Dgitalizarea își spune cuvântul: sistem online de verificare a vechimii în muncă, la Casa de Pensii

Dgitalizarea își spune cuvântul: sistem online de verificare a vechimii în muncă, la Casa de Pensii

O veste îmbucurătoare pentru pensionarii români! Procedura de verificare a vechimii în muncă nu mai implică deplasări la instituții de pensii, grație unor noi măsuri de digitalizare. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat un sistem prin care persoanele fizice pot verifica online perioada lor de activitate în câmpul muncii, într-un mod simplu și eficient.

Înainte, această verificare necesită o prezență fizică pentru a vă activa contul pe site-ul CNPP. Astăzi, procesul se poate efectua în întregime online, fără complicații, dacă dispuneți de o semnătură electronică calificată.

Se simplifică procesul de verificare a vechimii în muncă

Inițiativa de a digitaliza documentele pentru pensionari a început acum doi ani, dar a suferit îmbunătățiri semnificative. În trecut, pentru a crea un cont online, era necesar să completați o cerere online, să o tipăriți, să o semnați manual și să o înmânați personal unei case de pensii pentru a vă valida identitatea.

Un alt aspect important în această evoluție este talonul de pensie electronic, care aduce numeroase avantaje în comparație cu varianta fizică clasică. Cu toate acestea, încă există diverse provocări în răspândirea acestui document digital. O parte dintre pensionari nu sunt încă familiarizați cu acest concept, iar alții pot întâmpina dificultăți în navigarea în mediul online.

Acest document electronic, cunoscut sub denumirea de „talon de pensie electronic”, marchează un pas semnificativ în direcția digitalizării sistemului național de pensii. Pentru a facilita procesul, cei interesați pot opta să primească talonul de pensie în format electronic, evitând astfel așteptarea poștei tradiționale.

Cum se verifică documentele online?

CNPP a introdus recent o politică nouă pentru crearea conturilor online, concentrându-se pe simplificare. Procedura anterioară rămâne valabilă pentru cei fără semnătură electronică calificată. Totuși, în cazul deținătorilor de semnături electronice calificate, procesul poate fi completat exclusiv online, ușurând astfel interacțiunea cu sistemul, potrivit informațiilor oferite de CNPP.

Această abordare modernă demonstrează că adaptarea la tehnologie poate aduce beneficii semnificative pentru pensionarii din România, sporind accesibilitatea și ușurând procedurile administrative.

Pentru a verifica documentele online, trebuie să urmați acești pași:

  1. se completează cererea pentru crearea unui cont online și se descarcă în format electronic;
  2.  – cine semnează de mână cererea trebuie să o tipărească și apoi să se deplaseze în persoană la o casă de pensii pentru validarea identității; – cine semnează electronic cererea, folosind o semnătură electronică calificată, semnează direct solicitarea în format electronic, iar apoi o trimite prin e-mail la o casă de pensii pentru validarea identității;
  3. după procesarea și validarea cererii, solicitantul își poate crea contul de utilizator pe www.cnpp.ro.

Pe lângă alte opțiuni, pe site-ul CNPP, persoanele fizice au posibilitatea să obțină în mod online informații despre vechimea în muncă acumulată până în prezent. Mai mult decât atât, acestea pot depune diverse cereri, cum ar fi pentru bilete de tratament, ajutoare de deces sau acordarea pensiilor, conform avocatnet.ro.

Infoactual.ro

O veste îmbucurătoare pentru pensionarii români! Procedura de verificare a vechimii în muncă nu mai implică deplasări la instituții de pensii,


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/dgitalizarea-isi-spune-cuvantul-sistem-online-de-verificare-a-vechimii-in-munca-la-casa-de-pensii/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 11 august 2023 15:32

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.