De ce micile victorii ale Ucrainei din ultimele zile ar putea anunța o etapă sumbră a războiului

Kievul a fost obiectivul principal al Kremlinulului care a vizat o schimbare rapidă a regimului Zelenski și înlocuirea lui cu unul marionetă în mâinile rușilor. Capitala a fost zguduită de explozii în ultimele zile, dar este departe de a fi încercuită și foarte bine fortificată.

Noi bombardamente în KievFoto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

Luni, după lupte intense, forțele ucrainene au recăpătat controlul asupra Makariv, un oraș aflat la vest de Kiev, care fusese lovit de atacurile aeriene rusești. La fel și în Herson unde armata ucraineană a recucerit poziții cheie.

Rusia nu a capturat până acum niciun oraș ucrainean important în ofensivă: nici Harkiv în nord-est, nici Odesa în sud-vest. Chiar și Sumi și Cernihiv din nord, ambele fiind foarte aproape de graniță și de zonele militare majore din interiorul Rusiei, rămân sub control ucrainean.

Și în Herson, un oraș de dimensiuni medii din sudul aflat sub control rusesc, forțele ruse s-au confruntat cu o altă problemă prelungită: localnicii furioși care se adună zilnic în piața centrală pentru a le spune trupelor ruse să plece acasă.

Tancuri rusești distruse de ucraineni (colaj foto)

La Marea Azov, orașul Mariupol – în ciuda faptului că este înconjurat și bombardat fără milă, bloc cu bloc – încă rămâne neocupat. Apărătorii săi au respins un ultimatum de capitulare până luni dimineață, zădărnicind efortul Rusiei de a finaliza un pod terestru care să lege Crimeea de republicile separatiste din regiunea Donbas de est.

Și spațiul aerian de deasupra Ucrainei rămâne „disputat”, ucrainenii având încă aeronave în timp ce invazia rusă a țării se află la a patra săptămână de conflict, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei conferințe de luni la Pentagon.

Este tentant să privim aceste mici victorie ale forțelor ucrainene ca pe o schimbare a cursului bătăliei, dar ele au dus la o schimbare a tacticii rusești în Ucraina, după patru săptămâni de stagnare, scrie CNN.

„Din cauza lipsei de succes a fazei la sol a operațiunii, inamicul continuă să lanseze în mod activ rachete și efectuează lovituri aeriene asupra infrastructurii militare și civile importante folosind avioane operaționale și tactice, rachete de înaltă precizie și muniție neghidată”, a spus Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei într-o declarație de marți.

Suhoi 25 rusesc, avariat cu o racheta sol-aer Foto: Captura YouTube

Mesajul pe care Rusia vrea să-l transmită

Armata rusă a spus că rachetele de croazieră Kalibr au fost lansate din Marea Neagră, vizând o uzină pentru repararea vehiculelor blindate ucrainene. Rachetele de precizie rusești au vizat, de asemenea, ceea ce Rusia a descris ca fiind un centru de pregătire militară ucraineană în apropiere de așezarea Ovruch, în regiunea de nord a Jitomir.

Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că folosirea în luptă a rachetelor Kinjal a fost „foarte probabil menită să mascheze lipsa de progres în campania terestră a Rusiei. Este foarte puțin probabil ca utilizarea Kinjal să afecteze în mod serios rezultatul campaniei Rusiei în Ucraina”, spun specilaiștii militari britanici.

Analiștii militari sunt îngrijorați de o altă consecință a acestei faze emergente a războiului: pe măsură ce forțele terestre ruse se blochează și nu fac progrese noi, liderii lor recurg mai mult la utilizarea fără discernământ și punitivă a puterii de foc împotriva orașelor ucrainene.

O prelungire devastatoare a conflictului

O evaluare din 19 martie a Institutului pentru Studiul Războiului a dat tocmai acest prognostic sumbru:

„Dacă războiul din Ucraina va intra într-o stare de impas, forțele ruse vor continua să bombardeze și să bombardeze orașele ucrainene, devastându-le și ucigând civili, chiar dacă forțele ucrainene produc pierderi atacatorilor ruși și efectuează propriile contraatacuri”, se arată în evaluare.
”Impasul va fi probabil foarte violent și sângeros, mai ales dacă se prelungește. Impasul nu este armistițiu sau încetare a focului. Este o condiție în război în care fiecare parte desfășoară operațiuni ofensive care nu modifică fundamental situația. Acele operațiuni pot fi foarte dăunătoare și pot provoca victime enorme.”
„Rușii ar putea spera să înfrângă voința ucrainenilor de a continua lupta în astfel de circumstanțe, demonstrând incapacitatea Kievului de a expulza forțele ruse sau de a le opri atacurile, chiar dacă rușii nu sunt în măsură să cucerească orașele Ucrainei. Putem asista așadar la o prelungire devastatoare a conflictului și o nouă perioadă periculoasă care testează hotărârea Ucrainei și a Occidentului.”, spun analiștii militari citați.

Kiev, după un bombardament rusesc (foto: AFP/ Profimedia)

Putin vrea să-și mărească forța de luptă cu ajutorul Belarusului și Siriei / Amenințarea cu arme nucleare

Kremlinul încearcă probabil să își sporească puterea de luptă prin atragerea Belarusului în război și prin utilizarea de mercenari sirieni, pe lângă eforturile actuale de a înlocui direct pierderile de luptă rusești prin recruți care este puțin probabil să fie suficient de bine pregătiți sau motivați pentru a genera o nouă putere de luptă eficientă.

Se pare că Putin efectuează o epurare internă, inclusiv în rândul serviciilor de informații și recalibrează efortul de război al Rusiei pentru a susține operațiunile de luptă mult mai mult timp decât a planificat inițial Kremlinul.

Rusia are probabil nevoie de un nou val de rezerviști sau de recruți eficienți în luptă într-o perioadă scurtă de timp pentru a-și atinge obiectivele în Ucraina, dar este puțin probabil să poată genera un astfel de val.

Rusia a folosit deja teritoriul belarus ca rampă de lansare pentru invazia sa. Nu este clar dacă Belarus s-ar alătura în mod activ la război. Dar Statul Major ucrainean avertizează deja că Rusia caută acum să aducă forțe de rezervă la granițele Ucrainei.

Dacă este adevărat, asta spune multe despre costul ridicat pe care armata rusă l-a plătit deja în termeni de vieți — chiar dacă Kremlinul nu a dezvăluit totalul victimelor. Și vorbește despre ambiția politică a unei singure persoane — președintele rus Vladimir Putin – care își dorește o victorie cu orice preț pe care să o vânture poporului rus.

Moscova va folosi arme nucleare în Ucraina doar în cazul unei „amenințări existențiale” împotriva Rusiei, a declarat marți pentru CNN purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Avem o doctrină de securitate internă, este publică, puteți citi acolo toate motivele folosirii armelor nucleare. Și dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci acestea pot fi folosite în acord cu doctrina noastră”, a spus el.

surse: CNN: Institutul pentru Studiul Războiului (ISW)

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.