Cum încearcă Aleksandr Lukașenko să facă pace cu Polonia. ”Dacă mergem prea departe, războiul e inevitabil”

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, încearcă să facă pace cu Polonia, precizând că în cazul în care criza migranților va continua, războiul va fi inevitabil. Liderul de la Minsk i-a făcut o propunere Uniunii Europene, dar s-a lovit de un refuz.

Ce încercare a făcut Aleksandr Lukașenko pentru a restabili pacea cu Polonia

Alexander Lukașenko a declarat luni că nu caută nicio confruntare cu Polonia. Însă, președintele Belarusului a precizat că vrea ca statele din Uniunea Europeană, în special Germania, să accepte 2.000 dintre migranții blocați la graniță. În schimb, Minskul s-a angajat să trimită alți 5.000 de migranți înapoi acasă.

”Mesajul nostru trebuie să ajungă la polonezi, la fiecare polonez. Vrem să le arătăm acestora că nu suntem barbari, că nu vrem confruntare. Nu avem nevoie de asta, pentru că înțelegem că dacă mergem prea departe, războiul este inevitabil. Și asta va fi o catastrofă. Înțelegem perfect acest lucru. Nu vrem niciun fel de conflict”, a declarat Alexander Lukașenko.

Propunerea lui Alexander Lukașenko vine în contextul în care Uniunea Europeană a acuzat Belarus că a transportat cu avionul mii de oameni din Orientul Mijlociu și i-a încurajat să treacă granițele Poloniei, Lituaniei și Letoniei, într-o încercare de a se răzbuna pentru sancțiunile impuse Minskului în urma represaliilor politice făcute de el în vara anului trecut.

Multime de refugiati

Ce răspuns a primit Alexander Lukașenko

Alexander Lukașenko s-a apărat spunând că nu a provocat criza migranților, dar propunerea lui s-a lovit de un refuz din partea Germaniei – țara preferată de mulți refugiați, și a Comisiei Europene. Insistențele președintelui Belarusului în acest sens n-au avut succes.

”UE nu trebuie să cedeze șantajului din partea lui Lukașenko. Trebuie să răspundem uniți și foarte clar la acest atac hibrid sponsorizat de stat asupra Uniunii Europene”, a declarat cancelarul austriac Alexander Schallenberg.

Polonia și Belarus, amenințări reciproce

Polonia a amenințat că va întrerupe legătura feroviară cu Belarus în cazul în care situația nu se va îmbunătăți la graniță. Alexander Lukașenko a întors amenințarea, spunând că în acest caz traficul feroviar ar putea să fie deviat într-o zonă de conflict din estul Ucrainei.

”Președintele Lukașenko și regimul de la Minsk sunt cei care au cauzat întreaga problemă la graniță. Depinde doar de acești actori ce se va întâmpla în continuare. UE poate găsi o modalitate de a face comerț cu partenerii est-europeni și asiatici fără Belarus”, a declarat viceministrul polonez de externe Marcin Przydacz.

De asemenea, Institutul Economic Polonez (PIE) a transmis că orice închidere a frontierei pentru transportul de marfă va fi mai scumpă pentru Belarus, pentru că exporturile reprezintă până la 70% din produsul său intern brut.

În ultimele săptămâni au murit 13 migranți la granița dintre Polonia și Belarus. Mulți alții au îndurat condiții dure campând în pădure, la temperaturi foarte scăzute și lipsiți aproape complet de apă și alimente.

În plus, Polonia a transmis că forțele din Belarus continuă să transporte migranți la frontieră, deși au eliberat principalele tabere de refugiați de-a lungul graniței de sârmă ghimpată în cursul săptămânii trecute. Mulți oameni au fost mutați într-un depozit din Belarus aflat în apropiere de granița cu Polonia.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.