Decizia finală luată la ședința coaliției de guvernare. Ce nu mai are voie să facă premierul Cîțu fără acordul celor de la USR sau UDMR

Decizia finală luată la ședința coaliției de guvernare. Ce nu mai are voie să facă premierul Cîțu fără acordul celor de la USR sau UDMR. La ce acord au ajuns liderii PNL, USR PLUS și UDMR, citiți în articolul de mai jos.

Coaliția de guvernare a stabilit ce nu mai are voie să facă premierul Florin Cîțu. Totul a fost semnat

A fost luată o decizia finală la ședința coaliției de guvernare. Astfel, s-a stabilit ce nu mai are voie să facă premierul Florin Cîțu fără acordul celor de la USR și UDMR

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns ieri seară, după două zile de negocieri, la un acord privind funcționarea în continuare a coaliției de guvernare.

Actul aditional semnat de coalitia de guvernarea
Actul aditional semnat de coalitia de guvernarea

Partidele de la guvernarea au semnat un act adițional la acordul de coaliție

Astfel, partidele coaliției au semnat un act adițional care prevede că prim ministrul nu mai poate revoca un ministru din cabinet fără a se consulta mai întâi cu partidul din care acesta face parte. ”Deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formațiunilor din coaliție”, se arată în document.

În urma discuțiilor care au durat șase ore, liderii partidelor din coaliție au anunțat și că propunerea pentru un nou ministru la Sănătate va fi făcută astăzi dimineață.

Partidele au făcut public actul adițional

Pe de altă parte, Partidul Național Liberal a transmis și presei actul adițional la Acordul de Guvernare din 21 decembrie 2020. Conform documentului, pentru a se evita episodul Vlad Voiculescu, revocat fără înștiințarea USR-PLUS, lucru care a generat o criză în coaliție, prim ministrul nu va mai putea revoca un ministru fără informarea prealabilă a partidului din care acesta face parte.

De asemenea, o astfel de decizie se va putea lua pe baza unor argumente și după o discuție în coaliție, mai arată documentul.

Ce se mai arată în actul semnat de coaliția de guvernare

”Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție”, arată actul semnat de partidele din coaliție.

În plus, în acord se mai stipulează că responsabilitatea politică se asumă împreună, ”cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliției și a premierului”, iar ”deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formațiunilor din coaliție”.

Ludovic Orban, mulțumit de cele rezolvate

”Am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție, care să aducă proceduri și puncte de vedere care să ducă la creșterea încrederii în parteneri și să crească performanța de guvernare. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înțelege și-au făcut iluzii”, a declarat Ludovic Orban.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.