Diferențierea ciudată pe care o face statul la banii dați olimpicilor. Un elev din sectorul 3 ia de cinci ori mai mult decât unul din sectorul 6  

Elevii din București remarcă diferențe considerabile între bursele pe care le primesc.

Diferențierea pe care o face statul la banii dați olimpicilor

La finalul lunii ianuarie a anului curent, la nivelul sectorului 1 din București a fost dezbătută problema acordării burselor elevilor. La momentul actual, după finalizarea tuturor procedurilor, un elev olimpic, care câștigă locul întâi, primește o sumă de 1.000 de lei pe lună. 

Bursele de performanță și bursele sociale au crescut, cele din urmă înregistrând un salt de la 300 la 350 de lei, în ciuda propunerii inițiale care prevedea că elevii din mediul rural ar beneficia doar de 150 de lei pe lună.

În funcție de media obținută de elevi, potrivit unei analize realizate de Buletin de București, există o diferențiere între bursele celor care au media 10 la învățământ (500 lei) și cei care de la 9.50 până la 9.99 (400 lei).

Contrar circularei trimise de către primărie, principiul echității este încălcat, deoarece raportarea se face între elevii de la același liceu. Acest lucru însemnând că, un elev cu media 9.60 dintr-un liceu are o performanță mai mică în viziunea autorităților locale decât un elev cu media 9.60 dintr-un liceu >, declarau în ianuarie reprezentanții Consiliului Municipal al Elevilor București.

Contrar acuzațiilor Consiliului Municipal al Elevilor București la adresa acestei decizii, care “sfidează adevăratele nevoi ale elevilor bucureșteni”, Primarul sectorului 1, Clotilde Armand declara: „Aducem un sistem nou de burse, care păstrează aceleași sume de bani, dar le repartizează mai corect. Noi vom da bursă maximă celor mai buni elevi din fiecare școală și bursă mai mică celor de la coada clasamentului. Este un sistem care avantajează liceele defavorizate și descurajează inflația notelor.”

Un elev din sectorul 3 ia de cinci ori mai mult decât unul din sectorul 6  

Analiză realizată de Buletin de București dezvăluie faptul că un elev care învață la un liceu din sectorul 3 și are media 9.99 primește o bursă mai mică cu 760 lei față de altul care are media 10.

De asemenea, un elev din sectorul 5, care se încadrează în criteriile specifice bursei sociale: este orfan, bolnav sau provine dintr-o familie cu venituri scăzute, primește 150 lei pe lună. Dacă elevul în cauză ar fi înscris în cadrul unei unități de învățământ din sectorul 1 sau 2, el ar fi primit mai mult decât dublul sumei – 350 de lei. 

În sectorul 2, un copil plasat pe primul loc la nivel național la olimpiadă este răsplătit cu 1.200 lei pe lună, în timp ce un elev din sectorul 6, cu exact aceleași performanțe, primește puțin peste 300 de lei. 

Complementar, un elev care obține media 10 din sectorul 6 primește o bursă de merit de 220 lei pe lună, în timp ce unul cu media 8,5 din sectorul 5 primește cu 20 de lei mai puțin.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.