Comisarii „tramvai“: comisioane pentru criminali şi proxeneţi aflaţi după gratii

Unul dintre comisari este condamnat la 6 ani de închisoare în prima instanţă, iar celălalt a fost recent arestat şi este în faza de urmărire penală.

Ambii comisari au fost reţinuţi deoarece primeau bani de la apropiaţii unor infractori închişi pentru fapte deosebit de grave (omor, tentativă de omor, trafic de persoane, grup infracţional organizat, proxenetism). În schimbul banilor, ofiţerii introduceau în puşcărie telefoane mobile şi cartele SIM pentru ca infractorii să le folosească la metoda ”Accidentul”, metoda prin care multe persoane, în special bătrâni, pierd sume mari de bani.

De asemenea, poliţiştii de penitenciar promiteau infractorilor că le vor face viaţa mai uşoară după gratii.

„Iau legătura cu ei, se întâlnesc, le dau ce le dau şi îi cumpără. Nu este aşa mare filozofie. Au ajuns ei să cumpere miniştrii, dar pe un amărât de ofiţer de penitenciar”, explică modul simplu de racolare Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Un „tramvai” cu grad de comisar

Comisarul Irinel Ciprian Cătănoiu de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Tulcea a fost reţinut de procurorii DNA în urmă cu o săptămână (16 februarie) după ce a fost prins în flagrant 1.500 de euro de la un apropiat al unui deţinut. Comisarul a pretins alţi 2.000 de euro pe care urma să-i primească în luna martie.

„În perioada 2018 – 16 februarie 2021, Cătănoiu Ciprian Irinel, ar fi pretins şi primit de la două persoane (martori în cauză) sumele de 5.000 euro şi 2.500 lei în schimbul efectuării unor acte contrare îndatoririlor de serviciu”, spun acuzatorii. Concret, comisarul ar fi trebuit să asigure protecţia şi condiţii favorabile de executare a pedepselor pentru doi infractori închişi la Tulcea.

Comisarul de penitenciare Silviu Ionele, tot de la Tulcea, a fost condamnat la 6 ani de închisoare în prima instanţă. Sentinţa a fost dată în luna octombrie 2020, iar acum se judecă apelul. Comisarul, spun procurorii DNA, primea telefoane şi cartelele SIM de la rudele unor infractori închişi, le introducea în puşcărie, iar destinatarii le revindeau altor infractori care se ocupau de înşelăciuni prin metoda „Accidentul”.


Foto C.G.

Comisarul Ionele a primit 4.000 de lei pentru că a introdus opt telefoane mobile şi 66 de cartele SIM. A mai primit 2.500 de lei pentru introducerea în închisoare a trei telefoane mobile şi două încărcătoare.

Astfel, comisarii devin „tramvaiul” (termen folosit în penitenciare pentru cărăuşi) infractorilor, adică cei care le introduc ilegal anumite obiecte. Dar, în schimbul banilor pot primi şi „o viaţă mai uşoară”.

„Pot să le dea o cameră mai bună, să-i ajute să ia diverse beneficii de genul pachetelor suplimentare, învoiri, să le facă puşcăria mai uşoară să plece mai devreme acasă sau altele. Putea chiar să le introducă bunuri interzise (bani, alcool, droguri)”, mai spune Dumitraşcu.

Pentru cine lucrează comisarii cumpăraţi

Comisarul Cătănoiu a luat bani de la apropiaţii lui Neculai (fost Băncuţă) Vasile (zis „Eminescu”) şi Decebal Băncuţă, ambii închişi la Tulcea şi denunţători în acest dosar. „Eminescu” este un recidivist, judecat în stare de arest pentru tentativă de omor, după ce în august 2019 l-a bătut şi înjunghiat pe un bărbat într-un club din Mamaia.

Decebal Băncuţă este un infractor cunoscut în Iaşi, face parte din clanul Tănase, a fost închis şi în Belgia pentru trafic de persoane, grup infracţional organizat, acte de violenţă şi altele.

Comisarul Ionele a introdus cartele SIM şi telefoane mobile în puşcărie pentru Ştefan Remus Chiper şi Ştefan Niculescu, ambii închişi pentru infracţiuni de omor. Ştefan Remus Chiper a ucis trei persoane în perioada 2005-2006, iar cadavrele le-a aruncat în Canalul Dunăre-Marea Neagră. A invocat faptul că avea datorii mari (voia să construiască un hotel la Costineşti) şi de aceea a omorât trei bărbaţi cărora le-a furat maşinile pe care apoi le vindea.

Ştefan Niculescu a fost condamnat pe viaţă după comiterea unui triplu asasinat în anul 2005. Împreună cu un complice, Niculescu şi-a ucis unchiul şi mătuşa, pe soţii Ion din Mangalia, şi pe fiica acestora de numai 8 ani. Bărbatul şi femeia au fost îngropaţi într-o lizieră din apropierea comunei 23 August, iar fetiţa a fost sugrumată, apoi îngropată de vie în pădurea de la Valu lui Traian.

Vă recomandăm şi:

Poliţişti de frontieră, prinşi cu undiţa în barcă într-o zonă protejată a Deltei. Ce explicaţii au superiorii VIDEO

Lunea şi joia, zile de şpagă. Cum îşi „lua partea“ şeful Poliţiei Eforie de la fraţii Rivera Dumitru ca să asigure protecţia comerţului de pe plajă

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.