Constanța: Au apărut primii vinovați în cazul femeii care s-a aruncat pe geam ca să scape din incendiul devastator și a decedat. Procurorii militari și-au inceput propria anchetă

Primii vinovați în cazul femeii care s-a aruncat pe geam, ca să scape din incendiul care i-a mistuit apartamentul. Trei angajați ai unității militare care a trimis scara telescopică s-au mișcat nepermis de greu. Lentoarea lor a fost fatală pentru femeia care n-a mai putut să se țină de balcon și a căzut în gol de la etajul 6. Și procurorii militari vor să afle vinovații și au inceput propria anchetă în rândul pompierilor.

Primii vinovați în cazul femeii care s-a aruncat pe geam

Constanța retrăiește acum un al treilea coșmar: primul s-a petrecut în urmă cu 7 ani, când Restaurantul Beirut a ars ca o torță sub ochii pompierilor și 3 dansatoare au murit arse de vii. Iar mai apoi un elicopter SMURD s-a prăbușit în lacul Siutghiol, iar intervenția pompierilor a fost din nou greoaie și tardivă pentru echipajul aparatului de zbor.  Patru oameni au murit atunci.

Patru anchete s-au declanșat după tragedia de la Constanța, soldată cu moartea unei femei care a căzut de la balcon. S-a cățărat pe fereastră, dar s-a prăbușit sub ochii pompierilor veniți să o salveze în acel moment, fără nici măcar o scară telescopică. Comandantul ISU Dobrogea a spus ca pompierii au știut de la început că merg la un incendiu la etajul 6 într-un bloc. Chiar si așa, dispeceratul a cerut târziu o scară telescopică, singura de fapt pe care o are Constanța. Din cauza dimensiunilor este parcată într-o unitate aflată la 8 kilometri de locul incendiului, în cartierul Palas.

În mod normal autoscara trebuia să fie solicitată după primirea apelului și după ce erau alertate echipajele. Există o neconcordanță între ceea ce comunică personalul de serviciu din Dispecerat și ceea ce ne comunică personalul de serviciu de la Detașamentul Palas. Momentul anunțării din Dispecerat este ora 9 și 17 min cu aproximație, timpul până când echipajul a fost alertat nu este explicat de cel de serviciu de la Detașamentul Palas. Credem că acolo a fost o eroare, a declarat Cristian Amarandei, comandant ISU Dobrogea.

Trei angajați din Unitatea Militara Palas sunt acum vizați de anchetă internă ISU Dobrogea.

Este vorba de personalul de serviciu de la Detașamentul Palas, care este direct implicat în ceea ce privește recepționarea mesajului de alertare și modul în care a fost direcționat echipajul de pe autoscară. Trei persoane, trei cadre, a mai spus Cristian Amarandei.

Cazul femeii de la Constanța care s-a aruncat în gol de la etajul șase din cauza unui incendiu a creat consternație atât printre oficiali cât și pentru cetățeni
Incendiu Constanța

Procurorii militari efectuează acte de urmărire penală

Anchetatorii au pus cap la cap toate detaliile din declarațiile martorilor și au refăcut firul tragediei, începute atunci când o lumanare aprinsă a dat foc canapelei din sufragerie.

Cei doi soți s-au chinuit cu câteva ligheane de apă să stingă, dar n-au reușit. Atunci bărbatul a ieșit pe scară iar un vecin i-a spus că la parterul blocului ar fi un extinctor. A coborat cu liftul, nu l-a găsit, a urcat înapoi, moment în care incendiul era deja în plină desfașurare. Bărbatul femeii care a murit la Constanța e un om distrus. La interval de doar câteva săptămâni, și-a pierdut și fiul, și soția. După tragedie, au fost pornite anchete. Se cercetează felul în care pompierii implicați au respectat procedurile și și-au îndeplinit atribuțiile. Cea mai recenta este a Parchetului Militar din București.

Procurorii Parchetului Militar București s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu din Codul Penal, cu privire la intervenția pompierilor ISU Dobrogea la stingerea unui incendiu în municipiul Constanța, împrejurare în care și-a pierdut viața o persoană de sex feminin. În cauză, procurorii militari efectuează acte de urmărire penală în raport de infracțiunea menționată, potrivit unui comunicat de presa al Parchetului Militar din București.

Constanța retrăiește acum un al treilea capitol de coșmar. Primul s-a petrecut în urmă cu 7 ani, când restaurantul Beirut a ars ca o torță sub ochii pompierilor, iar ttrei dansatoare au murit arse de viiMama unei dintre ele își amintește și acum acele momente terifiante.

Nu mă mai surprinde nimic ! In cazul nostru au venit 65 de pompieri: la prima mașină furtunul a fost spart, apa s-a scurs pe carosabil, și ceilațti care au intervenit au fost audiați și nici nu știau ce conține un echipament de intervenție, butelia din spate de oxigen trebuia să aibă 3o de minute, a fost doar pentru 3 minute, a declarat Mariana Sarkany.

Iar la finalul aceluiași an, un elicopter SMURD, cu patru membrii de echipaj la bord, se prăbușea pe lacul Siutghiol și mai apoi se scufunda în apele înghețate. Din nou, pompierii au fost cei care au greșit. Ajunși la interventie cu barcă gonflabilă, au constatat că nu au o cheie potrivitaă cu care să o pornească, iar întarzierea s-a dovedit a fi fatală pentru cel putin doi dintre cei aflați în alicopter. Martorii au spus că ei au strigat minute în șir dupa ajutor, însă când au ajuns pompierii la locul tragediei, elicopterul se scufundase deja. În acest moment, la Constanța sunt 4 anchete în desfășurare. Între timp, lucrurile nu s-au schimbat prea mult.

Au fost făcute câteva achiziții în tehnica pentru intervenții, însă se pare că nu sunt de ajuns. În anul 2020, s-au achiziționat 13 ambulanţe, 2 autospeciale de descarcerare, 2 autocamioane cu echipamente de încărcare/descărcare, trei autoturisme. Pe partea acvatică, fiecare subunitate operativă deține cel puţin o ambarcaţiune. Au mai fost achiziționate 2 ambarcaţiuni de intervenţie pentru scafandri de tip  TARGA, o ambarcaţiune fluvială de intervenţie rapidă C.B.R.N și patru ambarcaţiuni RHIB. În acest moment, la Constanța sunt patru anchete în desfașurare. Una din ele este a Politiei. Criminaliștii fac cercetari “in rem” pentru neglijență în serviciu și ucidere din culpă.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.