Cum se puteau iradia soldații ruși de la Cernobîl. Un specialist român a descris scenariile foarte probabile

Unul dintre puțini români care au trecut prin celebra „Pădure Roșie” de lângă Cernobîl, locul celui mai grav dezastru nuclear civil din lume, Ion Chiosilă, a explicat pentru impact.ro scenariile prin care militarii ruși s-ar putut fi iradia.

Cum crede un specialist român că s-au iradiat militarii ruși cantonați în zona Centralei de la Cernobîl? Ion Chiosilă a descris cel puțin două scenarii

Expert în probleme legate de igiena radiației și radioprotecție, Ion Chiosilă, a subliniat că există cel puțin două scenarii demne de a fi luate în considerare pe această temă.

„Ca să te contaminezi în acea zonă ar fi trebuit să se producă una din două variante. Sau poate chiar amândouă, fiindcă nu știm ce s-a întâmplat acolo în săptămânile în care armata rusă a controlat zona. Pe scurt, primul scenariu e legat de posibila existență a unor tranșee săpăte chiar în Pădurea Roșie. Dacă au făcut asta, dacă au săpat tranșee și au intrat în contact cu pământul contaminat deja de ani buni, atunci e foarte posibilă să se fi produs îmbolnăvirea. Iar dacă au mai și staționat trupe în acele tranșee, atunci probabilitatea crește foarte mult. Al doilea scenariu e legat de consumarea unor alimente deja contaminate. Ca o concluzie, militarii ruși se puteau contamina fie prin contact direct cu solul, fie prin ingerarea unor produse alimentare deja iradiate. Desigur, exista și varianta combinării acestora. Ar mai fi și scenariul iradierii prin piele, dar varianta asta e mult mai dificil de materializat”, a precizat el pentru impact.ro.

Ion Chiosila a spus cum s-a iradiat militarii rusi la Cernobil

Chiosilă a stat cam o oră în Pădurea Roșie, acum cinci ani

Ion Chiosilă a fost personal în urmă cu cinci ani în Pădurea Roșie, acolo unde a și făcut câteva cercetări. Și unde a petrecut circa o oră.

„Am cercetat solul cu atenție. Am privit și copacii, dar solul a fost prima mea preocupare. Personal nu am intrat în acel perimetru stăpânit de nu știu ce emoție. Gândul meu a stat doar la faptul că trebuie să-mi ating anumite ținte de cercetare propuse inițial, într-un timp dat. Eu am stat în acea pădure maxim o oră și aveam asupra mea un dozimetru performant, care mi-a indicat permanent cu ce grad de radiații mă confrunt. Numai așa am putut înfrunta cu bine amenințarea!”, a mai spus profesorul român, retras la pensie între timp.

Săparea de tranșee în zonă trezește suspiciuni

În opinia profesorului, e de mirare însă că militarii ruși au putut intra în zona calamitată fără a avea asupra lor aparate de măsurare a radiațiilor, cât mai performante.

„Mi-e greu să cred că rușii nu au vorbit înainte sau măcar imediat după ce au ocupat zona de la Cernobîl cu un specialist de-al lor pe tema radiațiilor existente în zonă. Iar săparea de tranșee în zonă e iar un lucru care îmi trezește suspiciuni, fiindcă lasă impresia că au mers aproape nepregătiți într-o zonă pe care înaintașii lor o știau foarte bine după evenimentele nefaste din 1986. Plus, că nu aveau cum să nu știe că înainte de război, grupurile de turiști permise în zonă de către Ucraina erau mereu ghidate de ghizi specializați și înarmați, ca să spun așa, cu dozimetre performante! Ca să facem haz de necaz putem spune așa, pentru amuzamentul nostru, că rușii au fost goniți de radiații”, a adăugat același Ion Chiosilă.

Potrivit datelor indicate de Ion Chiosilă doza maximă pe care un angajat într-o centrală nucleară o poate suporta anual este de 20 milisievert, unitatea de măsură internațională de măsurare a radiațiilor ionizante.

În zonă trebuie să ai mereu asupra ta un dozimetru performant

„Ca să vă faceți o idee despre ce vorbesc, pe durata șederii mele în Pădurea Roșie am înregistrat o doză de 0,4 milisievert. Iar la plecarea de acolo, am primit, ca orice turist de altfel, un buletin dozimetric în care mi se indica doza de radiații cu care mă confruntasem, tocmai pentru a dovedi că sănătatea nu-mi fusese pusă în pericol vreun moment!”, a conchis Ion Chiosilă.

Compania ucraineană de stat care supraveghează centralele nucleare din întreaga țară, Energoatom, a anunțat recent că forțele militare rusești s-au retras de la Cernobîl, zonă pe care o ocupaseră încă din primele ore ale invaziei începute la 24 februarie. Ea a dat un comunicat de presă în care vorbește despre fortificații și tranșee construite în Pădurea Roșie.

„Așadar, nu este surprinzător faptul că ocupanții au fost expuși unor doze semnificative de radiații și au intrat în panică la primul semn de boală. Iar aceasta s-a manifestat foarte repede. Ca urmare, aproape că a izbucnit o revoltă în rândul militarilor, iar aceștia au început să se regrupeze”, indică comunicatul Energoatom.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.