Cutremur de 6,6 în Cipru. Localnicii spun că seismul a fost cel mai puternic din ultimii 20 de ani: “Niciodată nu am fost atât de speriată”

Un cutremur cu magnitudinea de 6,6 grade pe scara Richter s-a produs în Marea Mediterană, marți dimineață, în largul coastei de vest a Ciprului. Institutul de seismologie al SUA a informat că seismul a avut loc la ora 01:07 GMT, la o adâncime de doar 19,6 km, la 48 km de oraşul Polis și la 132 km de capitala Nicosia.

Cutremur puternic în Cipru, în această dimineață

Un cutremur puternic, cu magnitudinea preliminară de 6,6, a lovit Marea Mediterană, în largul coastei Ciprului. Seismul a fost resimțit și în Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt, spun seismologii și rezidenții. Zguduitura a avut loc la aproximativ 49 de kilometri nord-vest de orașul Polis din Cipru sau la 62 de kilometri nord-vest de Paphos și 115 kilometri nord-vest de Limassol.

„Locuiesc la etajul 2 al unui bloc de apartamente și literalmente totul s-a zguduit”, a declarat Linda Jones, de la Mesa Chorio din Paphos, pentru BNO News. „Niciodată nu am fost atât de speriată, [eu] sunt aici de aproape 20 de ani și ăsta a fost cel mai puternic de până acum.”

Localnicii s-au speriat foarte tare

Un locuitor din centrul orașului Paphos a spus că au fost zgomot și tremur timp de aproximativ 10 secunde. Alții de pe insulă au descris cutremurul ca având o durată mai mare, până la 60 de secunde în unele locuri.

„Sunt în orașul Paphos și cutremurul a fost resimțit foarte intens”, a spus Matheos Christou. „[A] durat aproximativ 30-40 de secunde și a fost una dintre cele mai intense de ani de zile.”, a continuat acesta.

Seismul a fost resimțit și în Turcia, Siria, Liban, Israel sau Egipt

Cutremurul a fost raportat dimineața devreme în apropiere de Nicosia, Cipru. Potrivit Centrului German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ), seismul a avut loc marți, 11 ianuarie 2022, la ora locală 3:07 dimineața, la o adâncime moderată de 62 km.

Un al doilea raport a fost emis ulterior de Observatorul Național din Atena (NOA), care l-a catalogat cu magnitudinea de 6,3. O a treia agenție, Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC), a raportat același cutremur cu magnitudinea de 6,4. Pe baza datelor seismice preliminare, seismul a fost probabil resimțit de multe persoane în zona epicentrului. Nu ar fi trebuit să provoace pagube semnificative, în afară de obiecte căzute de pe rafturi, geamuri sparte etc. În Nicosia (200.500 de locuitori), situată la 132 km de epicentru, cutremurul s-a resimțit ca un tremurat.

Zeci de apeluri din partea martorilor

Zguduitura a fost semnalată și în mai multe regiuni din Israel, potrivit autorităților, care au primit zeci de apeluri din partea localnicilor speriați. Martorii au dezvăluit că seismul a fost resimțit în jurul orei 3:10 dimineața în orașe din toată țara, de la Tel Aviv, Petah Tikva, Haifa, Beersheba, Ierusalim și Nahariya, potrivit ynet, citat de The Jerusalem Post.

Cutremurul a fost resimțit și de unii în Egipt, potrivit Institutului Național de Cercetare pentru Astronomie și Geofizică din Egipt, care a estimat magnitudinea sa la 6,6.

40 de persoane ucise în 1953

Cipru este situat într-o zonă cu activitate seismică intensă, din cauza apropierii liniei de întâlnire între placa tectonică eurasiatică şi cea africană.

Pe 9 octombrie 1996, un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter, a ucis două persoane şi a deteriorat zeci de clădiri din oraşele de coastă Paphos şi Limassol. Iar pe 10 septembrie 1953, un seism de 6,3 grade pe scara Richter a ucis 40 de persoane şi a distrus sute de case, în special în regiunea Paphos.

[embedded content]

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.