Omagiu în Cehia pentru victimele din Mariupol. Participanții au scris cuvântul „copii” în rusă cu lumânări Foto

Toată lumea privește șocată la imaginile cu Mariupol, orașul-port ucrainean asediat de forțele ruse de mai bine de trei săptămâni. Înainte de conflict, aici trăiau 450.000 de oameni. Acum, străzile sunt pustii, fiind populate doar de moloz, resturi provenite de la casele distruse de bombardamente. Tabloul este apocaliptic. De suferința ucrainenilor sunt profund impresionați și cehii, care au adus un omagiu victimelor din Mariupol.

Omagiu pentru victimele din orașul ucrainean Mariupol

Situat în regiunea Donețk, Mariupol este complet încercuit de soldații ruși, ceea ce înseamnă că locuitorii sunt prinși în capcană și orice tentativă de evadare este mult prea riscantă. Oamenii stau ascunși în subteran, fac foamea și nu au lumină sau căldură. Realitatea din acest oraș este iadul pe pământ.

Imaginile cu daunele din Mariupol fac înconjurul lumii. Fotografii își riscă viața pentru a arăta ororile provocate de armata rusă în Ucraina. Durerea și suferința oamenilor din satele și orașele atacate de ruși au mobilizat mapamondul, organizându-se zeci de proteste în multe țări. În Praga, de pildă, activiștii cehi au organizat, marți seară, un miting pentru pace în fața clădirii Teatrului Național, aducând un omagiu celor care au fost uciși de bombardamentele rusești în orașul ucrainean Mariupol.

Activiștii cehi au aprins lumânări

Participanții au scris cuvântul „copii” în rusă cu lumânări, o referire la teatrul din Mariupol lovit de rachete, unde sute de oameni căutaseră adăpost. Numărul morților este încă neclar, dar supraviețuitorii au declarat că au văzut scene teribile și sfâșietoare.

De mai bine de trei săptămâni, Mariupol este bombardat constant de forțele ruse, care au înconjurat complet orașul-port. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că din Mariupol nu a mai rămas „nimic”, adăugând că 100.000 de civili sunt prinși acolo, fără a avea acces la hrană, apă sau medicamente.

Foto Facebook

Cehia sprijină Ucraina

În Cehia există un val de sprijin pentru Ucraina. Mii de oameni s-au prezentat la protestele ce vizează Rusia de la începutul războiului. Aproximativ 270.000 de refugiați ucraineni au intrat în Cehia, iar parlamentul ceh a aprobat legi care facilitează accesul lor la muncă și asigurări de sănătate. Însă, oficialii guvernamentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care pot continua să facă față afluxului în curs.

Peisaj apocaliptic în Mariupol

Orașul-port Mariupol, care înainte de invazie găzduia aproximativ 450.000 de locuitori, a fost atacat aproape constant de forțele ruse, de la începutul lunii martie. Mai multe imagini din satelit arată distrugerile semnificative făcute cartierelor. Săptămâna trecută, primarul Vadim Boychenko a relatat că peste 80% din clădiri sunt avariate sau distruse. Zelenki aseamănă Mariupolul cu „Armaghedon”.

„Invazia rusă distruge familii, războiul continuă să devasteze orașe ucrainene, unele sunt complet distruse precum Mariupol. Avea jumătate de milion de locuitori, e ca Genova, imaginează-ți Genova complet distrusă. Imaginați-vă Genova din care oamenii evadează pe jos sau cu mașina în căutarea unui loc mai sigur. Kievul este la fel de important pentru noi precum este Roma pentru voi. Trebuie să trăiască în pace, o pace continuă, veșnică, așa cum trebuie să aibă Roma și orice oraș din lumea noastră. Dar la Kiev zilnic se aud sirene și cad bombe și rachete, în timp ce în împrejurimi sunt trupe rusești care torturează, violează, distrug, ne iau bunurile și copiii. (…)”, a punctat liderul de la Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că Rusia „va ruina mai multe vieți și mai multe familii, iar războiul la scară largă va continua”.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.