Cum au confiscat politic Şoşoacă şi AUR greva minerilor. „Nu numai Guvernul trebuie să cadă. Mai sunt un preşedinte şi un abuzator suprem”. Reacţia PNL

Prima reacţie politică în ceea ce priveşte situaţia din Valea Jiului, acolo unde minerii protestau pentru că nu le-au fost plătite salariile la jumătatea lunii, a venit din partea conducerii Alianţei pentru Unirea Românilor. Copreşedintele partidului, Claudiu Târziu, a mers la Lupeni împreună cu doi colegi, Anamaria Gavrilă, deputat de Hunedoara, şi Robert Alecu. „Am simţit că trebuie să fim alături de ei, să încercăm să le dăm o mână de ajutor. Pe seară, am ajuns la destinaţie. Ne-au întâmpinat mai mulţi ortaci. Unul dintre ei, Ştefan Ban, căruia i s-a făcut rău şi a ieşit din mină, ne-a explicat ce vor protestatarii. Iar noi le-am promis că ne vom bate pentru drepturile lor şi, mai ales, pentru ca aceşti români să aibă un viitor”, a transmis Claudiu Târziu. Minerul Ştefan Ban le-a solicitat parlamentarilor să ceară Guvernului „acordarea drepturilor salariale”. „Deja a ajuns cuţitul la os. Vrem apoi să ne vedem de muncă. Nu vrem politizarea grevei”, a precizat Ban.

Însă exact acest lucru a avut loc, mai ales după ce în scenă a intrat şi Diana Şoşoacă. Fosta senatoare a AUR a ajuns sâmbătă la mina Lupeni, unde zeci de mineri au continuat protestele. După un marş prin centrul oraşului, Diana Şoşoacă a mers în faţa minei, unde a ţinut un discurs foarte dur la adresa autorităţilor, în faţa a sute de mineri. Mai mult, Şoşoacă a încercat să intre şi în mină, însă nu a fost lăsată. „Ştiţi de ce nu m-au lăsat să intru? Pentru că aşa aş fi putut să aflu tot. Eu nu ştiu cine n-ar putea să plângă când vezi ce-i acolo. Nu mi-am închipuit vreodată că există atâta durere în oameni şi autorităţile să nu ia atitudine. Domnule, pentru 1.700 lei ca să te duci 250 de metri sub pământ ca să trăiască cine? (…) Nişte mizerabili care sunt la putere. Nu şi-au văzut familiile. Unul are nevasta gravidă, nu ştie nimic despre ea, sunt şase oameni internaţi. Aerul e atât de rarefiat acolo… Minerii nu vor renunţa. Mă duc să le iau vitamine. Unde-s toţi? Aici trebuia să fie tot Guvernul şi Parlamentul României”, a afirmat senatoarea.

Atragerea minerilor la Bucureşti

Diana Şoşoacă le-a cerut minerilor aflaţi acolo să-şi scoată măştile şi a lansat acuzaţii fără dovezi la adresa guvernanţilor, care au fost făcuţi fascişti, la adresa lui Klaus Iohannis şi la adresa lui Raed Arafat, ultimul fiind considerat „unul dintre criminalii din România”. Nu în ultimul rând, ex-senatoarea AUR le-a sugerat minerilor să vină la Bucureşti pentru a putea să protesteze direct în faţa premierului Florin Cîţu. „De aici, din Valea Jiului, începe eliberarea. Vă spun că începe marea eliberare. Nu numai Guvernul trebuie să cadă, mai e un preşedinte şi un abuzator suprem, Raed Arafat, duşmanul românilor, şi dacă nu va rezolva problemele, de ce nu v-aţi lua şi voi o aprobare de la Primăria Capitalei să manifestaţi paşnic? Că ei ştiţi ce zic de voi, da? Să protestaţi în faţa lui Cuţu-Cuţu”, a completat Şoşoacă în faţa minerilor care o aplaudau şi o fotografiau.

De altfel, după cum arată un sondaj IRES realizat în perioada 13-15 ianuarie, Diana Şoşoacă se bucură de o încredere de 18% (multă şi foarte multă) în rândul electoratului, sociologul Vasile Dîncu (senator PSD) subliniind faptul că aceasta a avut o creştere în notorietate şi încredere „ca Făt-Frumos”, în urma promovării intense de televiziuni.

Guvernul a anunţat că minerii de la Complexul Energetic Hunedoara îşi vor primi salariile integral mai devreme de 26 februarie, după ce au fost discuţii între ministrul Energiei, Virgil Popescu, premierul Florin Cîţu, administratorul special al companiei, Cristian Roşu, şi secretarul de stat de la Finanţe Lucian Heiuş (de origine din judeţul Hunedoara).

„Munciţi mai mult!”

O atitudine ofensivă la adresa minerilor a avut-o primarul municipiului Deva, Florin Oancea (PNL), care într-o intervenţie la o televiziune locală i-a criticat dur pe grevişti. „Ei spun: dar ştim că mergem pe pierderi şi care e problema? Dar noi sâmbătă şi duminică nu lucrăm, că suntem mineri. Dar dacă ne-au întârziat salariile cu o zi sau cu două-trei, facem grevă. Vă întreb: dar voi aveţi productivitate? Nu. Dar extrageţi cantitatea de cărbune necesară? Pentru că există un lanţ întreg, iar 22.000 de deveni suferă pentru cei din Valea Jiului. Că nu sunt în stare să scoată cantitatea de cărbune necesară şi numai se plâng. Ce să fac? Să vă apăr eu pe voi? Munciţi mai mult!”, a declarat Oancea într-o intervenţie la InfoTV Deva. Primarul i-a mai ironizat pe mineri spunând că rezolvarea soluţiei probabil ar fi să îi ia pe cetăţenii din Deva şi să meargă ei să extragă cărbune.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.