Polițiștii falși din București, filați de fotoreporterii Impact.ro, timp de mai multe zile. Trimiteau oamenii să scoată bani de la bancomat pentru șpagă EXCLUSIV FOTO

Impact.ro a obținut în exclusivitate imagini unice cu falșii polițiști din Capitală, care au luat mită de la șoferii indisciplinați, timp de mai multe luni. Conform primelor informații, suma pe care au reușit să o strângă cei doi se învârte în jurul a 20.000 de euro, dar este greu de spus dacă până la finalul anchetei nu vor mai apărea și alte date care vor schimba radical prejudiciul în acest dosar.

Cei doi falși polițiști, filați zile la rând de fotoreporterii Impact.ro

Chiar dacă s-au bazat în cea mai mare parte pe faptul că șoferii care nu respectă regulile de circulație nu vor îndrăzni să le ceară socoteală, iată că cei doi falși oameni ai legii au scăpat din vedere alte detalii care au atras atenția trecătorilor. Ieșeau la ”vânătoare” în același l0c, la diferite ore. Asta ne-au explicat și fotoreporterii noștri, care au decis să îi urmărească și să îi pozeze pe cei doi falși agenți, după ce au observat că activitatea echipajului cu pricina nu este una normală: aceiași agenți, la ore diferite, cu același mod de operare, care ridica mari semne de întrebare.

“Trecem în fiecare zi prin acea zonă și ni s-a părut ciudată modalitatea în care lucrau polițiștii . Astfel, am hotărât să supervizăm puțin activitatea lor!”, au declarat reporterii care au realizat materialul.

Cum și de ce s-a realizat filajul Impact.ro și ce se vede în imagini

Este important de menționat că materialul foto a fost realizat în luna decembrie a anului precedent. Flagrantul care a fost dat în presă și măsurile care au decurs din acesta au fost întreprinse în data de 16 februarie 2021, deci la aproximativ o lună distanță. Reporterii noștri au făcut forografii, așa cum se poate vedea și în galeria foto a acestui articol, în mai multe zile și mai multe momente ale zilei.

În imagini, se poate vedea cum mai mulți șoferi sunt opriți de către cei doi falși polițiști și li se verifică actele. A se remarca faptul că experiența îi ajuta pe cei doi să fie extrem de credibili, astfel încât, atunci când erau opriți după ce au încălcat diferite reguli de circulație, șoferii nu aveau nicio suspiciune la adresa procedurii la care erau supuși. În plus, cei doi foloseau un autoturism Dacia Logan, alb, cu numere false de poliție. În imaginile surprinse de noi se poate remarca faptul că acel Logan are numere diferite, în zile diferite.

Puneau șoferii să meargă la bancomat pentru a scoate bani

Organele abilitate din anchetă au declarat că cei doi falși polițiști foloseau un chitanțier fals pentru a justifica plata amenzilor de circulație pe loc. Cu toate acestea, în România nu există momentan această posibilitate. Asta când vorbim despre Poliția Rutieră, desigur, nu despre două personaje care încearcă să facă rost de bani de pe urma ei!

Unul dintre șoferi a fost surprins în timp ce scotea bani de la bancomat pentru a-și plăti amenda
Unul dintre șoferi a fost surprins în timp ce scotea bani de la bancomat pentru a-și plăti amenda

Pentru a fi siguri că ajung în posesia banilor, folosindu-se probabil de pretextul celor 48 de ore în care poți plăti amenda la jumătate din valoarea ei (măsură care, apropo, prevede acum 15 zile de grație), falșii polițiști trimiteau șoferii la bancomat pentru a scoate banii necesari. Am surpins în imagini inclusiv acest aspect. Se vede cum unul dintre cei sancționați ”în orb” a traversat strada pentru a ajunge la un ATM de peste drum. Apoi, bărbatul se îndreaptă spre mașina polițiștilor, iar în cele din urmă urcă în mașina sa și pleacă mai departe. Nu am surprins momentul în care înmânează banii și nici nu știm dacă au fost predați falsului organ al legii în baza unei chitanțe sau a tradiționalei șpăgi, asta urmează să stabilească adevărații polițiști și procurori.

Falșii polițiști se temeau să nu fie observați

Trebuie menționat că, pe toată durata ”operațiunilor”, cei doi foști polițiști, actuali falsificatori, lucrau cu extrem de multă discreție. Se uitau mereu în jur pentru a observa dacă este ceva suspect și de multe ori încercau să păstreze o relație cât mai ”strânsă” cu șoferii, astfel încât să nu se vadă exact dacă ajung sau nu în posesia unor sume de bani.

Falșii agenți de circulație erau foarte atenți în jur, pentru a nu fi descoperiți
Falșii agenți de circulație erau foarte atenți în jur, pentru a nu fi descoperiți

La un moment dat, unul dintre cei doi așa-ziși polițiști se uită fix în obiectivul celor care îi fotografiau, asta probabil în timpul unei incursiuni prin care se verificau împrejurimile. Se pare, însă, că nu au fost suficient de vigilenți pentru a remarca faptul că deja atrăseseră atenția…

Adevărații polițiști refuză să aibă o reacție oficială față de acest caz

După ce am intrat în posesia acestor imagini, reporterii Impact.ro au contactat MAI și Poliția Română pentru a comenta acest caz. Reacția a fost una cât se poate de promtă și scurtă, în același timp. ”Nu comentăm, toate informațiile le luați din comunicatul Parchetului!”, a fost declarația MAI. Așadar, vă prezentăm mai jos comunicatul oficial remis în cursul zilei de ieri:

”La data de 16.02.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de inculpatul C.A.A., sub aspectul infracţiunilor de uzurpare de calităţi oficiale, punerea în circulaţie a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare şi înşelăciune şi faţă de inculpatul D.L.C., sub aspectul infracţiunilor de uzurpare de calităţi oficiale şi punerea în circulaţie a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare.
Din probele administrate până în prezent, a rezultat faptul că în perioada noiembrie 2020 – februarie 2021 inculpatul C.A.A. a indus în eroare mai multe persoane, prin folosirea fără drept a calităţii de poliţist, purtând fără drept uniforma şi utilizând un autoturism cu numere de înmatriculare false „MAI”, împrejurări în care a primit de la acestea sume de bani cuprinse între 300 şi 650 de lei pentru a nu le aplica sancţiuni contravenţionale privind circulaţia pe drumurile publice.

Falșii polițiști s-au folosit de experiența lor pentru a opri șoferii în trafic
Falșii polițiști s-au folosit de experiența lor pentru a opri șoferii în trafic

La data de 16.02.2021 inculpatul D.L.C., aflându-se împreună cu inculpatul mai sus menţionat, s-a folosit fără drept de calitatea de poliţist, purtând fără drept uniforma şi utilizând un autoturism cu numere de înmatriculare false „MAI”.
În cauză a fost formulată propunere de arestare preventivă a inculpaţilor la data 17.02.2021, fiind sesizată Judecătoria sectorului 2 Bucureşti.
Cercetările au fost efectuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Direcţia Generală Anticorupţie şi Secţia 9 Poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”, se arată în comunicatul emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Reacția Europol: ”Nu mai există chitanțiere!”

Președintele Sindicatului Polițiștilor Europeni, mult mai cunoscut ca Europol, a consimțit, însă, în a ne da o declarație privind acest caz care nu face deloc cinste colegilor care încă îmbracă haina de polițist în România.

“Românii ar trebui să ştie că agenţii de circulaţie nu mai au chitanţier la ei de trei sau patru ani şi ca atare, ei nu pot încasa fizic amenzile aplicate. Amenzile se achită, aşa cum ştim cu toţii prin diverse aplicaţii sau la poştă. În al doilea rând, în ultimele luni, poliţiştii au mers mai mult pe varianta avertismentelor, iar nu pe cea a amenzilor. Ceea ce au făcut cei doi poliţişti reţinuţi ne mai arată şi că, într-adevăr, corupţia face încă parte din ADN-ul nostru. Fiindcă din primele cercetări reiese că foştii poliţişti îi opreau în primul rând pe cei făceau greşeli în trafic, de genul treceau pe culoarea roşie a semaforului sau nu acordau prioritate, sau din zona cu staţionare interzisă şi sancţionau cu amenzi doar pe cei care nu încercau să schimbe “scenariul” propus iniţial de cei ce se pretindeau a fi oameni ai legii”, Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

Ce pedeapsă riscă cei doi polițiști falși pentru înșelăciune, uzurpare de calități oficiale și punerea în circulație a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare

Avocatul Florin Pascu, din cadrul Baroului București, a explicat pentru publicația noastră ce riscă acum cei doi polițiști. Atenție, este vorba despre o eventuală pedeapsă care îi vizează în acest moment al anchetei, neștiind însă nimeni cum se va soluționa, în fapt, dosarul.

”Raportat la situația de fapt astfel cum a fost reținută, cu respectarea prezumției de nevinovăție, putem vorbi despre săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, uzurpare de calități oficiale și punerea în circulație a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare. Fiind în ipoteza unui concurs de infracțiuni, se va putea aplica pedeapsa cea mai grea, care poate ajunge până la 5 ani, instanța de judecată putând aplica și un spor, în prezent existând posibilități reale pentru admiterea propunerii de arestare preventivă.”,  ne-a explicat avocatul Florin Pascu, în exclusivitate pentru Impact.ro.

Rezumatul flagrantului și datele care se cunosc oficial până la ora publicării materialului

Falşii poliţişti, a căror identitate nu a fost făcută publică, au fost identificaţi de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti drept C.A.A, respectiv D.L.C şi reţinuţi în dimineaţa zilei de 16 februarie pentru o perioadă de 24 de ore, după ce fuseseră descoperiţi în flagrant delict.

Obişnuiţi cu tipicul muncii de poliţist, cei au doi au reusit în perioada noiembrie 2020 – februarie 2021 să inducă în eroare mai multe persoane, pe care le acuzau de diverse abateri şi să obţină de la acestea diverse sume de bani. Potrivit Ministerului Public, cei doi foşti agenţi de poliţie, utilizând fără drept de calitatea de poliţist şi purtând, tot fără dreptul legal necesar, uniforma militară au aplicat o serie de “sancţiuni” unui număr încă necunoscut de cetăţeni.

Polițiștii lucrau și ziua și noaptea, schimbând des numerele de înmatriculare
Polițiștii lucrau și ziua și noaptea, schimbând des numerele de înmatriculare

Conform primelor cercetări, ei ar fi pretins şi primit în ultimele patru luni sume de bani cuprinse între 300 şi 650 de lei de la diverşi contravenienţi descoperiţi pe drumurile publice, cărora le-ar fi explicat că au de ales între mită, pentru a scăpa “basma curată” şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale. Cei doi falşi agenţi se ajutau în “munca lor de teren” de un autoturism înmatriculat cu plăcuţe “MAI”, folosite de obicei de cei din Ministerul Afacerilor Interne, dar şi de un chitanţier, foarte probabil sustras, ca şi plăcuţele de înmatriculare.

Alţi trei falşi polițişti, reţinuţi în Bucureşti, în 2018

Cei doi “agenţi de Circulaţie” nu sunt singurii reţinuţi și inculpați după ce ar fi uzurpat o astfel de practică. În 2018, Poliţia Capitalei a anunţat reţinerea a trei bărbaţi, cu vârste între 43 şi 64 de ani, prinşi în flagrant imediat după săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi uzurpare de calităţi oficiale, respectiv complicitate la uzurpare de calităţi oficiale şi complicitate la tentativă de înşelăciune.

La fel ca cei doi falși agenți despre care am vorbit pe larg până acum, și cei trei bărbați reținuți în 2018 pretindeau că sunt în exercițiul funcțiunii. Aceștia, însă, abordau în special turişti străini, cărora le cereau spre control documente de identitate şi banii pe care-i aveau asupra lor, sustrăgând din sumele de bani ale celor interpelaţi.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.