De ce nu a reușit Rusia să obțină o victorie rapidă în Ucraina. Cinci motive ale acestui eșec

Când a început invazia în Ucraina, Moscova a plănuit să cucerească direct capitala Kiev și orașul Harkov, al doilea ca mărime din țară, dar și alte centre importante. Însă, după o lună de război, Rusia nu a reușit să cucerească niciun oraș cheie, iar în spatele acestui eșec se află cinci factori. Iată care sunt aceștia.

Eșecul Rusiei în Ucraina

Vladimir Putin a pornit războiul din Ucraina, pe care l-a numit „operațiune militară specială” pentru „demilitarizarea și denazificarea” țării.  Dar, în ciuda atacurilor agresive ale Rusiei și a numărului mare de soldați care au murit în luptă, Moscova este departe de a-și atinge obiectivele pentru că nu controlează niciun oraș important.

Orașul-port Mariupol rezistă, iar la Kiev forțele ucrainene au respins trupele ruse, care acum se retrag, conform întelegerii din cadrul discuțiilor de pace dintre Moscova și Ucraina. Ca răspuns la aceste eșecuri, Rusia a recurs la bombardamente grele, dar în cuiuda acestora un lucru este clar: Kremlinul nu și-a atins obiectivul de a cuceri rapid Ucraina, iar în spatele acestui eșec se află cinci factori, notează El Pais.

Trupele ruse au înregistrat eșec după eșec în Ucraina.

Cinci factorii dintre spatele eșecului Rusiei

Avantajul defensiv

Experții militari sunt de acord că în războiul urban cel avantajat este cel care se apară. Clădirile și diferitele structuri ale unui oraș îi oferă multe oportunități de a se ascunde și de a se refugia, mai ales dacă există un sistem de metrou, precum și de a lansa atacuri surpriză asupra inamicului.

Invadatorii, în schimb, au mai puține opțiuni și, pentru a pătrunde în oraș, sunt nevoiți să se deplaseze pe trasee previzibile precum străzi și bulevarde. Lupta este atât de inegală încât experții militari sugerează că atacatorul are nevoie de zece soldați pentru fiecare soldat aflat în defensivă.

Lipsa de precizie

Pentru a slăbi poziția adversarului din punct de vedere militar sunt necesare informații precise despre locația lor și despre lupte. „Forțele ruse au demonstrat că nu sunt foarte competente în acest domeniu, ca semn al acestui lucru, încă nu au reușit să anihileze apărarea antiaeriană a Ucrainei”, explică Anthony King, profesor de studii de război la Universitatea din Warwick, în Regatul unit.

Și există două motive în acest sens. Fie Rusia nu are informații bune despre locația în care se află sistemele de apărare ale ucrainenilor, fie atacurile lor au fost imprecise. Este probabil să fie o combinație a acestor doi factori, iar Pentagonul estimează că Moscova are încă multe rachete în arsenalul său, dar îi lipsesc cele ghidate.

Trupe puține

Un alt factor important în lupta Rusiei de a cuceri orașele mari este că, pur și simplu, nu are suficiente trupe.  Mulți experți militari au spus că numărul soldaților pentru invazie, estimat între 150.000 și 190.000, nu este suficient pentru o operațiune atât de mare, mai ales având în vedere dimensiunea și populația Ucrainei. Strategia de a ataca pe mai multe fronturi simultan a dispersat forța și a dus la probleme serioase de logistică și aprovizionare.

În niciun moment forțele terestre nu au atins supremația reală”, spune Anthony King.

În plus, este evident că Rusia a suferit și pierderi foarte mari, deși numărul exact este neclar. Potrivit Moscovei, cifrele sunt de 1.300 de morți și 3.800 de soldați răniți. Totuși, Pentagonul consideră că Rusia a pierdut mai mult de 10% din forța sa, în timp ce NATO consideră că acest număr ar putea fi și mai mare.

Lanțul de comandă

Războiul urban necesită, de asemenea, un lanț de comandă și control sofisticat, deoarece în ofensivele militare contemporane, trebuie orchestrată o gamă largă de linii de acțiune și tehnologie.

Țările occidentale, în special Statele Unite, au evoluat către structuri de comandă foarte sofisticate. În Rusia, dacă te uiți la doctrina Gerasimov, numită după Valeri Gerasimov, șeful de Stat Major al Forțelor Armate ale Rusiei, ți-ai putea imagina că forțele armate s-au modernizat prin îndepărtarea de modelul tradițional, autoritar, care este foarte rigid și de sus în jos. Credeam că s-au îndreptat spre alt model. Dar ultimele săptămâni au arătat o ineficiență totală în gestionarea unui război din secolul al XXI-lea”, a explicat Anthony King.

Rezistența Ucrainei

Forțele ucrainene au opus până acum o rezistență puternică, agilă și eficientă. Livrarea de arme occidentale, deși limitată, le susține eforturile, la fel ca și fluxul de informații de la agențiile de informații străine. Ucrainenii au blocat înaintarea Rusiei prin aruncarea în aer a podurilor, luptând direct cu trupele aeriene, țintind sprijinul logistic și rezistând cu curaj în orașele asediate.

Acești factori au făcut dificilă misiunea Rusiei de a prelua controlul asupra principalelor orașe, ceea ce a determinat-o să apeleze la bombardamentele la distanță.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.