Cresc contribuţiile la sistemul de pensii. Cât plătesc constructorii şi ce procent se aplică pentru condiţii speciale şi condiţii deosebite de muncă

Astfel, potrivit CNPP, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.095 lei – începând cu 1 ianuarie 2022.
În ce priveşte cotele de contribuţii de asigurǎri sociale, acestea sunt următoarele:
25% – datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau  pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale;
4%  – datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă;
8%  – datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă;
21,25% datorată de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor de la angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
        Menţiune: În cazul acestor persoane fizice, angajatorii nu datorează cota de contribuţie  de asigurări sociale pentru condiţii deosebite şi speciale de muncă.
Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%.
Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% şi este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, cu excepţia persoanelor care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii.
        Menţiune: În situaţia  participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii pentru lunile în care aceştia contribuie la aceste fonduri, se utilizează un indice de corecţie de 0,85000.   
Pe de altă parte, începând cu 1 ianuarie 2022:
Venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 2.550 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată);
Cuantumul contribuţiei de asigurări sociale aferent acestui venit este de 638 lei.
Valoarea punctului de pensie este de 1.586 lei – începând cu 1 ianuarie 2022.
Indicele de corecţie utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41.
Cuantumul ajutorului de deces:
Începând cu 1 ianuarie 2022   
6.095  lei  –   în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
3.048 lei – în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau     pensionarului.
 Indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.000 lei.
Indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de  invaliditate, este de 1.269 lei.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.