a unor noi agenţi parogeni să fie descurajate.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.