Elevii ar putea renunţa la masca de protecţie? Sorin Cîmpeanu a dat vestea

O măsură neașteptată ar putea să fie aplicată de Ministerul Educației. Elevii ar putea renunța la masca de protecție? Anunțul a fost făcut chiar de Sorin Cîmpeanu.

Care sunt condițiile în care elevii ar putea renunţa la masca de protecţie

Anunțul pe care sigur îl așteaptă toți elevii care s-au întors în sălile de clasă ar putea fi la câteva zile distanță. Sorin Cîmpeanu a declarat că Ministerul Educației și Ministerul Sănătății urmează să reevalueze condițiile în care elevii ar putea renunța la masca de protecție.  Autoritățile din România au cerut informări oficiale de la Bruxelles cu privire la modelul adoptat de celelalte țări europene în cazul exceptării de la purtarea măștilor de protecție în timpul orelor de sport.

„Am cerut o situaţie cu privire la practicile europene – Austria nu solicită, Belgia nu solicită, Bulgaria nu solicită, Estonia, Finlanda, Suedia – nu solicită. Franţa nu solicită, dar are precizarea că orele de sport se derulează exclusiv în exterior. (…) Informarea este oficială, venită de la reprezentanţii de la Bruxelles”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Varianta pe care reprezentanții celor două instituții de stat ar putea să o accepte pentru România este modelul din Luxembrug, acolo unde elevii poartă mască de protecție doar de la vestiar până în sala de sport. Cîmpeanu a declarat că se va cere şi punctul de vedere al medicilor de medicina sportivă, cei mai în măsură să se pronunţe în această situaţie.

Elevii ar putea renunţa la masca de protecţie
Modelul luat în calcul de autorități. Inquam Photos / Alex Nicodim

Unde se poartă mască de protecție și în timpul orelor de sport

Sorin Cîmpeanu a precizat că a fost identificată o singură regiune din Europa care elevii sunt obligați să poarte mască chiar și în timpul orelor de educație fizică.

„Am găsit un singur exemplu în Europa, într-o regiune din Italia. În regiunea Veneto, în care se solicită purtarea măștii în timpul orelor de sport. Austria nu solicită mască în timpul orelor de sport, dar decizia este în reevaluare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Concluziile autorităților, după ce s-a descoperit că jumătate dintre elevii infectați Covid-19, după redeschiderea școlilor, sunt din București și alte două județe

Joi, Sorin Cîmpeanu a anunțat că aproape jumătate din totalul elevilor care au fos depistați cu SARS-CoV-2 de la redeschiderea școlilor sunt din București și județele Arad și Cluj. Ministrul a afirmat că datele duc la o singură concluzie în ceea ce privește felul în care sunt respectate restricțiile și măsurile de prevenire a răspândirii virusului:

„Rata de depistare a cazurilor pozitive în şcoli este mult, mult sub rata generală de infectare a populaţiei din România. Dacă vorbim de elevi, cei 244 de elevi, înseamnă 1 la 10.000 rată de infectare pe patru zile, rată cumulată de infectare. Acelaşi procent este scăzut totuşi şi în ceea ce priveşte procentul personalului din învăţământ infectat. Până acum, rezultatele nu sunt cauzate de transmiterea în şcoli. De acum încolo însă, de săptămâna viitoare, ceea ce va apărea ca plus peste această rată de infectare putem considera, din păcate, că e determinat de reluarea şcolii. Până acum, nu”, a declarat ministrul Educaţiei, joi seară, la Digi 24.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.