Conform liderului SNPPC Giurgiu, noul program de lucru, stabilit de conducerea IPJ Giurgiu, i-ar putea scoate pe polițiștii giurgiuveni în stradă

Conform liderului SNPPC Giurgiu, noul program de lucru, stabilit de conducerea IPJ Giurgiu, i-ar putea scoate pe polițiștii giurgiuveni în stradă

Luni, 23 octombrie, la prânz, am primit vizita președintelui Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual – Biroul teritorial Giurgiu, Coman Victorel.

Acesta a dorit să ne aducă la cunoștință faptul că după ce în urmă cu o lună a avut loc o ședință la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Giurgiu în care, pe ordinea de zi, a fost discutată schimbarea programului de lucru ( din 12 cu 24 de ore, în 8 cu 16), între conducerea IJP și salariații instituției a apărut un conflict ce i-ar putea scoate foarte curând pe polițiștii giurgiuveni în stradă.

Foto: Coman Victorel – președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual – Biroul Teritorial Giurgiu

Toate cele 3 organizații sindicale (SNPPC, EUROPOL și SIDEPOL) ce au participat la această discuție, în afară de șefii de structuri, au optat pentru programul de 12 cu 24 de ore, toți… Șefii de structuri însă au propus programul de 8 cu 16 ore – ne-a mai precizat Coman Victorel.

Cu acea ocazie, pe fondul nemulțumirilor noastre,  s-a decis  amânarea negocierilor până la data de 15 octombrie.

În data de 12 octombrie, deci cu 3 zile mai devreme, conducerea Inspectoratului a stabilit să ne reîntâlnim la discuții pe seama programului de lucru…

După a doua dezbatere, șefii de structuri , împreună cu conducerea Inspectoratului, au optat pentru același program: 8 cu 16, în timp ce sindicatele au susținut programul de 12 cu 24 de ore, argumentând totodată avantajele acestui program pentru salariații Inspectoratului.

Toți polițiștii ce lucrează în prezent după programul 12 cu 24, și citez aici: Serviciul Rutier, Biroul Rutier,  Biroul de Ordine Publică pentru mediul Urban, Poliția oraș Bolintin, Poliția oraș Mihăilești, în jur de o sută și ceva de polițiști,  ne-au declarat că sunt nemulțumiți de programul propus de conducerea Inspectoratului, acela de 8 cu 16 ore de lucru. 

Așa cum vă spuneam, noi, reprezentanții celor 3 sindicate am expus în a doua ședință, argumentele noastre, în urma căreia s-a încheiat un document, un proces verbal , în care se preciza programul pentru care polițiștii au optat, cel de 12 din 24.

Urma ca în scurt timp să se decidă care va fi noul nostru program de lucru.  Surprinzător însă pentru noi, am fost anunțați că de la 1 noiembrie programul de lucru al polițiștilor se va schimba în 8 cu 16 ore. 

Ulterior acestei decizii anunțate, trei seri la rând, vineri, sâmbătă și duminică  am fost  sunat de o mulțime de polițiști nemulțumiți,  deciși să iasă în stradă și să picheteze sediul Inspectoratului, protestând împotriva acestei decizii unilaterale. 

Eu am înțeles și poziția Inspectoratului, dar cred că mai întâi de toate trebuie să se țină cont  de poziția lucrătorilor din sistem.

Vreau să vă spun că la acest moment,  în țară, în doar 4 județe polițiștii au acceptat acest program de 8 cu 16…

Ca să dau un exemplu, Ialomița, un județ aproape similar cu al nostru, a rămas la programul  de 12 cu 24 ore. 

 Și asta se întâmplă  deși Inspectoratul General al Poliției (IGPR)  a lăsat la latitudinea fiecărui Inspectorat județean de Poliție , să  stabilească programul de lucru, împreună cu  salariații.

Inspectoratul s-a prevalat însă de faptul că IGPR-ul a solicitat părerea Direcției Medicale, un document prin care cei din Direcție susțin că ar fi mai nimerit programul de lucru 8 cu 16 ore, declarând că după ei este mai obositor cel de 12 cu 24.

Cât timp IGPR-ul a dat mână liberă conducerilor de Inspectorate să stabilească programul de lucru în funcție de dorințele polițiștilor , hai să-i lăsăm pe aceștia să decidă, nu credeți?

Pentru că la Giurgiu, eram cel mai mare grup sindical dintre cele 3 amintite, eu am luat primul cuvântul în ședință, venind cu o serie de  argumente solide în favoarea programului de 12 cu 24 , agreat, așa cum vă spuneam, de toți polițiștii. 

Între timp am aflat de fapt ce se ascunde în spatele acestei decizii ferme a Inspectoratului…Este vorba de bani! În cazul în care vor accepta programul de lucru de 8 cu 16 ore, polițiștii vor pierde 3-400 de lei, la salariu, în fiecare lună! 

 Dincolo de acest aspect extrem de important pentru salariați, trebuie precizat că pentru programul de 8 cu 16 este nevoie de o rotire a salariaților destul de incomodă și de ineficientă…

Dar hai să ne gândim și la programul pe care și-l doresc acești oameni  nu numai la interesele Inspectoratului Județean sau la interesul angajatorului.

Ei vin cu argumentul că în condițiile programului decis de ei, de 8 cu 16 ore, au mai mulți oameni la dispoziție.

Nu se ține cont de faptul că mulți dintre polițiști sunt căsătoriți, sunt tineri, au copii sau sunt în pragul de a le naște soțiile…Unii dintre ei îmi spuneau că mai bine  stau acasă și au grijă de copii, așa cum le permite acum legea, decât să se chinuiască la acest nou program de lucru.

În acest context Inspectoratul va pierde și mai mult…Noi suntem deciși să mergem în Contencios administrativ  (  544/204), solicitând revocarea Dispoziției emisă de  Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu, privind schimbarea programului de lucru.

Iar în paralel vom organiza pichetări ale IPJ, în 3 zile succesive, pentru a arăta importanța executării serviciului conform planificărilor existente, respectiv de 12 ore pe schimb. 

Astfel, în zilele următoare vom stabili un calendar de proteste, de comun acord și cu ceilalți polițiști, evident în funcție și de programul lor de lucru.

Întrebat cât va dura această formă de protest, președintele SNPPC Giurgiu ne-a spus:

O să continuăm protestele până când vom obține ceea ce ne-am propus. Am informat și Biroul Executiv Central al SNPPC, care este total de acord cu solicitarea noastră – ne-a mai precizat liderul de sindicat Coman Victorel.

(Jurnal)

 

Articolul Conform liderului SNPPC Giurgiu, noul program de lucru, stabilit de conducerea IPJ Giurgiu, i-ar putea scoate pe polițiștii giurgiuveni în stradă apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Luni, 23 octombrie, la prânz, am primit vizita președintelui Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual – Biroul teritorial Giurgiu, Coman Victorel. Acesta a dorit să ne aducă la cunoștință faptul că după ce în urmă cu o lună a avut loc o ședință la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Giurgiu în care, pe ordinea […]

Articolul Conform liderului SNPPC Giurgiu, noul program de lucru, stabilit de conducerea IPJ Giurgiu, i-ar putea scoate pe polițiștii giurgiuveni în stradă apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/conform-liderului-snppc-giurgiu-noul-program-de-lucru-stabilit-de-conducerea-ipj-giurgiu-i-ar-putea-scoate-pe-politistii-giurgiuveni-in-strada/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 23 octombrie 2023 20:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.